Dupa Sarbatori tineti~va bine vin scumpirile E-mail
vin scumpirile Respectând cu sfinţenie regula ultimilor ani, 1 ianuarie va fi şi anul viitor o zi greu de uitat. Fiindcă accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare faţă de anul trecut, scumpirilor li se pregăteşte o veritabilă pârtie. Prima zi a noului an vine cu o groază de creşteri de preţuri la mâncare, curent, carburanţi, servicii, ţigări şi băuturi. Cică nu şi la gaze, din câte spun autorităţile, dar pe ăstea cine să le mai creadă? 2010 ne aduce scumpiri masive, mult mai consistente faţă de cele din anii anteriori, aşa încât vom avea din nou nevoie de antrenamentul care ne–a fost un veritabil antibiotic vreme de 20 de ani.

De la 1 ianuarie 2010, carnea de pui, benzina şi motorina, dar şi energia electrică, vor avea preţuri cu 35 de procente mai mari. Toate aceste tarife vor creşte în principal din cauza majorării accizelor, însă şi devalorizarea leului are un rol decisiv. Scumpirea benzinei şi motorinei cu peste 20 de procente va antrena alte majorări de preţuri de la taxe şi impozite, la servicii şi alimente. Nici pentru fumători veştile nu sunt deloc îmbucurătoare: ţigările se scumpesc cu 40-50 de bani. În condiţiile în care acciza va creşte cu 1,5 lei, un pachet de ţigări din gama Premium va ajunge la 10 lei. Scumpirea ţigărilor este determinată de creşterea cursului euro/leu, dar şi de majorarea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de ţigarete.

Şi pentru şoferi, veştile sunt la fel de proaste, pentru că nici taxa auto nu va scăpa nemajorată. În 2010, aceasta va fi calculată la un curs de 4,26 lei, ceea ce înseamnă că pentru un autoturism mai vechi de un an, cu motor euro 4, de 1,4 litri, proprietarul va trebui să achite la înmatriculare peste 2.000 de lei, cu 255 de lei în plus. Poliţele RCA, tamponate de scumpiri.

Şi tarifele poliţelor RCA cresc anul viitor cu până la 300 de lei. Preţul diferă în funcţie de motorul maşinii, dar şi de comportamentul şoferului în trafic. Lista scumpirilor e departe de a fi încheiată. Urmează alte creşteri de tarife când veţi achita impozitul pe locuinţă şi maşină, aşa că e bine să vă pregătiţi pentru ce-i mai rău: majorările ajung la 20 de procente în 2010.

Carnea, în special cea de pui, va deveni un lux pentru cei mai mulţi dintre noi. Specialiştii din domeniu spun că ne aşteaptă scumpiri de cel puţin 20 de procente, iar fermierii dau vina pe anularea, începând de anul viitor, a subvenţiilor acordate de stat.

Producătorii de brânzeturi şi lactate n-au mai făcut nici ei un secret din faptul că cel puţin 8 procente se adaugă, de anul viitor, preţurilor actuale. În cazul legumelor şi fructelor, scumpirile anunţate depăşesc 10, respectiv 12 procente din prima zi a anului viitor. Tot de la 1 ianuarie, accizele la cafea vor fi înjumătăţite, iar accizele pentru produsele de lux vor fi eliminate, ceea ce înseamnă că achiziţiile de bijuterii şi parfumuri vor fi pândite de veritabile îmbulzeli pentru evitarea cărora e bine să nu daţi năvală. S-ajungă la toată lumea!

Singura veste bună ar fi că anul viitor şomerii nu vor mai fi la fel de numeroşi. Cel puţin aşa spun autorităţile. Dar, cum spuneam, pe ăstea cine să le mai creadă ...

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav