Investitii fantoma E-mail
Investitii fantoma Sibiul are pretentii de oras european, dar sta cam prost la capitolul piete agroalimentare. Peste 170.000 de sibieni se pot aproviziona cu legume si fructe proaspete doar din Piata Cibin, Piata Rahovei si Piata Vasile Aaron. Proiectul pietei din Valea Aurie a fost abandonat in urma cu sase ani, iar hala din Strand s-a transformat in bazar chinezesc.

Aproximativ 4.000 de locuitori din cartierul Valea Aurie sunt nevoiti sa bata drumul pana la Piata Cibin sau Rahovei, pentru a-si cumpara legume, fructe si branzeturi proaspete. Nenumaratele cereri ale locuitorilor din Valea Aurie, catre Primaria Sibiu, pentru construirea unei piete agroalimentare pareau ca si-au gasit rezolvarea, in urma cu sase ani. In 2003, SC Gold Thal SRL, in asociere cu Consiliul Local Sibiu, a realizat un proiect care trebuia finalizat in anul urmator. Lucrarile au inceput, insa nu s-au finalizat. Dupa sase ani, pe terenul din fata Scolii nr. 25, in locul tarabelor si al chioscurilor troneaza doar niste ruine, ingropate in balarii.

Lucrari abandonate

Potrivit proiectului prezentat in 2003, firma Gold Thal SRL urma sa investeasca 15 miliarde de lei vechi in construirea pietei din Valea Aurie. Potrivit contractului de asociere, aprobat de Consiliul Local prin Hotararea nr. 290 din 2003, firma urma sa achite Consiliului Local o chirie lunara de 500 de euro, pentru terenul in suprafata de 3.000 de metri patrati. La aceasta se adaugau 5% din totalul incasarilor lunare. Asocierea a fost incheiata pe o perioada de 30 de ani, incepand din anul 2004, conform HCL nr. 290/2003, publicata pe site-ul Primariei Sibiu. Serviciul de Presa al Primariei Sibiu nu stie nimic despre soarta pietei din Valea Aurie. „Serviciul Public Administratia Pietelor nu a avut niciodata in administrare piata agroalimentara din Valea Aurie", s-a rezumat sa declare purtatorul de cuvant Carmen Chis.

Miliarde ingropate in Strand

O alta piata agroalimentara inaugurata cu surle si trambite este cea din cartierul Strand. Finalizata in aprilie 2004, cladirea care a costat aproape 20 de miliarde de lei vechi n-a functionat prea mult ca piata agroalimentara. Desi a fost utilata modern, nu a reusit sa atraga producatorii. Din cauza acoperisului prost construit, iarna este mai frig in hala decat afara, iar vara, caldura este insuportabila. In scurt timp, comerciantii au renuntat sa mai incerce sa-si vanda marfa aici. Autoritatile au decis sa schimbe destinatia complexului. La un moment dat, au vrut sa transforme cladirea intr-o discoteca.

Bazar chinezesc

In martie 2007, in urma unei licitatii, piata a fost inchiriata firmei Mariachi Impex SRL, pe o perioada de 10 ani. Administratorul firmei, un cetatean chinez, se plange de costul chiriei, care se indexeaza semestrial, dupa rata inflatiei. In fiecare luna, firma plateste 23.000 de lei (230 de milioane de lei vechi), pentru cei 1.150 de metri patrati pe care ii ocupa. Pe de alta parte, municipalitatea este multumita. Directorul Serviciului de Administraare a Pietelor Sibiu, Teodor Birt, sustine ca „piata din Strand aduce cele mai mari profituri din incasari". Hala agroalimentara a devenit un bazar in care se vand de toate: de la haine, incaltaminte, produse de uz casnic, pana la posete si perdele. Insa afacerile nu merg bine, mai ales in an de criza. „Nu mai avem vanzari. Din 13 angajati, in sase luni am ramas cu doar sase angajati, pentru ca nu se mai scoate profit. Nici banii pentru chirie nu ni-i mai scoatem. Mi-e teama cand vine iarna, pentru ca trebuie sa platim mai mult la utilitati", sustin chiriasii. Daca firma va rezilia contractul cu Primaria inainte de 2017, va pierde 46.000 de lei, suma ce reprezinta avansul achitat in urma cu doi ani.

Investitii la Cibin

In Piata agroalimentara Cibin, s-au alocat sute de mii de euro pentru chioscurile construite si copertine. Astfel copertine cu care sunt acoperite tarabele, au costat 379.128,48 lei, iar suma platita pentru chioscurile de la piata Cibin este de 979.263,41 lei, conform contractului de executie de lucrari nr. 2919/15.09.2006. In total, 1.358.391 lei, ceea ce inseamna peste 330.000 de euro. Pentru 15 metri patrati de beton care s-au turnat in Piata Obor, Serviciul Public de Administrare a Pietelor Sibiu a alocat nu mai putin de 4.332 de lei.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav