Johannis amenintat cu moartea E-mail
johannis amenintat De o săptămână, casa primarului Sibiului, Klaus Johannis, este păzită de autorităţi 24 de ore din 24.
Poliţia a demarat o anchetă, iar serviciile speciale au intrat şi acestea pe fir. În ultima zi de dinaintea alegerilor prezidenţiale, turul al doilea, Klaus Johannis a primit ameninţări cu moartea.

Acestea s-au concretizat sub forma unei scrisori care a ajuns la reşedinţa primarului. "Mesajul din scrisoare poate fi sintetizat sub forma ideii «pleci sau mori»", au declarat pentru Turnul Sfatului surse judiciare. Scrisoarea a fost deschisă de primarul Sibiului Klaus Johannis în ziua de sâmbătă. Primul căruia i-a fost înmânată apoi scrisoarea este comisarul şef Lucian Muntean, şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu.

 Acesta a dispus demararea unei anchete, iar din acea zi casa primarului Sibiului a devenit supravegheată în permanenţă. Cei mai vizibili dintre "supraveghetori" sunt poliţiştii comunitari, postaţi în mai multe puncte în apropierea locuinţei primarului. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu a vrut să comenteze această situaţie. Contactat prin intermediul Biroului de presă al Primăriei, Johannis s-a ferit de a da detalii. "Domnul primar Klaus Johannis nu comentează", a spus Mirela Gligore, şefa Biroului de presă.

Serviciile au intrat pe fir

Scrisoarea primită de Klaus Johannis nu avea un expeditor. Deschisă de primar şi trecută prin mai multe mâini înainte de a ajunge în atenţia specialiştilor, se pare că dovada s-a "deteriorat" şi nu pot fi prelevate amprente. "A fost o greşeală din partea domnului primar faptul că a deschis această scrisoare. În acel moment era potenţialul viitor premier al Românie. Acea scrisoare putea să conţină antrax sau putea să conţină şi un sistem cu un mini-explozibil", au declarat pentru Turnul Sfatului surse judiciare. Se pare că ameninţările au fost destul de grave din moment ce în acest caz au intrat pe fir mai toate instituţiile abilitate, de la Serviciul Român de Informaţii, până la Serviciul de Pază şi Protecţie şi Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu. Klaus Johannis nu a vrut, însă, să facă mare tam-tam pe această chestiune, astfel încât chiar şi la finele săptămânii trecute mulţi dintre colaboratorii apropiaţi ai primarului nu aveau cunoştinţă de această situaţie.
Există suspecţi

Şeful Poliţiei Judeţului, comisarul şef Lucian Muntean, confirmă demararea unei anchete. "La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu se află înregistrat un dosar penal, în prezent cu autor necunoscut, în care se fac cercetări în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorului/autorilor ce au adus ameninţări la adresa Primarului municipiului Sibiu, domnul Klaus Werner Johannis", spune Muntean. Potrivit acestuia, există deja şi un cerc de suspecţi luaţi în vizor de poliţişti. "Ancheta este desfăşurată de către poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Sibiu, în prezent, efectuându-se verificări vizavi de anumite persoane, posibili autori ai acestor ameninţări. Pentru buna desfăşurare a anchetei, acestea sunt singurele informaţii pe care momentan vi le putem pune la dispoziţie", mai arată comisarul şef.
Extrem de vigilenţi

Reporterii Turnul Sfatului au urmărit şi modul în care echipele de poliţişti comunitari supraveghează casa primarului. Iniţial, aceştia au realizat supravegherile din maşinile inscripţionate ale Poliţiei Comunitare Sibiu, după care, înspre sfârşitul săptămânii trecute, supravegherea a început să fie făcută şi din maşini neinscripţionate. De controlul poliţiştilor comunitari nu au scăpat nici reprezentanţii firmelor de salubritate, aflaţi pe traseul lor săptămânal. Scrisoarea trimisă primarului Sibiului se pare că face parte dintr-o serie mai lungă de ameninţări trimise sub diferite forme. Surse apropiate administraţiei locale susţin că reşedinţa primarului ar fi fost la un moment dat şi ţinta unor acte cel puţin huliganice, prin care se încerca scrierea unor mesaje pe gardurile din apropiere.
Codul penal cere închisoare

Dacă cel sau cei care se fac vinovaţi de ameninţările trimise primarului Sibiului vor fi prinşi Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea. "Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării", se arată la articolul 193 din Codul Penal.

Atacatorul lui Fântână, condamnat pentru terorism

Sibiul a mai fost scena unor ameninţări la adresa autorităţilor în vara lui 2003. Marinel Maxim, un sibian de 39 de ani, nemulţumit că nu a primit o locuinţă socială, a fost catalogat drept autorul unui antentat cu bombă, în faţa locuinţei viceprimarului din acea vreme, Daniel Fântână. Grenada aruncată de Maxim a făcut ţăndări geamurile de la parterul blocului în care locuia Fântână. Pentru a-l prinde pe Maxim, poliţiştii au testat cu detectorul de minciuni mai mulţi sibieni nemulţumiţi că nu au primit locuinţe sociale de la Primărie. În cele din urmă, Marinel Maxim a fost prins cu ajutorul SRI, în judeţul Vâlcea.

"Ancheta este desfăşurată de către poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Sibiu, în prezent, efectuându-se verificări vizavi de anumite persoane, posibili autori ai acestor ameninţări", Lucian Muntean, şeful IPJ Sibiu

"Cine săvârşeşte un astfel de act, ameninţarea cu moartea adresată unei persoane, poate fi un individ cu trăsături de personalitate antisocială. Ameninţarea poate ascunde nevoia de a atrage atenţia, de a crea o stare de tensiune şi anxietate mascând în acest fel frustrările persoanei probabil nemulţumite. Nu este obligatoriu să existe şi trecerea la act în condiţiile în care doreşte să atragă interesul (...). Fără a banaliza un astfel de gest, în condiţiile în care în spatele ameninţării poate să stea o persoana grav tulburată psihic, acest gest merită atenţia şi intervenţia autorităţilor", Aniela Minu, psiholog clinician-psihoterapeut

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav