Gandhi~s Children premiul cel mare Astra Film Fest E-mail
premiul cel mare Marele premiu la cea de-a zecea ediţie Astra Film Fest a plecat în Australia, pentru filmul Copiii lui Gandhi / Gandhi’s Children, de David MacDougall. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în seara de sâmbătă, la Sala Thalia. Duminică dimineaţa, ultima zi de festival, participanţii au mers la Gura Râului, pentru o proiecţie specială a filmului Sweetgrass, realizat de doi profesori de la Harvard.

Slujba de dimineaţa a fost urmată de proiecţia filmului despre transhumanţa din statul american Montana. Copii şi bătrâni din sat, în straie de sărbătoare, au urmărit, în biserică, alături de regizori şi studenţi, filmul despre oierii americani. Apoi junii Sibiului au deschis, cu dans, drumul prin sat spre o pensiune, unde invitaţii au gustat brânză şi un pahar de vin.

Premiile Astra

Valoarea totală a premiilor acordate la această ediţie jubiliară a AFF a ajuns la 25.000 de euro. La ceremonia de premiere au cântat trupa spaniolă de street flamenco Malasangre 5 şi formaţia de muzică populară Iza din Maramureş. Sala a fost atât de plină încât cu greu şi-au găsit loc până şi invitaţii de seamă.

Marele Premiu Astra Film Festival 2009, oferit de Fundaţia Raţiu (Marea Britanie), a revenit filmului Copiii lui Gandhi / Gandhi’s Children (Australia, 2008) de David MacDougall. „Dincolo de indiscutabila valoare etnografică şi de înaltul umanism al discursului antropologic conţinut, Copiii lui Gandhi are marele merit de a ne reaminti că, înainte de toate, filmul este mirarea din privirea autorului, întoarsă duios către lume, şi documentul imperfect al unui act de investigare a realităţii”, şi-a motivat juriul decizia.

Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Sony, a fost obţinut de documentarul Ceasul care nu va veni... / Until the Time Comes... (Ungaria, 2008) de Zoltan Csubrilo. Juriul şi-a motivat decizia observând că această producţie „reuşeşte un lucru extrem de rar întâlnit în filmele care se fac astăzi despre Europa de Est: prezentarea unei lumi care dispare, fără umbră de nostalgie sau compătimire. Este un film curajos, care găseşte semnificaţii metafizice în cele mai banale gesturi cotidiene, un film cu o reală viziune cinematografică”. Inclus în cadrul aceleiaşi competiţii studenţeşti, Familia 068 / Family 068 (Spania, 2008) de Toni Edo Diaz şi Ruben Margallo Acebron a primit Premiul special al Juriului, oferit de TVR.

Cel mai bun film românesc a fost desemnat Drumul păsărilor / Birds’ Way (2009) de Klara Trencsenyi. Premiul a fost oferit de Fundaţia Soros România. Juriul l-a prezentat drept „un exemplu clasic de «antropologie de urgenţă», un film despre tradiţiile pe cale de dispariţie ale lipovenilor din Delta Dunării. Relaţia regizoarei cu personajele pune în lumină respectul şi încrederea reciproce la care s-a ajuns graţie investiţiei afective şi implicării în viaţa celor filmaţi. Materialul este tratat cu delicateţea provenită din utilizarea mesteşugită a tehnicilor vizuale pentru a reflecta spaţiul, timpul şi memoria colectivă, totul încheindu-se cu un mesaj pentru viitor sensibil şi încărcat de speranţă. Filmat cu mult respect de-a lungul a trei ani, Drumul păsărilor pătrunde cotidianul unei minorităţi muribunde din România de astăzi”. Premiul pentru Cea mai bună cercetare într-un film românesc, oferit de revista „Formula AS”, a ajuns la Copiii uraniului / Children of Uranium (2009) de Adina Popescu şi Iulian Ghervas.

Premiul pentru Cel mai bun film european, oferit de Duna TV (Ungaria), a revenit documentarului Singing / Cântând (Italia, 2007) de Rosella Schillaci. Juriul a apreciat „rafinamentul şi umorul cu care filmul explorează tradiţiile puţin cunoscutei comunităţi albaneze din Sicilia, combinând o solidă cercetare etnografică cu eleganţa cinematografică, evitând în acelaşi timp cu abilitate capcanele exoticismului. Un film despre ce înseamnă a trăi în modernitate păstrând vii obiceiurile trecutului îndepărtat”. Din aceeaşi secţiune competiţională, Cel mai bun film pe o temă est-europeană a fost desemnat Fără vărsare de sânge / Against Blood Justice (Franţa, 2008) de Nathalie Rossetti şi Turi Finocchiaro. Acest premiu a fost oferit de Primăria Deventer şi Filmhuis de Keizer (Olanda). La rândul său, Alioşa / Alyosha (Estonia, 2008) de Meelis Muhu a primit Premiul Sibiu-Hermannstadt, oferit de Consiliul Local Sibiu.

Cel mai bun film internaţional a fost desemnat Iarbă, dulce iarbă / Sweetgrass (SUA, 2009) de Lucien Castaing-Taylor şi Ilisa Barbash (curator la Departamentul de Antropologie Vizuală al Muzeului Peabody – Universitatea Harvard). Premiul a fost oferit de HBO România. Membrii Juriului au apreciat Iarbă, dulce iarbă drept „un film antropologic făcut din suflet, autorii înţelegând că durata secvenţelor este în legătură intimă cu temporalitatea transhumanţei”. Inclus în aceeaşi competiţie internaţională, O moarte notabilă / Glorious Exit (Elveţia, 2008) de Kevin Merz, a obţinut Premiul special al Juriului pentru cea mai bună naraţiune cinematografică, oferit de Astra Film Sibiu.

La Astra Film Festival 2009, cei zece membri ai celor două jurii internaţionale au fost: Dan Alexe, Sorin Botoşeneanu, Corinne Cauvin-Verner, Thierry Garrel şi Michael Yorke – secţiunile Europa şi România; Antonio Delgado Liz, Leonard Retel Helmrich, Cristi Puiu, Michael Stewart şi Cristian Tabără – secţiunile Internaţional şi Student.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav