Dupa blocuri sunt carti ~ Multe carti E-mail
carti Sibienii citesc.

Este concluzia la care am ajuns după ce am vizitat filialele de cartier ale Bibliotecii Judeţene ASTRA. Biblioteca Judeţeană Astra are filiale în câteva din cartierele mai aglomerate ale Sibiului. Majoritatea funcţionează de mai bine de 20 de ani în spaţii închiriate la parterul unor blocuri. Unele dintre ele sunt chiar bine ascunse între blocuri şi destul de greu de găsit. Dar sunt cunoscute de sibieni şi căutate. În Hipodrom, pe strada Rahovei la nr. 12, funcţionează una dintre cele mai vechi filiale ale bibliotecii. Înfiinţată în 1981 are peste 17.000 de volume înghesuite în câteva cămăruţe. Bibliotecara Tania Caras spune că zilnic îi trec pragul „apartamentului” în jur de 60 de cititori.

Fără excepţie. „Predomină tineretul până în 25 de ani şi pensionarii, dar cred că avem din fiecare domeniu şi pătură socială câte puţin. Cum noi suntem poziţionaţi între mai multe şcoli de cartier cei mai mulţi sunt elevi. În general împrumutăm carte din bibliografia şcolară şi beletristică”, spune Tania Caras. În Vasile Aaron, bibliotecara a avut în urmă cu câţiva ani un parteneriat cu Peace Corps prin care a dotat filiala cu rafturi noi, un calculator, uşă nouă, avizier, tablă didactică. Acest lucru chiar se vede filiala Vasile Aaron arătând la prima vedere cel mai bine dintre toate. Aici sunt la modă, printre elevi, cărţile cu Harry Potter şi romanele de groază pentru copii. Tot în jur de 60 de sibieni trec şi pe aici zilnic. Studenţii, fiind destul de apropiată de căminele studenţeşti ale Universităţii „Lucian Blaga”, caută cărţile de filosofie, istorie şi literatură clasică, în timp ce pensionarii caută „cărţi de loisir”. „Este un cartier destul de aglomerat dar să ştiţi că lumea citeşte.

Am lucrat înainte să vin aici la o filială dintr-un cartier de case şi acolo lumea petrecea mai mult timp prin grădină, era mai ocupată, în timp ce aici am mai mulţi cititori”, spune Magdalena Iacob, bibliotecara. Regina filialelor de cartier a Bibliotecii Astra rămâne însă cea de pe strada Bâlea. Dorina Marian, bibliotecara, spune că a adunat în cei aproape 20 de ani de activitate peste o mie de activităţi cultural-educative şi artistice. „Avem în medie 900 – 1000 de cititori înscrişi lunar şi peste 20.000 de volume împrumutate, cu o frecvenţă anuală a cititorilor cuprinsă undeva între 13 şi 15.000 numai anul acesta. În fiecare lună avem pregătite câteva manifestări: lansări şi prezentări de carte, expoziţii, întâlniri cu scriitorii şi cu oameni de cultură, activităţi cu copiii, dimineţi de basm, ca să nu mai vorbesc despre zilele speciale cum sunt 1 iunie, Sărbătoarea Paştelui, Crăciunul, 1 Decembrie, zilele bibliotecii”, enumeră Dorina Marian. În paralel, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, filiala Bâlea mai publică şi o revistă în colaborare cu Casa Corpului Didactic. Şi tot aici au fost prezenţi, Virgil Măgureanu în anul 2000 de o lansare de carte şi primarul Klaus Johannis, care nu putea lipsi de pe cartea de oaspeţi.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav