Gropile de gunoi din sate se inchid joi E-mail
Gropile de gunoi din sate se inchid joi 16 iulie este data la care toate gropile de gunoi comunale trebuie închise. Autorităţile care nu au reuşit să se conformeze vor fi amendate de Garda de Mediu. Conform datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, din cele 62 depozite pentru deşeuri din judeţ, la această dată, doar 12 au fost închise.

Localităţile din mediul rural au avut termen până la 16 iulie să închidă toate gropile de gunoi şi să încheie contracte cu operatori autorizaţi. Obligaţia a fost impusă de Uniunea Europeană, care, în caz contrar, poate declanşa procedura de infringement. Guvernul a dat o hotărâre, în acest sens, încă din 2005, dar care nu a fost băgată în seamă de autorităţi, mai ales din lipsa banilor. “Reamintim celor avizaţi că au obligaţia să respecte măsura cuprinsă în Capitolul 22 Mediu, referitoare la închiderea spaţiilor de depozitare rurale existente, conform hotărârii de guvern 349/2005, privind depozitarea deşeurilor - «spaţiile de depozitare din zona rurală se reabilitează până la data de 6 iulie 2009 prin salubrizarea zonei şi reintroducerea acesteia în circuitul natural sau prin închidere, conform îndrumarului de închidere a depozitelor existente neconforme de deşeuri nepericuloase»”, se arată în comunicatul emis de APM Sibiu.

Din cele 62 de gropi, conform datelor furnizate de APM Sibiu, doar 12 depozite de deşeuri sunt închise. Este vorba de cele din satele Sebeşu de Sus, Aciliu, Aţel, depozitele din comunele Cârţa, Dârlos şi Orlat, campioană fiind comuna Roşia, unde au fost închise depozitele din satele Roşia, Daia, Nucet, Cornăţel, Caşolţ şi Nou. Din cele 62 de localităţi, 34 au încheiate contracte cu operatori de salubrizare, care să gestioneze problema gunoaielor, după închiderea gropilor. 13 au încheiat cu societatea Eco Sal, 11 cu Getesib, şapte cu Ecomed, 2 cu Go Avrig şi una singură cu Schuster & Co Ecologic. “APM Sibiu a atenţionat în mod repetat, în scris, administraţiile locale, că nerespectarea termenului de 16 iulie 2009, pentru închiderea depozitelor rurale neconforme, va atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, însemnând amenzi care vor fi suportate de cei răspunzători cu ducerea la îndeplinire a măsurii respectiv”, arată reprezentanţii APM.

“Pentru comune este o sarcină destul de grea - închiderea depozitelor de deşeuri - mai ales că la ora actuală nu există un proiect care să fie finanţat din fonduri europene. Iniţial a fost gândit un proiect de ministerul mediului, însă el a întârziat, iar acum comunele sunt nevoite să închidă singure gropile comune şi să încheie singure contracte cu operatori. În multe cazuri este o cheltuială foarte mare”, declarase la începutul lunii, Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Judeţul Sibiu are, în lucru, un proiect de management al deşeurilor din judeţ, care, dacă va primi finanţare europeană, va fi implementat de anul viitor. Cert este că în 2010 şi oraşele vor fi obligate să închidă gropile de gunoi.

Pentru mai multe detalii www.ronduldesibiu.ro/eveniment/Lungul-drum-spre-selectarea-gunoaielor

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav