Fritz ~ Cel mai jefuit manechin din oras E-mail
Fritz cel mai furat manechin Fritz are 15 ani.

Acum cinci, a plecat din faţa unui hotel din Germania şi a venit în România. Sibiu. Piaţa Mare, la doi paşi de Primăria Sibiu. În faţa gelateriei Veneţia Ice Caffe. E îmbrăcat în funcţie de sezon, iar în glumă, angajaţii gelateriei îl salutau la început de fiecare dată - "salut patroane". În timp, Fritz a devenit unul din partenerii de fotografii pentru turiştii veniţi la Sibiu.

Tot în timp, însă, Fritz a ajuns să poarte şi nefericitul titlul de cel mai jefuit manechin din Sibiu. La ultimul Halloween, acum câteva zile, "partenerii" lui, Cristina şi Paul, proprietarii gelateriei, i-au cumpărat cu 46 de euro un costum special. Corniţe, pelerină, mască şi un dovleac de ţinut în mână şi luminat pe interior. "Cu noi aici au furat dovleacul", povesteşte Cristina.

În fosta capitală culturală, Fritz a fost furat cu totul într-o noapte. "M-a sunat o vecină, la trei noaptea, «hai că trage cineva de Fritz»". Cristina l-a găsit aruncat câteva zeci de metri mai încolo. Altă dată, o mână i-a fost ruptă şi aruncată în stradă. Cealaltă mână nu a mai fost găsită nici azi. "Acum, m-a ajutat soţul meu şi mi-am pus mâna în ghips. Aşteptăm să se usuce, vom îmbrăca mulajul astfel făcut în spumă, aşa încât să îi redăm şi cealaltă mână lui Fritz". Manechinul din centrul oraşului a avut odată păr. "I-au furat, însă, peruca. Era lipită cu silicon. Vara, am încercat să îl îmbrăcăm mai şmechereşte. Cu ochelari de soare, cu pălărie invers pusă. Ne-am pregătit şi pentru cei care nu îl vor lăsa în pace pe Fritz. Am lipit ochelarii cu spumă, pălăria am prins-o în cuie. Le-au furat şi aşa". Fritz a încercat să se costumeze special şi de Paşte. A îmbrăcat o haină pe care au fost cusute tot felul de ouă. Evident, aţa a fost tăiată şi ouăle furate. "Avea în mână acel mulaj al unui cornet cu îngheţată. Furat cu regularitate şi el".

De la tentativa de a fi furat cu totul, Fritz este acum umplut cu pietricele, pentru a fi mai greu. Nicio problemă pentru cei care nu îl au la suflet - zilele trecute i-au fost furate hainele de Moş Crăciun. "Partenerii" lui, Cristina şi Paul, i-au cumpărat acum, preventiv, alte două rânduri de haine de Moş Crăciun. Iar pentru ca tabloul să fie complet, trebuie spus că Fritz nu este singura ţintă. "În jurul lui Fritz erau mai mereu ghivece cu flori. În fiecare zi erau furate vara. Aveam o vitrină pentru îngheţată. Cablul de alimentare cu energie electrică a fost rapid tăiat".

Cel mai jefuit manechin din Sibiu este plasat, culmea, la doi paşi de clădirea Primăriei Sibiu, în permanenţă păzită de poliţia comunitară. "Niciodată nu au prins sau văzut pe nimeni. Ba uneori m-au mai şi luat tare că ce tot vreau". În locul în care este aşezat Fritz "bat" şi trei camere de supraveghere. "Am fost şi am cerut să fiu ajutată, să vedem imaginile, să vedem ce se întâmplă. Ba odată camerele nu au putut filma cum trebuie şi nu se vedeau decât umbre, ba odată acestea nu funcţionau, niciodată nu am putut fi ajutată de aceste imagini".

La ultimul "jaf", Fritz a purtat şi o hârtie cu un protest pentru sibienii care nu îl lasă în pace. "Îmi pare rău că arăt aşa jalnic. Am avut şi braţe şi haine, dar mi le-aţi furat! Îmi pare rău pentru voi! Sunteţi mai jalnici decât mine", scria pe bucata de hârtie. Nu era o răzbunare, ci un răspuns pentru sibienii care "de cinci ani se răzbună pe el". Cuvintele scrise fac parte dintr-o scrisoare mai mare despre ce se întâmplă în "zona zero" a Sibiului. "Vreau acasă. Sunt supărat pe partenerul meu pentru că m-a minţit şi mi-a spus cât de frumos şi ce oameni drăguţi sunt aici. Aici oamenii m-au lovit, m-au trântit, m-au umilit. Acum sunt trist, aşa cum sunt oamenii de aici", scrie, printre altele, în acea scrisoare.
Cristina şi Paul l-au "reconstruit" şi îmbrăcat din nou pe Fritz. Încă nu s-au gândit niciodată să renunţe la a amplasa un manechin în plin centrul Sibiului, chiar dacă este cu regularitate rupt şi furat.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav