Eroii muntelui E-mail
eroii muntelui Salvamontistii sibinei sarbatoresc 40 de ani de existenta. In ceas aniversar, iubitorii muntelui spera ca activitatea lor sa nu piara si sa aiba in continuare adepti dispusi sa infrunte moartea pentru a-si salva semenii. Alpinistul Teodor Tulpan ofera cititorilor Monitorului de Sibiu o retrospectiva a celor mai importanti ani din itoria Salvamontului sibian

Salvamontistii sunt in sarbatoare. Oamenii muntelui, care isi dedica majoritatea timpului salvarii turistilor aflati in dificultate, au motive de bucurie. Servicul salvamont este pus pe picioare si rezista de 40 de ani. Desi cei care cunosc acest domeniu ca pe propriul buzunar sunt o prezenta tot mai rara, temerarii raman pe pozitii. „Salvarea montana, aceasta nobila ocupatie, imbinare intre curaj si umanitarism, entuziasm si competenta, dintre dragostea de frumusetile naturii si generozitate, implineste 40 de ani de activitate legiferata in Romania, in baza Hotararii Consiliului de Ministri 140/1969. Pe aceasta cale dorim tuturor iubitorilor de munte si nu numai, sarbatori fericite si sa nu aiba nevoie de noi", a declarat alpinistul Teodor Tulpan, salvamontist voluntar.

Debut anevoios

La Sibiu prima echipa de Salvamont a fost condusa de Toma Boerescu, iar primii membrii au fost alpinistii Adolf Meltzer, Erin Schneider, Sigfrid Maierblucher, Ion Gligorea si Liviu Miu. Aria de acoperire a echipei sibiene era in masivele Cindrel, Lotru si Fagaras, fiind si in prezent cea mai intinsa zona din tara. Inceputul a fost foarte greu, intrucat nu exista echipament corespunzator pentru interventii si mijloace de transport adecvate. Din 1971 au inceput patrularile pe traseele de creasta ale muntilor Fagaras, cu echipe formate din cate doi salvamontisti la Suru, Lacul Avrig, Negoiu, Lacul Caltun, Balea Lac si Podragu in perioada 1 iunie - 15 septembrie, cand fluxul de turisti este la cote maxime. La 2 noiembrie 1991 are loc adunarea de constituire a Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR). Initiatorul acestei asociatii a fost Gheorghe Dunaritiu, secretar al Federatiei Romane de Alpinism. Presedinte a fost ales in unanimitate Mircea Opris. Un an mai tarziu se infiinteaza si Asociatia Salvatorilor Montani Sibiu, din aceasta facand parte salvamontisti voluntari, care activau in zona montana aferenta judetului. In cadrul Consiliului Judetean Sibiu se infiinteaza S. P. Salvamont Sibiu cu patru angajati si 25 de voluntari din ASMS.

Amintiri

Dupa cum explica Teodor Tulpan, anul 2006 aduce demisia voluntarilor din S. P. Salvamont Sibiu, iar in 2009 se infiinteaza Salvamont Cartisoara - Balea, in cadrul caruia salvamontistii voluntari actioneaza in zona Balea Lac pe baza de voluntariat. „Se cuvinte a le aminti numele ca multumire pentru eforturile depuse in prevenirea si salvarea de vieti omenesti: Avram Cornel, Belascu Nicolae, Blajan Ovidiu, Boeras Dumitru, Bogdan Lucian, Buta Andrei, Csillag Bogdan, Grosaru Virgil, Lupu Teodor, Miclaus Radu, Morariu Costin, Oltean Radu, Oprea Ovidiu, Oros Doru, Paskuly Zoltan, Petre Cristian, Petrisor Dinu, Popa Valentin, Presecan Alexandru, Stoia Vasile, Tulpan Teodor, Vajman Carol, Vlad Adrian, Voinescu Costin si Voinescu Mihai", a mai specificat Tulpan. Salvamontul sibian activeaza de 40 de ani, timp in care au fost ajutati si salvati circa 3.000 de turisti. Cele mai cunoscute actiuni la care salvamontistii sibieni au luat parte au fost, printre altele, teribila avalansa de la Balea Lac, din 1977, soldata cu 23 de victime, dar si prabusirea celor doua avioane in zona Prejba fara supravietuitori sau masina prabusita sub telecabina Balea, unde au scapat toti doar cu rani grave.
Lipsa de voluntari

Pe langa aceste accidente tragice, dupa cum isi aminteste alpinistul Tulpan, au fost numeroase cazuri in care victimele, chiar daca au fost in stare grava, fara sanse reale de scapare, datorita daruirii si muncii asidue depuse de salvamontistii sibieni, chiar si dupa 70 de ore de munca in munte, s-au recuperat complet, mergand si azi pe munte. „In cei 40 de ani de «miracol» doar doua scrisori de multumire am primit, iar echipa sibiana a fost premiata de presedintele Romaniei si Poloniei pentru merite deosebite in salvarea a doi turisti polonezi. Si atat", a spus Tulpan. Actualmente, problema majora, in opinia alpinistului sibian, este ca nu mai exista multi tineri doritori sa intre in voluntariat in afara de cativa aspiranti care se antreneaza acum. Salvamontistii sibieni ar dori ca si alti tineri sa se implice in acest domeniu fascinant si periculos, deopotriva
Iubiti de artisti

Primele actiuni initiate in tara noastra, pe linia salvarii de vieti omenesti pe munte, dateaza inca de la inceputul anilor 1900, cand, in localitatile de la poalele muntilor Bucegi si Fagaras (Brasov, Sinaia, Sibiu si Busteni), pe langa asociatiile turistice existente la acea vreme, s-au organizat grupuri de salvatori alpini, formate din alpinitti, vanatori si calauze, grupuri a caror activitate a fost consemnata in presa vremii. „Un grup de montaniarzi inflacarati - Aristide Stavros, Nicolae Jitaru, Mihai Sarbu, dr.Ioan Giurculescu, dr. Ludovic Gyorffy, Toma Boerescu, dr. Nicolae Ivan, incep demersurile in vederea legiferarii Salvamontului in Romania", mai explica Tulpan. Datorita influentei acestor persoane, in anul 1969, prin H.C.M. 140, se pun bazele organizarii legale a primelor formatii Salvamont.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav