Flori de ziua Baronului E-mail
flori de ziua baronuluiLa 289 de ani de la naşterea sa, baronul Samuel von Brukenthal a fost omagiat in muzeul care ii poartă numele. Arta si florile au fost cadouri la aniversare.

Luni seara, Muzeul Naţional Brukenthal a sărbătorit 289 de ani de la nasterea întemeietorului Samuel von Brukenthal. Chiar dacs aniversarea nu a avut fastul petrecerilor de acum 230 de ani, ss stiti că a tinut cont de preferinţele baronului, asa ca arta si florile au fost in centrul atentiei. La eveniment au luat parte Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, reprezentanti ai Bisericii Evanghelice, muzeografi, iar gazda evenimentului a fost Sabin Adrian Luca, directorul institutiei.

Seara a debutat cu lansarea volumului "Muzeul Naţional Brukenthal", publicat în seria Mari muzee ale lumii de către Adevărul. Este singurul muzeu din România prezentat în această serie şi se face cunoscut publicului larg prin toate secţiile componente, precum şi prin cele mai de preţ lucrări de artă, fie că sunt picturi sau capodopere de orfevrărie.

"Odă florală" este expoziţia pe care muzeul sibian a deschis-o la aniversarea baronului. "De-a lungul anilor, baronului Samuel von Brukenthal i s-au adus multe ode: la căsătoria cu frumoasa Sofia, la numirea în funcţia de guvernator etc. Oda de astăzi e una florală pentru că am vrut să ilustrăm felul în care baronul a înţeles să coboare ideile Iluminismului din bibliotecă, în natură şi grădini", a spus Iulia Mesea, curator al expoziţiei. În consecinţă, expoziţia are în centru picturi reprezentând naturi moarte şi flori, adică lucrări de artă achiziţionate de baron sau realizate special pentru el. Aşa sunt de pildă, lucrările lui Franz Neuhauser, un apropiat al familiei Brukenthal.

În sprijinul ilustrării conceptului expoziţional a fost proiectat şi un filmuleţ ce a reunit , deopotrivă, reproduceri după lucrări din pinacoteca Brukenthal, mărturii ale celor care au stat în preajma baronului, precum şi imagini din palatele de la Sibiu şi Avrig. S-a vorbit astfel despre modul în care baronul a reuşit să transforme mlaştinile din jurul Sibiului în grădini, despre plantele pe care le-a introdus în România, despre modelul pe care l-a promovat în Sibiu. Fără mari pretenţii tehnice, filmuleţul e important prin faptul că reuşeşte să îl încadreze pe omul şi politicianul Samuel von Brukenthal în epoca, prin faptul că valorifică ştiinţific mărturii scrise ale contemporanilor baronului.

Seara aniversară Samuel von Brukenthal a avut loc într-un spaţiu recent "recuperat" din palat: adică în două încăperi care vor servi de acum încolo drept săli expoziţionale şi unde vizitatorii pot admira şi candelabre originale din vremea baronului.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav