Educatie in beci E-mail
Educatie in beci Din lipsa de spatiu, conducerea Scolii numarul 13 din Terezian a decis sa amenajeze sali de clasa chiar si la demisol. Aici invata 150 de copii, in conditii greu de indurat. Apa se infiltreaza in pereti, iar aerul umed este greu de respirat. In plus, nici lumina nu patrunde prea mult prin geamurile mici.

Din cauza locurilor insuficiente, la Scoala cu clasele I - VIII numarul 13, din cartierul Terezian, peste 150 de copii, impartiti in sase clase, sunt nevoiti sa faca orele in beciul scolii. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza numarului mare de elevi inscrisi la aceasta scoala. Cei 660 de elevi sunt impartiti in 26 de clase. In salile de la subsol, conditiile sunt total nepotrivite pentru copii.

Apa se infiltreaza in pereti, aerul este greu de respirat, iar lumina nu patrunde prea mult prin ferestrele mici. „In subsolul scolii 13 sunt infiltratii de apa si sunt conducte sparte. Pe strada Lunga, unde este situata scoala, sunt conducte de apa foarte vechi. Acolo nu au mai fost schimbate conductele de vreo 30-40 de ani", afirma Marius Blaga, responsabil de investitii, in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu. Copiii indura aceste conditii improprii de patru ani.

In schimburi, prin rotatie

Scoala s-a confruntat cu aceasta situatie inca din anul 1993. Atunci, elevii au fost mutati la Gradinita nr. 15, din apropierea scolii. In urma cu patru ani, insa, aici au fost transferati prescolarii din gradinita nr. 3, a carei cladire a fost retrocedata Bisericii. In aceasta situatie, elevii scolii nr. 13 care invatau la gradinita 15 au ramas fara clase. Conducerea scolii a fost nevoita sa improvizeze un spatiu la subsolul scolii. Acolo au fost amenajate trei sali de clasa, unde copiii invata in doua schimburi. De dimineata vin copiii de clasele I-IV, iar dupa-masa elevii de clasele V-VIII. „Pentru a suferi cat mai putin, elevii fac cursuri prin rotatie in cele trei clase de la demisolul scolii. Fiecare clasa din scoala sta doua sau trei luni in acele clase de la demisol", arata Olga Mesteru, directorul Scolii nr. 13. Copiii isi petrec, in medie, 4-5 ore pe zi, in aceste incaperi cu lumina artificiala, care le poate afecta vederea. Nici profesorii nu sunt multumiti de conditiile in care sunt nevoiti sa lucreze.

Investitii amanate

Inca din septembrie 2006, conducerea Scolii nr. 13 a cerut extinderea cladirii cu inca un corp de cladire. Proiectul constructiei a fost finantat printr-o hotarare de guvern, insa banii din partea Guvernului sunt primiti in transe si vin cu intarziere. „Anul acesta s-au primit 80.000 de lei, care vor asigura doar extinderea retelei de canalizare. A fost facuta o cerere de oferta de canalizare, dar licitatia s-a anulat deoarece ofertele nu erau eligibile, din lipsa documentatiei. In urmatoarele zece zile, vom organiza o alta licitatie", precizeaza Marius Blaga. Directorul scolii, Olga Mesteru, spune ca in 2010 se asteapta sa mai primeasca din partea Guvernului inca 118.000 de lei, pentru constructia unui nou corp de cladire. De asemenea, Olga Mesteru asteapta ca Primaria Sibiu sa asigure fonduri pentru lucrarile de hidroizolatie si drenaj.

Subsol inundat

In urma cu doi ani, subsolul scolii a fost inundat. Cea mai afectata a fost sala de sport, care se afla la subsolul cladirii impreuna cu cele trei sali de clasa si un laborator. „Acum doi ani de zile a fost o ploaie torentiala mai puternica si din aceasta cauza probabil s-au produs acele infiltratii in perete. Noi am incercat sa amenajam cat de cat clasele si am pus lambriuri din brad, care sa tina de cald", explica directorul adjunct al Scolii nr. 13, Ion Moise. Scoala a fost construita in anul 1935 si se numara printre cele mai vechi scoli din Sibiu. Dispune de 12 sali de clasa, opt cabinete, o sala de sport si o biblioteca.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav