Expozitie: Vecinatati sibiene la Casa Altemberger E-mail
expozitie vecinatati sibiene Vernisaj în premieră la Muzeul de Istorie - Casa Altemberger din Sibiu. Expoziţia „Vecinătăţi sibiene” va fi vernisată miercuri, 30 septembrie, de la ora 12.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional Brukenthal, „vecinătatea reunea toţi locuitorii majori ai unei străzi (în cazul în care strada era mai mare se organizau mai multe vecinătăţi). Ei aveau drepturi egale şi erau membri ai vecinătăţii pe viaţă. Totuşi, de-a lungul secolelor prevederile statutare au suferit semnificative modificări. Dacă la început erau acceptaţi doar bărbaţii căsătoriţi, ulterior au fost primiţi şi bărbaţi necăsătoriţi, femei, copii, oameni fără pământ”. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Sibiu, ca şi în alte oraşe transilvănene, vecinătăţile au fost desfiinţate, fiind reorganizate la începutul secolului următor. Lăzile, rechizitele şi paharele au fost atunci date Muzeului Brukenthal din Sibiu.

O mare parte din aceste obiecte, ce au ajuns atunci în posesia Muzeului Burukenthal, vor fi expuse, pentru prima dată, publicului sibian, în cadrul expoziţiei „Vecinătăţi sibiene”.

Dintre obiectele specifice vecinătăţilor vor fi expuse lăzi în care erau păstrate actele vecinătăţii, banii, sigiliul sau semne de înmormântare folosite pentru a anunţa tristul eveniment. „Steagul, unul dintre obiectele din expoziţie, era purtat la înmormântări sau cu alte ocazii importante pentru viaţa comunităţii”, spun realizatorii expoziţiei.

Vor fi expuse şi fotografii ale unor documente păstrate în fondul „Vecinătăţi sibiene”, existent în arhivele oraşului.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav