Judetul Alba administreaza 15 la suta din judetul Sibiu E-mail
zona protejata frumoasa Din cauză că ”nimeni” nu a atras atenția autorităților locale din Sibiu, Consiliul Județean Alba a câștigat dreptul de administrare a zonei protejate ”Frumoasa”, arie care se întinde în cea mai mare parte - 61,1% - pe teritoriul județului Sibiu.

Aceste peste 83.000 de hectare, acoperite în special de pădure, reprezintă mai bine de 15 procente din suprafața totală a județului Sibiu. Până la începutul acestei săptămâni, de administrarea celui de-al treilea sit Natura 2000 din ţară, am numit aici aria naturală protejată ”Frumoasa”, se ocupa Ministerul Mediului.

Habar n-am

Din capul locului trebuie spus că aria protejată se întinde pe teritoriul a patru județe – 61,1% din aria protejată este pe teritoriul județului Sibiu, 20,1% pe teritoriul județului Vâlcea, 17,8% pe teritoriului județului Alba și 1% pe teritoriul județului Hunedoara. Cele 61,1 procente înseamnă peste 83.000 de hectare, întinse pe teritoriul administrativ al localităților sibiene Boiţa, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Râu Sadului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tălmaciu şi Tilişca.

Până când autoritățile din Alba nu au făcut public faptul că vor administra cele peste 137.000 de hectare de arie naturală, nimeni nu știa că aceasta este ”în căutare de administratori”. Cu toate că, în primăvara anului trecut, chiar la Sibiu, în cadrul unei reuniuni mai largi, tocmai acesta a fost subiectul principal de discuție. ”De atunci nu s-a mai discutat nimic. Ar fi fost bine să ne anunțe și pe noi că această arie va fi dată în administrare, dar, din ce am înțeles, au considerat că pe noi nu ne interesează”, spune Martin Bottesch, președintele Consiliului Județean Sibiu.

De cealaltă parte, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, spune că instituția pe care o conduce este ”intens preocupată” de protecția mediului și că a invitat la discuții și consultări referitoare la administrarea parcului Frumoasa pe toți cei care au interes în zonă. ”Legea nu ne obliga la aceste consultări, eventual doar exigența morală. Am respectat această exigență și ne-am consultat, deși pentru administrarea acestei arii se putea înscrie orice ONG sau orice altă instituție. Nimeni nu a mai fost interesat, doar noi. Nu vreau, însă, să facem o chestie de scandal, căci nu este, dar noi am fost singurul județ care am depus dosar pentru administrarea acestui parc. Nu a fost niciun secret”, a declarat Ion Dumitrel.

În 19 ianuarie 2010, Ministerul Mediului și Pădurilor a postat pe site-ul propriu anunțul de deschidere a sesiunii de depunere a dosarelor de candidatură pentru preluarea în custodie/administrare a ariilor naturale protejate de interes național și comunitar. CJ Alba este singura instituție de administrație locală din țară care a obținut un asemenea drept, de a administra un astfel de sit.

Ce înseamnă

”Luni voi merge la Ministerul Mediului pentru a semna documentele necesare. Apoi vom vedea ce mai spune legea”, a declarat președintele CJ Alba pentru Turnul Sfatului. În mod normal, după semnarea acestor documente, autoritățile din județul învecinat vor elabora planurile de management și regulamentul ariei naturale protejate. ”Resursele financiare necesare bunei administrări a ariilor naturale se asigură din bugetul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, fiind destinate pentru implementarea planurilor de management, precum şi pentru funcţionarea administraţiilor din subordine. Administratorii pot stabili şi un sistem de tarife, care se constituie ca venituri proprii pentru sistemul de arii naturale protejate şi se pot institui pentru vizitarea sau pentru facilităţile, serviciile şi activităţile specifice desfăşurate în ariile naturale protejate, în conformitate cu prevederile regulamentului ariei naturale protejate.

CJ Alba va trebui să asigure un buget care să permită buna administrare a ariei naturale protejate, inclusiv a funcţionării unui consiliu ştiinţific şi a unui consiliu consultativ de administrare, să păstreze destinaţia oricărei construcţii, dotări ori amenajări ce se realizează şi/sau se utilizează în scopul bunei administrări a ariei naturale protejate de către structura de administrare. De asemenea, trebuie să doteze personalul cu uniforme specifice şi echipament adecvat activităţii de teren şi să asigure instruirea necesară a personalului. Administrarea unui astfel de sit va aduce în timp venituri importante administraţiei judeţene din Alba, care vor proveni din taxe de exploatare, taxe pe pensiuni sau alte taxe turistice”, informează Agerpres.

Mai sperăm în protocoale

Dreptul de administrare a celor 137.000 de hectare este dat celor de la Alba pe zece ani, cu posibilitate de prelungire. Puse în fața faptului împlinit, autoritățile sibiene mai speră la un protocol. ”Am vorbit și cu președintele CJ din Alba. O să căutăm posibilitatea de a semna un protocol, prin care suprafețele aflate pe teritoriul Sibiului să fie administrate de autoritățile de aici”, spune președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch. Omologul său din Alba nu respinge colaborarea, dimpotrivă, dar este foarte ferm în a sublinia ”cine e șeful”. ”O conclucrare cu celelalte județe și administrații locale este obligatorie și necesară. Cred că vom lucra bine împreună, după cum o facem și în Regiunea 7 Centru. Acum, trebuie să vedem, dacă legea ne permite să semnăm astfel de parteneriate, cu drag o vom face. Dar, de semnat cu Ministerul Mediului, eu semnez. Angajamentul este al meu și al CJ Alba, deci toate celelalte instituții vor trebui să se plieze pe planul de management pe care îl vom redacta. Noi avem, din păcate, experiența unor colaborări nefericite cu unele ONG-uri, care au vrut să administreze doar pentru a se afla în treabă. Ne-am «ars» și vom fi foarte atenți”, mai spune Ion Dumitrel.

Cum mare parte din aria protejată Frumoasa este acoperită de pădure, interes asupra transferului dreptului de administrare are și Direcția Silvică Sibiu. ”Eu cred că va urma un protocol între Sibiu și Alba. Sincer, era mai ușor pentru noi ca această administrare să fie făcută de la Sibiu, având în vedere că cea mai mare parte din această arie protejată se află pe teritoriul județului Sibiu. Dar, pe de altă parte, suprafețele împădurite vor fi administrate tot de ocoalele silvice, ca până acum”, spune Ilie Troancă, directorul coordonator al Direcției Silvice Sibiu.

Luați sibieni calea Alba Iuliei

În cel mult doi ani, planul de management și regulamentul ariei protejate Frumoasa va fi finalizat. Rămâne de văzut cum. Dacă lucrurile nu se vor așeza și ”în favoarea sibienilor”, orice investitor, de exemplu, care va avea interes pe cele 137.000 de hectare – să ridice o pensiune, în zona Săliște, de exemplu – va trebui să meargă să ceară voie și avize și de la Alba Iulia. Acest lucru l-a subliniat presei locale şi preşedintele CJ Alba. ”Nimic nu se va întâmpla în această zonă fără aprobarea noastră. Absolut nimic. Nicio construcție, nicio exploatare, niciun proiect, absolut nimic. Fie că e un proiect turistic, fie că e de altă natură”. De această situație au aflat, acum, și primarii din județul Sibiu, ”acoperiți” de aria protejată Frumoasa. Care arată cu degetul la ”capabilii” aleși. ”Pe noi nu ne-a consultat nimeni, abia acum am aflat. Nu sunt de acord, dar, din păcate, această situație arată slaba preocupare a parlamentarilor sibieni pentru noi. Dorm în fotolii, în loc să se zdrobească pentru noi, sibienii care îi votăm. O să convoc primarii interesați și o să vedem ce mai putem face”, spune Teodor Banciu, primarul orașului Săliște.

”Nimic nu se va întâmpla în această zonă fără aprobarea noastră. Absolut nimic. Nicio construcție, nicio exploatare, niciun proiect, absolut nimic. Fie că e un proiect turistic, fie că e de altă natură”, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav