Iluzia stabilitatii E-mail
iluzia stabilitatii Singura realizare a acestei perioade este legata de stabilitatea leului. Sau cel putin asa ne este prezentata: o realizare a politicilor monetare, ca rezultat al acordurilor de stablitate financiara din primavara. E drept, de mai bine de 3 luni marja de variatie a cursului nu depaseste 4 procente, ceea ce este putin pentru o moneda care a prins variatii trimestriale si de 20 de procente.

Cursul s-a asezat undeva pe la 4,20 – 4,30 si pare confortabil cu aceasta situatie. Dar in ce masura vorbim de o reusita programata sau de un efect de piata este o alta chestiune. In primul rand, nu poate trece neobservat ca stabilitatea este prezenta pentru toate monedele emergente. Nici zlotul si nici fiorintul nu se misca pe volatilitatea de la inceputul anului.

Acelasi calm realtiv este si pe moneda ceha, asta pentru a vorbi si de tari care nu au patura de protectie a FMI la indemana. Volatilitatea din toamna - iarna nu putea continua la nesfarsit nici fara banii Fondului, cu atat mai mult cu aceasta rezerva de bani la dispozitia bancii centrale. Nivelul cursului ar fi fost insa diferit si atingerea pragului de relativ echilibru. Dar aceasta stabilitate monetara este inselatoare. Si costa. Cu intrari reduse de valuta, leul nu are cum sta „natural” atat de multa vreme la asemenea valori, ba chiar sa mai cocheteze si cu aprecierea.

Pentru ca asta face. Singur, in aceasta evaluare se tine cont si de apetenta Bancii Nationale de a interveni, de a tine nivelul la reperele actuale, asadar de a cheltui bani importanti din rezerva, cu sigurnata si din cei ai FMI. Prezenta activa in piata a BNR, ca jucator important si interesat, este luata in calcul de fiecare analiza care priveste evolutia leului pentru anul acesta. Şi de aceea, in functie de aceasta apetenta, cotatiile, evolutiile prognozate difera substantial. Avem banci importante car vad leul in decembrie la 4,1, altele la 4,7. Iar diferenta aceasta de 60 de bani, este diferenta intre criza si stabilitate.

Argumentele pentru o sustinuta prezenta a BNR sunt puternice. Pe langa faptul ca are la dispozitie bani, BNR a dovedit la ultima sedinta de politica monetara ca s-a angajat intr-un proces de descrestere a politicii monetare si de micsorare consistenta a rezervelor minime obligatorii. Reducerea dobanzii de politica monetara spre 7 procente cum se anticipeaza spre finalul anului ar trebui sa faca din leu o moneda si mai putin atragatoare, ceea ce l-ar slabi si pe considerente valutare.
Sigur ca valoarea lui va deveni astfel influentabila de capacitatea BNR de a compensa iesirile de valuta, dar ramane intrebarea daca acest cost va merita sa fie sustinut la nivelurile pe care le presupune. In fond, sunt beneficiile pastrarii unui curs in jurul valorii actuale suficient de mari pentru a compensa cheltuirea a catorva miliarde de euro din rezervele BNR, bani pe care Romania i-a imprumutat, de fapt, de la Fond si pe care va trebui sa-i dea cu dobanda inapoi? Intrebarea este de cel mai mare interes public posibil iar raspunsul, cel putin sugerat pana acum, ar fi ca da, acest cost se justifica pentru a perturba si mai mult exercitiul de creditare - prin cresterea restantelor la credite, nivelul veniturilor sau bugetul public si asa in dificultate. Pe de alta parte, au fost foarte putini cei care spun ca nu.

Dar argumentul lor trebuie ascultat. A cheltui resurse importante pentru mentinerea unui curs nerealist este gresit pentru ca nu face decat sa creeze aparenta unor echilibre false in economie. Cursul este inca rupt de economie pentru motive temeinice. Economia merge in scadere si nu sunt semne vitale de revenire. Cu toata aceastea, ajustarile salarii - productivitate nu au ajuns inca la nivelul la care moneda ar putea fi favorizata. Evident ca monetar vorbind, acest argument este unul puternic si serios. Dar tot atat de clar este ca o asemenea ajustare a nivelului veniturilor – care se produce puternic in mediu privat, dar mai putin in mediu public – nu poate fi suportata fara aparitia unei crizei sociale. Deocamdata cel putin, ajustarea se produce doar partial si atunci e insuficienta.

Apoi, brutalitatea ei nu poate fi acceptata la nesfarsit. In fond, rolul politicii montare nu este de a aduce echilibre pe termen scurt cu costuri sociale uriase. S-a reprosat enorm acest lucru ani de zile politicilor monetariste conduse de Fond. Dar cealalta extrema a situatiei – cea care din cauza celor mai mici costuri sociale duce la evitarea oricaror masuri dure, grevand pentru ani buni economia si implicit aducand costuri sociale pe termen lung – este mult mai periculoasa. De aceea, asumarea costurilor sociale e necesara; ajustarea, obligatorie; cos­turile mentinerii cursului temperate. Vremurile grele continua iar soarta leului nu poate in nici un caz mai buna decat a unei economii care sufera si nu si-a regasit nici pe departe cadenta.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav