Inca ne imprumutam la banci E-mail
inca ne imprumutam de la banci S–ar zice că oamenii nu se mai înghesuie la credite. Unii pentru că nu îşi mai permit să susţină financiar o rată, alţii pentru că au deja destule, iar alţii pentru că nu mai au încredere în acest segment şi încearcă să se descurce aşa cum pot. Nimic mai greşit. Sibienii se împrumută în continuare. Nu mai fac credite cum făceau înainte să vină criza, atunci când luau credit pentru absolut orice. Acum sunt precauţi. Iau credite mici. De regulă se împrumută pe cardul de salariu.

De fapt, descoperirea de card poate purta numele de "vedetă" a sezonului. Bineînţeles, alături de creditul prin programul guvernamental "Prima Casă". Un interviu cu Nicoleta Ghiţă, branch manager la Credit Service ne–a ajutat să facem o retrospectivă a anului 2009 în ceea ce priveşte adresabilitatea sibienilor către credite, acum, când au trecut peste un an de criză financiară.

Reporter: Sunt mai multe cererile de credit ca urmare a apropierii sărăbatorilor de iarnă?

Nicoleta Ghiţă: Am putea spune că au crescut cererile, dar au crescut pe credite mici şi anume pe carduri de credit, aceste produse fiind promovate intens de bănci în această perioadă pentru că au un grad de risc puţin mai scăzut, dar este şi un produs destul de bun pentru cel care deţine un astfel de card, deoarece solicitantul beneficiază şi de o perioadă de graţie - perioadă care diferă de la bancă la bancă - timp în care nu se percepe nicio dobândă pentru suma de bani utilizată.

Rep.: Ce fel de credite se cer în ultima vreme?
N. G.: De când cu programul guvernamental "Prima Casă", acesta este cel mai solicitat credit pentru că este destul de accesibil. Solicitantul poate să aducă cu el încă 4 coplătitori. De asemenea, se bucură de condiţii foarte bune. La creditele în euro, dobânda anuală începe de la 4.43%. Pe locul doi sunt cardurile de credit sau descoperitul de cont cu 3-5 salarii.

Rep.: A scăzut numărul celor care fac credite acum faţă de anul trecut?

N. G.: Da, a scăzut numărul celor care solicită un credit de nevoi personele şi asta datorită instabilităţii financiare, a păstrării locului de muncă, dar şi din cauza condiţiilor aspre pe care băncile le impun.

Rep.: Mai au sibienii bani pentru credite?

N. G.: Nu stiu dacă aşa se pune problema, dacă mai au sau nu bani. Cert este că sunt mult mai reticienţi în solicitarea unui credit. Dacă în vremurile bune nu stăteau prea mult pe gânduri şi solicitau credite pentru diverse mofturi, cum ar fi schimbarea maşinii cu una mai nouă, mai performantă sau să îşi schimbe mobila care era cumpărată de cel puţin 2 ani, dar care se demodase, acum solicită un credit doar dacă este absolut necesar şi pentru strictul necesar.

Rep.: Refinanţează? Care este creditul maxim fără ipotecă pe care îl intermediaţi acum? Puteţi compara cu perioada anului trecut ca şi număr şi ca şi sumă?

N. G.:Refinanţările sunt în continuare cerute, dar, din păcate, sunt puţini cei care se încadrează, deoarece acum un an sau doi, când au beneficiat ei de respectivul credit, gradul de îndatorare era mult mai mare şi condiţiile de creditare mult mai relaxante, lucru de care nu mai putem vorbi acum. Suma creditului nu a suportat modificări, însă perioada de creditare, da. Dacă până acum ceva timp, perioada maximă la un credit de nevoi personale, la anumite bănci, era de 10 ani, ea a scăzut acum la 7 sau chiar la 5 ani pentru clienţii noi. Creditul maxim fără ipotecă este de 20.000 euro.

Rep.: Lei sau euro? Dobândă fixă sau variabilă?

N. G.: Dacă vorbim de un credit de nevoi personale fără ipotecă, atunci sunt preferate creditele în lei, din cauza instabilităţii cursului euro. Ca şi tip de dobândă, sunt căutate cele cu dobândă fixă şi, dacă se poate, şi cu asigurare în caz de şomaj sau de incapacitate temporară de muncă. Dacă se doreşte un credit pentru investiţii imobiliare, vorbim de cele acordate în euro, deoarece majoritatea imobilelor se tranzacţionează în euro. Creditul acordat în aceeaşi monedă reduce pierderile din schimbul valutar lei - valută. Un alt avantaj ar fi procentul de dobândă care este puţin mai mic decât la creditele în lei. Ca şi tip de dobândă, aici vorbim de dobândă variabilă, pentru că cel mai cerut produs în această perioadă este creditul "Prima Casă", iar acesta beneficiază doar de dobândă variabilă.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav