Invins de birocratie E-mail
invins de birocratie Un sibian isi va petrece iarna intr-o casa cu acoperisul spart, plina de igrasie si fara grup sanitar. Si asta din cauza birocratiei. Costica Palade asteapta ca Primaria, careia ii apartine imobilul in care locuiste, sa se judece cu Oficiului de Carte Funciara, pentru ca apoi el sa poata cumpara locuinta in care locuiste, si sa o renoveze. Costica Palade mai are de asteptat mult pana cand va putea sa cumpere imobilul degradat in care locuieste

Costica Palade este este unul dintre miile de sibieni care locuiesc in case nationalizate, iar povestea lui pare trasa la indigo cu cea a catorva sute, daca nu mii de sibieni. De mai bine de trei ani de zile, imobilul de pe strada Bieltz in care sibianul locuieste in chirie, si care apartine Serviciul Public pentru Administraea Fondului Locativ Sibiu (SAFL Sibiu) se deterioreaza treptat. Acoperisul s-a spart, tencuiala din exterior a cazut, geamurile si usile s-au deteriorat, iar pardosela a putrezit. Pentru a intervenii cu reparatii si reconditionari, Costica Palade trebuie sa faca mai intai dovada ca imobilul este in proprietatea lui, si pentru aceasta este nevoit sa cumpere locuinta. Tocmai de aici incep insa problemele lui. Imobilul nu are carte funciara, deoarece niste functionari neatenti au reusit sa o piarda, deci, nu poate fi vandut.

Tentative esuate

Pentru a nu locui chiar in conditii primitive, Costica Palade s-a bransat la gaz si la electricitate. Dar tot nu are un grup sanitar sau orice alta sursa de apa in locuinta. „Singura sursa de apa pe care o avem este robinetul din curte, care pe timpul iernii ingheata si luam apa din vecini, iar baie...nu avem", spune necajit sibianul. Totusi, conditiile in care locuieste sunt mizere. Asa ca, de ani de zile face demersuri catre Primarie, poate, poate cineva se va indura. „De trei ani ma chinui sa cumpar imobilul din strada Bielz, dar nu reusesc, pentru ca lipseste cartea funciara. Am depus numeroase memorii la Primarie, la Prefectura, am fost chiar si in audiente, toti mi-au spus ca se urgenteaza procedura privind vanzarea...dar degeaba" explica dezamagit Palade.

Demersuri legale

Si intra-adevar, nimeni nu poate face nimic, pana nu se gaseste, sau nu se reconstituie cartea funciara a locuintei respective. Asfel in vederea reglementarii situatiei juridice a imobilului din strada E A Bieltz nr. 81, SAFL a inaintat o actiune civila Judecatoriei Sibiu, prin dosarul nr. 4605/306/2009, prin care s-a solicitat Oficiului de Carte Funciara sa procedeze la reconstituirea Cartii Funciare, in care este inscris imobilul in cauza. Pana atunci insa, Costica Palade trebuie sa mai astepte. „Pana la reglementarea pe cale judecatoreasca sau administrativa a situatiei juridice a imobilului din strada E A Bieltz nr. 81 procedura privind urgentarea actelor privind vanzarea acestuia nu poate fi aplicata", explica purtatoarea de cuvant a Primariei, Mirela Gligore.

Vina neasumata

Ceea ce il deranjeaza pe Costica Palade este faptul ca de atatia ani de cand se zbate sa rezolve problema, institutiile abilitate nu i-au dat atentie. „Pana acum autoritatile si-au pasat de la una la alta problema reconstituirii cartii funciare si n-au facut decat sa ma puna pe drumuri si sa bat pe la usi" spune Palade suparat. Cartea funciara se lasa asteptata de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Sibiu (OCPI), insa pana nu se da o sentinta de la Judecatoria Sibiu, pentru reconstituirea cartii funciare, angajatii OCPI nu pot face nimic. „Nu avem ce sa facem. Trebuie sa mai asteptam putin, daca s-a solicitat constituirea cartii funciare. Mai intai trebuie sa obtinem sentinta de la Judecatoria Sibiu, in baza careia sa dam titlul de «ramasa definitiva»", explica Radu Iordan, inginer-sef la OCPI. Insa drumul pana la obtinerea cartii funciare este greu si anevois. Dupa ce ce se va sentinta cu titlul de „ramasa definitiva", Palade trebuie sa se adresesze la OCPI cu o cerere pe baza sentintei, abia dupa care poate sa obtina cartea funciara mult dorita, pentru a cumpara imobilul de pe strada Bieltz. Doar dupa aceea va putea sa se apuce si de reparatii. Pana acolo insa mai e cale lunga, iar barbatul se gandeste cu groaza la iarna rece si umeda care vine.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav