Eu centrez eu dau cu capul E-mail
Eu centrez eu dau cu capul Dupa principiul "Eu centrez, eu dau cu capul", deciziile sunt simple si usor de luat pentru municipalitatea sibiana. Consiliul Local organizeaza licitatii publice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, participa la ele, prin SC Energie Termica SA (al carei unic actionar este), analizeaza ofertele depuse si decide castigatorul: SC Energie Termica SA, condusa de Ilie Gradinar.

Fostul viceprimar Gheorghe Tuluc considera ca este o dovada clara de incompatibilitate si concurenta neloiala. Presedintele Partidului Conservator Sibiu sustine ca SC Energie Termica SA trebuia scoasa la privatizare demult.
Gheorghe Tuluc considera ca SC Energie Termica SA trebuia scoasa la privatizare.

Societatea Energie Termica SA ar trebui scoasa la privatizare, considera Gheorghe Tuluc, presedintele Partidului Conservator Sibiu. Fostul viceprimar al Sibiului afirma ca aceasta societate, al carei unic actionar este Consiliul Local Sibiu, a fost infiintata exclusiv cu scopul de a prelua serviciile publice de specialitate, respectiv furnizarea de apa calda si caldura in sistem centralizat. "In momentul in care aceste servicii au incetat, in mod normal, SC Energie Termica SA trebuia scoasa la privatizare", sustine Gheorghe Tuluc.

Incompatibilitate si concurenta neloiala

In acest moment, SC Energie Termica SA functioneaza ca un satelit al Consiliului Local, caruia i se faciliteaza accesul la contracte de achizitii publice si de concesiune de lucrari publice, apreciaza Gheorghe Tuluc. In opinia sa, faptul ca Consiliul Local este autoritate contractanta, dar si ofertant, in cadrul aceleiasi licitatii publice, este o dovada de incompatibilitate si de concurenta neloiala. Cu alte cuvinte, Consiliul Local organizeaza licitatii publice la care participa si el, ca unic actionar al SC Energie Termica SA, si pe care le mai si castiga. In toate cazurile, criteriul principal este "pretul cel mai mic". Atunci cand ai acces la toate ofertele depuse, e foarte simplu sa vii cu pretul cel mai mic. Si sa castigi licitatia fara comentarii.

Interpretari posibile

Dupa principiul "Eu centrez, eu dau cu capul", deciziile sunt simple pentru municipalitatea sibiana. Pentru cetateanul de rand, care judeca lucrurile prin prisma bunului simt, "impartialitatea" Consiliului Local in analizarea ofertelor si desemnarea castigatorului nu exista. Insa "legea prezuma buna credinta", dupa cum ne aminteste celebrul avocat sibian Nicolae Uca. Aceeasi lege, ca toate actele normative din Romania, este interpretabila. Unii juristi considera ca SC Energie Termica SA are dreptul sa participe la licitatiile publice organizate de Consiliul Local Sibiu pentru simplul fapt ca este persoana juridica. Altii apreciaza ca este un caz clar de incompatibilitate si concurenta neloiala.

Ce spune legea

Ordonanta de Urgenta nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, la capitolul III, Sectiunea a 8-a - Reguli de evitare a conflictului de interese, stipuleaza: "Art. 68. - Persoanele fizice sau juridice care sunt implicate direct in procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor nu au dreptul de a fi candidat, ofertant, ofertant asociat sau subcontractant, sub sanctiunea excluderii din procedura de atribuire. Art. 69. - Nu au dreptul sa fie implicati in procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor urmatoarele persoane: a) persoane care detin parti sociale, parti de interes, actiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanti/candidati sau persoane care fac parte din consiliul de administratie/organul de conducere ori de supervizare a unuia dintre ofertanti/candidati".

Concluzii

In cazul licitatiilor publice organizate de municipalitatea sibiana, concluziile sunt simple:

1. Licitatiile publice sunt organizate de Consiliul Local Sibiu

2. SC Energie Termica SA, la care unic actionar este Consiliul Local Sibiu, participa la licitatiile publice.

3. Consiliul Local Sibiu evalueaza ofertele depuse.

4. Consiliul Local Sibiu atribuie contractele de achizitie publica.

5. SC Energie Termica SA castiga licitatia si semneaza contractul cu Consiliul Local Sibiu.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav