Droguri legale E-mail
droguri legale "Vanzatorii de vise" se inmultesc in Sibiu. Plantele etnobotanice sunt o adevarata afacere pentru magazinele din oras si din judet. Desi platesc o groaza de bani pentru pliculetele miraculoase, cumparatorii pleaca acasa multumiti. Nu se drogheaza, dar consuma plante cu efecte similare stupefiantelor. Totul se desfasoara in limitele legii. Comercializarea plantelor etnobotanice ar putea fi interzisa de Ministerul Sanatatii.

Sibienii vand vise. Si legea este de partea lor. Comertul cu plante etnobotanice a devenit o afacere prospera in judetul Sibiu. Cunoscute sub denumirea de droguri legale, aceste produse nu sunt, totusi, incluse in categoria stupefiantelor, desi dau nastere la stari halucinogene sau euforice pronuntate.

Oamenii legii au avut de furca, in ultima perioada, cu doi astfel de comercianti din judet, care nu detineau autorizatie pentru afacerea lor sau, pur si simplu, nu recunosteau ca vand astfel de produse. De asemenea, in ultima perioada paginile de internet sunt „doldora" de anunturi ale comerciantilor care promoveaza plantele halucinogene, la cel mai bun pret de pe piata, desigur. }

Pentru cei care vor sa-si testeze marfa la fata locului, exista magazinele aparute in Sibiu, ca ciupercile dupa ploaie. Cunoscatorii stiu foarte bine afacerile din zone precum strada 9 Mai, zona Podul Minciunilor, Piata Mica si nu numai. In aceste magazine, plantele etnobotanice, combinate in diferite mixaje si produse, se vand cu acordul legii. Cele doua conditionari sunt ca proprietarii afacerilor sa detina aviz de functionare, dar si sa specifice clar in prospectul insotitor al produselor, care sunt reactiile pe care le produc sau contraindicatiile acestora. Cei care fac rabat de la aceste dispozitii risca amenzi de mii de lei, conform legislatiei in vigoare.

Amendati de OPC

Daca municipiul Sibiu este impanzit de „magazine de vise", nici celelalte orase din judet nu duc lipsa de comercianti inventivi. In zone precum Agnita, Avrig sau Medias functioneaza spatii de comercializare a produselor etnobotanice. Cel mai recent caz este cel in care oamenii legii au primit sesizari asupra afacerii unui agnitean care vindea astfel de produse, insa nega, in acelasi, timp, ca plantele ar fi destinate consumului uman, putand fi folosite doar ca material didactic. „Culmea, am ajuns la omul din Agnita, pe nume Traian Prescurea, prin alarma trasa de o doamna din Bulgaria, care a vazut pagina de net a comerciantului. Pe pagina oficiala apareau produsele, iar in prima faza se specifica exact ca nu sunt pentru consum uman, dupa care, mai jos se preciza ca nu pot fi consumate de tinerii sub 18 ani. Contradictia este evidenta, iar omul a fost chemat la noi la sediu si amendat cu 3.000 lei", explica Nicolae Morariu, comisar in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Sibiu. Un alt caz similar care a dat batai de cap specialistilor este cel al unui comerciant din Avrig, proprietarul magazinului Spice Blend, care a primit aceeasi amenda, deoarece nu detinea autorizatie pentru comercializarea plantelor etnobotanice.

Anunturi explicite

Anunturile pe internet sunt tot mai frecvente, iar comerciantii virtuali de vise isi ademenesc clientii cum stiu mai bine. „Vand en-gross si en-detail produse etnobotanice: Spice Diamond 130 lei, Spice Diamond Spirit 130 lei, Spice Gold 100 lei, Spice Gold Spirit 100 lei, Spice Silver 70 lei, Spice Tropical Sinergy 100 lei, Spice Arctic Sinergy 100 lei, Sencation Blackberry 80 lei, Sencation Vanilla 80 lei, Yucatan Fire 75 lei, Ex-ses Platinum 1,5 gr 90 lei, Genie 100 lei, Mojo 90 lei, Pulse 130 lei, Tribe 130 lei, Fire'n'Ice 130 lei, la cel mai mic pret", asa suna un anunt postat pe internet de un comerciant privat din Medias.

Dezbatere publica

Comercializarea produselor etnobotanice, ce au efecte halucinogene ar putea fi interzisa, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerul Sanatatii, supus dezbaterii publice pana in 19 septembrie. Proiectul de ordin interzice activitatile cu plante, produse vegetale sau substante care induc sau pot induce ideea ca ar putea avea efect similar plantelor, substantelor si cel al preparatelor cu continut stupefiant si psihotrop. In plus, actul interzice pe langa importul, comercializarea si distribuirea plantelor, produselor si substantelor cu efecte halucinogene, si publicitatea de orice fel, inclusiv prin intermediul internetului.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav