FITS face ravagii printre spectatori E-mail
3 zile fits În doar trei zile, Festivalul Internaţional de Teatru a scos în stradă sau a dus în sălile de spectacol zeci de mii de sibieni. Matematic vorbind, organizatorii spun că doar în prima zi de festival 35.000 de sibieni, turişti şi oameni de teatru, s–au lăsat cuprinşi de magia spectacolului. Poate au fost mai mulţi sau mai puţini cu câteva sute. Nu ştim, deocamdată.

Dar ştim că cine i–a urmărit pe francezii de la Transe Express zburând peste Piaţa Mare, cine i–a ascultat pe Holograf şi Cargo, cine s–a înghesuit să prindă un loc (fie şi în picioare) la "Stropi" sau "Acasă la tata" nu a regretat.

Despre noua viaţă pe care o trăieşte Sibiul la fiecare Festival Internaţional de Teatru s-a tot vorbit şi e firesc ca discuţia să fie reluată pentru că reacţiile spectatorilor uimesc la fiecare ediţie. S-ar putea crede că dacă în decurs zece zile, lumea primeşte spectacol dimineaţa, la prânz şi seara, ar putea să se sature. Ei bine, la Sibiu lucrurile nu stau chiar aşa: Piaţa Mare a fost plină şi vineri seara, şi sâmbătă seara, sălile de spectacol au gemut sub povara sutelor de persoane care se chinuiau să prindă un loc la "Dabija", sau "Nica", iar telefoanele au ţârâit şi ţârâie în continuu în căutarea disperată a unui bilet la spectacolele semnate de Peter Brook sau Eugenio Barba.

Altfel spus, FITS a strîns deja multe zeci de mii de spectatori. Calcule nedefinitivate încă arată că doar în prima zi peste 35.000 de persoane au fost spectatori ai Festivalului. Cifra e mai mult decât viabilă pentru că Piaţa Mare a fost plină ochi la concertul Holograf şi la spectacolul de deschidere a FITS, susţinut de Transe Express.

Zburând deasupra Sibiului

Se iau 14 muzicieni, se ia un acrobat, se iau 2 macarale şi câteva zeci de mii de spectatori. Se aşază totul în Piaţa Mare şi se porneşte spectacolul. Prin învăluire. Aşa că fanfara celor 14 muzicieni se împarte în două echipe care îşi dispută supremaţia Pieţei Mari. La început, pe pământ, printre spectatori. Apoi, la înălţime în vecinătatea turnului Bisericii Romano-Catolice. Aceasta este reţeta de succes aplicată de Transe Express vineri seara în deschiderea festivalului, când zeci de mii de spectatori au privit dansul la înălţimi de 40-50 metri al muzicienilor acrobaţi francezi. Sâmbătă seara, reţeta a fost reluată în formula unui alt spectacol, iar rezultatul a fost acelaşi: suspendaţi la înălţime, francezii ne-au cântat muzica sferelor. "Prima dată când urci la înălţimi atât de mari, îţi este frică. Mie mi-a fost. Sunt muzician de meserie, nu acrobat, aşa că aceste spectacole sunt o provocare", ne-a mărturisit sâmbătă seara unul din artiştii companiei Transe Express.

Între Eugenio Barba şi Peter Brook

"E un miracol pentru orice festival să aibă pe scena lui un spectacol de Peter Brook", aprecia ieri criticul de teatru Octavian Saiu. "Biletele pentru spectacolele de Peter Brook şi Eugenio Barba s-au epuizat. Există oameni care stau la uşa mea pentru bilete la aceste spectacole", mărturisea tot ieri Constantin Chiriac, directorul festivalului. Altfel spus, între nebunia declanşată de ritmurile Cargo şi Holograf, de muzica din înălţimi sau de hohotele de râs ale copiilor şi adulţilor ce se opresc să îi întâlnească pe "Nebunaticii munţilor" sau "Fotbalişti", există şi "isteria" declanşată de spectacole-eveniment cum nu ai prilejul să vezi oricând şi oriunde.

Primele pe listă sunt spectacolele semnate de Eugenio Barba şi Peter Brook. Pe ambii publicul a avut prilejul să-i întâlnească direct şi indirect. Spectacolul lui Eugenio Barba, "Închisoarea de oase", se joacă în această seara pentru ultima dată în festival (ora 22, Hala Simerom), dar cine a vrut să-l cunoască pe regizorul Teatrului danez Odin a putut să o facă ieri, când Barba a fost prezent la lansarea a două volume semnate de el. "Eu sunt un autodidact. În anii `50 nu existau multe cărţi despre teatru; pentru cineva care vroia să înveţe nu exista această bogăţie de informaţii alternative. Pentru mine, cărţile sunt ocazia descoperirii morţilor pe care îi am acum în stomac, a celor care au trăit aceleaşi experienţe ca mine", a mărturisit Eugenio Barba.

Pe Peter Brook l-am cunoscut ieri îndirect, prin intermediul spectacolului său "Întrebări" şi al protagoniştilor: actriţa Miriam Goldschmidt şi muzicianul Francesco Agnello. "Peter Brook mi-a dat aripi ca să trec de la lumea cunoscută la lumea necunoscută. A fost destinul meu să lucrez cu Peter Brook, un inventator neobosit, un copil înţelept", a mărturisit Miriam Goldschmidt. Muzica live a spectacolului este asigurată de Francesco Agnello care cântă la un instrument inedit: Hang. Acesta are o calitate sonoră revoluţionară, este de origine elveţiană şi a fost inventat acum câţiva ani de Felix şi Sabrina. Spectacolul "Întrebări se joacă şi astăzi, ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor - Sala Sudio.Şi tot din programul de azi vă mai recomandăm să gustaţi din pasiunea lui Vulcan şi Hefaistos, zei ai focului, alături de Salamadre, şi să vă încheiaţi ziua alături de trupa Teatrului Luni de la Green Hours.

Astăzi, în festival
* ora 10, Facultatea de Litere şi Arte - Workshop: Elementele primordiale şi personajele shakespeariene, cu Nic Ularu (USA)
* Centrul Cultural Habitus: * ora 11, Centrul Cultural Habitus: Lansare de carte: Teatrul de artă, o tradiţie modernă, de George Banu, * ora 12: Lansare scena.ro;
* ora 12, Librăria Humanitas: Spectacol lectură Patul e prea scurt sau doar fragmente, de Nina Mitrovic
* ora 14, Centrul Cultural Habitus: Conferinţă specială Aventura teatrului de artă, :
* ora 14, Imperium Pub: Workshop Seminar de dezbateri
* ora 16, Facultatea de Litere şi Arte: Spectacol de teatru Femeia ca un câmp de luptă, regia: Anca Bradu
* ora 17, Teatrul Gong: Faust, Basement Theatre Georgia
* ora 17, str. Nicolae Bălcescu: Fotbaliştii, * ora 18: Fanfara mută, * ora 19: Cangurii,
* ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor - Sala Studio: Întrebări, regia Peter Brook
* ora 19, Teatrul Naţional "Radu Stanca”: "Berlin Alexanderplatz", regia Dragoş Galgoţiu
* ora 21, str. Nicolae Bălcescu: Fanfara mută,
* ora 21, Casa Artelor: Ghidul copilăriei retrocedate, Regia: Gavriil Pinte
* ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor: Spectacol de dans Amintiri, Kibbutz Contemporary Dance Company
* ora 21.30, Cetatea Cisnădioara: Concert Muzica Balcanilor
* ora 22, Hala Simerom: Închisoarea de oase, regia: Eugenio Barba, Odin Teatret
* ora 22, Piaţa Mare: Spectacol itinerant Vâlvătăi
*ora 23, Club Zebrano, Spectacol de teatru: Ziua futută a lui Nils, Teatrul Luni de la Green Hours

Mâine, în festival

* ora 10, Facultatea de Medicină: Workshop Jocul actoului, cu Nicole Kehrberger
* ora 10, Facultatea de Litere şi Arte - Workshop: Elementele primordiale şi personajele shakespeariene, cu Nic Ularu (USA)
* ora 11, Parcul Subarini, Spectacol pentru copii: Judecata poveştilor sau cine are dreptate,
* Centrul Cultural Habitus: * ora 11, Centrul Cultural Habitus - Lansări de carte: Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic, de Cristina Modreanu, Noaptea Walpurgiei sau paşii comandorului, de Venedikt Erofeev, Discursul memoriei în teatrul românesc de după 1989, de Cipriana Petre, Cercul de aur şi memoriile hingherului, de Mihai Măniuţiu, * ora 11.30- Lansarea a cinci cărţi de Matei Vişniec,
* ora 12, Librăria Humanitas: Spectacol lectură Jim cară molozul, de Peter Ioan
* ora 14, Imperium Pub: Workshop Seminar de dezbateri
* Ambient: ora 15, Cangurii, ora 15.30: Spectacol pentru copii: Judecata poveştilor sau cine are dreptate,
* ora 15, str. Nicolae Bălcescu: Fanfara mută,
* ora 16, Facultatea de Litere şi Arte: Conferinţă
* ora 17, Carrefour: Fotbaliştii
* ora 17, Teatrul Gong: Oraşul cu un singur locuitor, Compagnie de la Gare
* ora 17, str. Nicolae Bălcescu: Cangurii, * ora 18- Romano step, * ora 19 -Fotbaliştii, * ora 19.30 - Fanfara explozivă,
* ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor - Sala Studio: Noaptea, Teatro Del Velador, Spania
* ora 19, Teatrul Naţional "Radu Stanca”: "Dumnezeul Nijinsky", Regia: Piotr Tomaszuk, Teatr Wierszalin (Polonia)
* ora 21, Casa Artelor: Ghidul copilăriei retrocedate, Regia: Gavriil Pinte
* ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor: Spectacol de dans Aproape de soare, Kibbutz Contemporary Dance Company
* ora 21.30, Cetatea Cisnădioara: Muzică fado Pe diagonală
* ora 22, str. Nicolae Bălcescu - Piaţa Mare: Spectacol itinerant Coridorul de foc, Salamandre, Franţa
*ora 23, Club Zebrano, Spectacol cu Teatrul Luni de la Green Hours
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav