Exilati in sala de lectura E-mail
Exilati in sala de lectura Patru studenti basarabeni ai Universitatii "Lucian Blaga" ingheata de frig intr-o sala de lectura din caminul numarul 5 (Energetic). Ei au fost mutati din camera care li se repartizase pentru ca nu aveau contract de cazare. In timp ce administratorul caminului crede ca le-a facut "un bine" pentru ca nu i-a scos in strada, bobocii se plang ca le e frig si nu au dulapuri in care sa-si puna hainele.

Patru tineri din Republica Moldova si-au inceput studentia la Sibiu in conditii extrem de vitrege. De cateva zile, sunt nevoiti sa indure frigul cumplit din sala de lectura a Caminului 5, in care au fost cazati. „Bobocii" de la Stomatologie, Drept si Ingineria calculatoarelor dorm infofoliti cu cate doua perechi de pantaloni, pulovere, geci si caciuli. Insa nu reusesc sa se incalzeasca. Incaperea este mult prea mare si extrem de friguroasa, iar caloriferele sunt reci. „E racoare aici, in sala de lectura. Ar trebui sa stam intr-o camera normala, deoarece aici nu sunt conditii. Nu avem nici macar dulapuri si stam cu hainele in genti", se plange unul dintre studentii basarabeni.

Mai bine „decat in gara"


Administratorul din Caminul Studentesc „Energetic", Carmen Necula, pretinde ca a facut un sacrificiu si a gasit o solutie de criza pentru cei patru studenti basarabeni. „Decat sa-i lasam in strada, mai bine i-am cazat in sala de lectura. Mi se pare mult mai omenesc, decat sa-i fi lasat in gara. Este primul an cand se intampla asa ceva, deoarece a fost un flux mare de studenti basarabeni, in acest an universitar, iar masura aceasta este provizorie", sustine Necula. In acest an universitar, 45 de tineri din Republica Moldova, studenti in anul I, au fost cazati in caminele studentesti numerele 1, 4, 5 si 7.

Evacuati din camera


Initial, cei patru studenti au fost cazati in camera 210 a caminului nr. 5. Dupa o saptamana, au fost „evacuati" si nevoiti sa se mute in sala de lectura, in urma ordinelor venite din partea administratiei ULBS. „Am fost indrumati de la poarta sa ne mutam in sala de lectura, pentru ca nu mai puteam sa stam in camera 210, in care am fost cazati initial, deoarece in locul nostru trebuie sa se cazeze studenti romani, cu contract", povesteste unul din studenti. Cei patru tineri nu aveau, in acel moment, contracte de cazare, incheiate cu ULBS. Doi dintre ei au primit doar procese verbale de predare-primire, in momentul cazarii in camera 210, insa documentele nu erau semnate sau parafate de reprezentantii ULBS.

Nu au contracte de cazare

Membrii filialei Sibiu a Uniunii Nationale a Studentilor Basarabeni cunosc situatia colegilor lor si au incercat sa ii ajute. „Daca nu au contract de cazare, ei nu pot sa obtina nici macar permisul de sedere in Romania. Ei stau la Sibiu pe baza vizei de sedere de la ambasada, care expira in 45 de zile de cand au venit in tara. Eu m-am implicat personal pentru a-i ajuta pe colegii mei si am reusit sa rezolv doua contracte de cazare, insa pentru ceilalti doi mai trebuie sa asteptam", spune Ion Morar, membru al Uniunii Nationale a Studentilor Basarabeni.

Birocratia e de vina

Toata aceasta situatie este cauzata de intarzierea cu care listele de la Ministerul Educatiei au venit la ULBS, pentru a confirma dorinta studentilor basarabeni de a studia la Sibiu. „Au intarziat listele de la minister. Locurile noastre sunt garantate oricum in camin, dar listele nevenind la timp, noi nu am reusit sa incheiem contract cu administratia ULBS. Zilele trecute au sosit listele la ULBS, care au fost trimise de catre minister si am confirmat ca suntem din Republica Moldova si suntem bursieri ai statului roman", spune unul dintre cei patru studenti basarabeni.

Cazare scumpa

Cei patru studenti basarabeni primesc o bursa ce echivaleaza cu 65 de euro pe luna. Din aceasta suma, li se retin, lunar, cate 50 de lei pentru plata regiei de camin, adica jumatate din tariful perceput in caminul nr. 5 studentilor de pe locurile bugetate. Locuri libere ar fi in noul camin nr. 3, de pe Bulevardul Victoriei, insa nu-si permit sa achite chiria de aici. Regia de camin este de 420 de lei, iar ei ar trebui sa plateasca 210 lei pe luna, suma ce depaseste valoarea bursei pe care o primesc.

Promisiuni de transfer

O posibila solutie pentru cei patru basarabeni este data chiar de directorul general al Directiei Generale Administrative a ULBS, Vasile Motoc, care promite solemn ca intr-o saptamana studentii vor fi cazati intr-o camera normala de camin. „Studentii moldoveni vor fi cazati, intr-o saptamana, in caminele 1, 2 si 4, deoarece din aceste camine studentesti sunt foarte multe cereri pentru noul camin studentesc numarul 3, de pe bulevardul Victoriei. Astfel, studentii care se vor transfera in caminul 3 vor lasa locul studentilor basarabeni", explica Motoc.

Ion Morar, membru al Uniunii Nationale a Studentilor Basarabeni, filiala Sibiu:

„Cazarea pentru studentii basarabeni ar fi trebuit sa fie asigurata gratuit, de catre ULBS, deoarece in alte centre universitare, precum Iasi, Bucuresti, Tirgu-Mures, Cluj, Arad sau Timisoara, studentii nu trebuie sa plateasca un leu pentru cazare. Numai la Sibiu suntem nevoiti sa platim regia de camin, la jumatate de pret".

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav