Klaus Iohannis, primarul Sibiului de 10 ani E-mail
Cu exact 10 ani în urmă, Klaus Iohannis ajungea primarul Sibiului. Profesor de fizică, inspector şcolar adjunct şi apoi inspector şcolar general, Iohannis urma să fie cel mai longeviv primar al Sibiului, de după Revoluţie.

După 69% din voturile sibienilor în 2000, Iohannis obţine, în 2004, cel mai mare procent din ţară la alegerile pentru primar, aproape 90%.

Explica, în acel moment, faptul că succesul din 2000 a fost conjunctural, deoarece sibienii se săturaseră de partide şi au vrut să încerce altceva. După primul mandat, însă, votul alegătorilor nu se opreşte doar la Iohannis ci merge masiv şi spre formaţiunea pe care o conduce, Forumul Democrat al Germanilor din România, care reuşeşte să câştige cele mai multe mandate în Consiliul Local, dar şi mandate în cel judeţean. "Votul sibienilor ne copleşeşte. Avem o răspundere fantastică. Noi suntem în situaţia de a decide soarta Sibiului", spunea Iohannis, în 2004.

În 2007, renumele Sibiului, Capitală Culturală Europeană, şi cel al primarului său de etnie germană, trec de graniţele ţării. La un an după, cu un capital de imagine mult sporit, alegerile locale din 2008 aduc cea de–a treia victorie pentru Iohannis, care câştigă un nou mandat de primar al Sibiului, cu 83,26 la sută.

Astăzi, după 10 ani în care a decis soarta oraşului, Klaus Iohannis spune că nu vede niciun motiv pentru care să nu mai candideze.

2000 - "Este un vot de încredere, care îmi dă curajul să merg la Primărie foarte hotărât"

Cu o lună înainte de alegerile locale din iunie 2000, nu mai puţin de 18 candidaţi visează la fotoliul de primar al Sibiului.

Între ei se află şi profesorul Klaus Iohannis, de 40 de ani, inspectorul şcolar general, susţinut de Forumul Democrat al Germanilor din România.

După primul tur de scrutin, din 4 iunie, 20.629 de sibieni îl votează pe Iohannis, care reuşeşte, astfel, să ajungă în turul II, cu aproape 7.000 de voturi înaintea următorului clasat.

18 iunie - victorie detaşată: 69,18% dintre opţiuni, adică peste 46.000 de voturi.

Klaus Iohannis: "Sunt mândru de sibieni şi de Sibiu pentru că au acceptat oferta mea, deosebită faţă de celelalte. O ofertă pentru un Sibiu european, modern, prezentată liniştit, şi probabil de aceea a fost acceptată. Este un vot de încredere, care îmi dă curajul să merg la Primărie foarte hotărât".

În acelaşi timp, Forumul German câştigă şase mandate de consilier local.
În 30 iunie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, Klaus Iohannis este investit oficial ca primar al Sibiului, iar viceprimari sunt Daniel Fântână şi Gheorghe Tuluc.
Încă din primele zile în Primărie, noul primar spune că este nemulţumit de stilul de lucru din instituţie, de modul în care se face curăţenie în oraş şi anunţă că vrea să înceapă construcţia de locuinţe în cartierul Reşiţa. În august, redeschide Turnul Sfatului, obiectiv care stătea închis de ceva vreme.
În septembrie, Iohannis vorbeşte despre formarea unei noi echipe în Primărie, spune că-i este greu să găsească oameni "inimoşi" şi critică legislaţia "difuză şi chiar confuză".
Prima vizită însemnată vine în octombrie, când preşedintele Emil Constantinescu ajunge la Sibiu, urmată, în noiembrie, de vizita premierului Mugur Isărescu.
Spre finalul anului, Iohannis reorganizează Primăria, iar din şapte direcţii, pe atunci, mai rămân cinci. Sibiul are, în 2000, un buget de 237,3 miliarde lei.


2001 - "Sunt momente în care ai reuşite evidente, dar şi momente în care regreţi"

La începutul anului este pentru prima dată când Klaus Iohannis avansează ideea mutării Primăriei în sediul din Piaţa Mare, unde funcţiona Agenţia CEC.

Două luni mai târziu, primarul primeşte titlul de "Cetăţean de onoare european", în numele preşedintelui UE, Nicole Fontaine, iar ministrul federal al Apărării din Austria, Herbert Scheibner, vine în municipiul de pe malul Cibinului.

În aprilie, Primăria renunţă la administrarea Pârtiei Onceşti, care, potrivit actelor, aparţine Primăriei Poplaca.

18 iunie 2001 - primul an de mandat. Este momentul în care Klaus Iohannis anunţă că va face un concurs de proiecte pentru refacerea Pieţei Mari, avansează ideea refacerii Aeroportului, vorbeşte despre Centură.

Klaus Iohannis: "Într-o funcţie de conducere sunt momente în care ai reuşite evidente, dar şi momente în care regreţi şi că eşti pe funcţie, şi că nu poţi realiza ceva. Esenţial este ca, din toate acestea, să înveţi".

Primăria şi ANL inaugurează, în iulie, primele apartamente în viitorul cartier Tilişca, iar în august, Ion Iliescu, preşedintele ţării, vizitează Sibiul.

Primăria şi GTZ lansează campania "Să nu mai cadă niciun zid", prima de acest gen, menită să atragă atenţia asupra centrului istoric.

În ultima lună a anului, Primăria estimează că bugetul pe anul următor va fi de aproximativ 690 miliarde lei.

2002 - "Dorim să fim mai implicaţi în dimensiunea politicului din ţară"

Începutul anului este perioada în care apar tensiuni evidente în Consiliul Local, după ce PSD ocupă locul liber, neocupat de FDGR, şi respinge proiecte iniţiate de primar. Iohannis califică votul consilierilor drept unul împotriva sibienilor.

Preşedintele Germaniei, Johannes Rau, însoţit de soţia sa, Christina, vizitează Sibiul, în a doua jumătate a lunii martie.

6 aprilie - preşedinte FDGR. Iohannis câştigă primul mandat de preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, prin votul unanim al celor 40 de delegaţi din ţară.

Klaus Iohannis: "Dorim să fim mai implicaţi în dimensiunea politicului din ţară, iar prin contactele internaţionale să aducem un capital de imagine şi încredere faţă de România".

În 13 aprilie, în Germania, se semnează documentele de înfrăţire dintre Sibiu şi Landshut, iar tot în aprilie, ministrul de Interne al Germaniei, Otto Schily, vine la Sibiu şi primeşte titlul de cetăţean de onoare.

În luna mai, FDGR dă în judecată Consiliul Local pentru că a validat un pesedist pe locul câştigat în alegeri de Forum şi rămas liber din cauză că FDGR nu a participat cu o listă completă de candidaţi.

Este perioada în care se lucrează la străpungerea Mihai Viteazu şi se reabilitează zidul din Piaţa Mică, Consiliul Local aprobă proiectul ISPA pentru apă şi canal şi se inaugurează lucrările de reamenajare în Parcul Unirii.

În 7 iunie, la sediul FDGR se întâlneşte pentru prima dată Comitetul de iniţiativă Sibiu Capitală Culturală Europeană în 2008, iar în 18 iunie, la 2 ani de mandat, Iohannis cataloghează relaţia cu Consiliul Local drept una "interesantă".
În septembrie, Erna Hennicot, ministrul Culturii din Marele Ducat al Luxemburgului, vine la Sibiu şi apare ideea proiectului comun cu Luxemburg pentru Sibiu Capitală Culturală Europeană pentru anul 2007. În octombrie, sunt puse în circulaţie primele 10 noi autobuze Tursib.
La finalul anului, este definitivat protocolul cu PSD, prevăzut să funcţioneze până în 2004, după o perioadă de conflicte între Iohannis şi liderii PSD. Nici semnarea acestui protocol nu aduce însă foarte multă linişte în relaţiile dintre cele două părţi.

La începutul lui decembrie, Klaus Iohannis face parte din delegaţia oficială a României, condusă de Adrian Năstase, care pleacă la Berlin, la inaugurarea noului sediu al Ambasadei României.

Câteva zile mai târziu, Iohannis îi cere demisia viceprimarului Tuluc, iar noul viceprimar este Ioan Banciu.

2003 - "Nu ne vom alia cu nimeni întrucât nu vrem să diluăm mesajul nostru electoral"

La finalul lunii ianuarie sunt gata primele locuinţe pentru tineret din Ştrand II, Primăria trebuie să cumpere Podul Gării, ca să-l poată demola şi să înceapă construcţia unuia nou, iar la începutul primăverii, Klaus Iohannis anunţă că vrea să interzică terasele cu mobilier din plastic pe centru şi să permită amplasarea acestora doar cu autorizaţie.

La jumătatea lunii aprilie, preşedintele Bundestagului, Wolfgang Böhmer vizitează Sibiul, iar o lună mai târziu începe şantierul la Piaţa Cibin.

În data de 27 mai, Klaus Iohannis inaugurează, cu o lovitură simbolică de ciocan într-unul dintre ziduri, şantierul la viitorul sediu al Primăriei din Piaţa Mare.

25 iunie - o nouă candidatură. Este momentul în care Iohannis îşi anunţă candidatura pentru alegerile din anul următor.

Klaus Iohannis: "Colegii mei din FDGR Sibiu au deliberat asupra chestiunii alegerilor locale din 2004 şi au hotărât să mă roage să candidez. Răspunsul meu a fost da. Accept propunerea şi voi candida. (...) Nu ne vom alia cu nimeni întrucât nu vrem să diminuăm mesajul nostru electoral".

În iulie, primarul inaugurează arteziana din Parcul Tineretului şi începe şantierul la Podul Gării.
În august, sunt recepţionate 216 apartamente în cartierul Reşiţa, o lună mai târziu alte 20 de autobuze noi Tursib intră în circulaţie şi încep lucrările la Piaţa Mare, estimate la 1 milion de euro.

În octombrie, Primăria inaugurează investiţia de 15 miliarde pentru reabilitarea drumului şi a staţiei de epurare din Păltiniş, în noiembrie se finalizează lucrările pe strada Cetăţii, se viabilizează zona industrială Vest, iar la Sibiu vine şeful delegaţiei CE în România, Jonathan Scheele.

În noiembrie, Iohannis începe demersurile pentru includerea Sibiului pe lista patrimoniului UNESCO şi se inaugurează o parte din lucrările la străpungerea Mihai Viteazu.
Bugetul pe anul viitor creşte cu 20%, iar Primăria prevede, în bugetul pe 2004, 15 miliarde pentru Piaţa Mare. La finalul anului, Iohannis face parte, din nou, din delegaţia oficială a Românei care vizitează Germania.

2004 - "Votul sibienilor ne copleşeşte. Avem o răspundere fantastică"

Primăria alocă primele fonduri pentru lucrările de la Podul Gării, Sibiul este inclus pe lista naţională a obiectivelor de patrimoniu şi pe lista pe care România o va propune UNESCO, iar arhitecţii pregătesc un nou plan urbanistic pentru Sibiu şi are loc prima dezbatere publică.

Iohannis critică protocolul cu PSD despre care spune că "la nivel naţional are rezultate foarte subţiri".
Încep pregătirile, pe toate planurile, pentru Sibiu Capitală Culturală 2007: Iohannis face lobby pe lângă politicieni străini pentru susţinerea proiectului şi se depun proiectele culturale pentru candidatura Sibiului.

În acelaşi timp, au loc lucrări ample: după ce, în 2003, s-au refăcut sistemele de canalizare din Piaţa Mare, Primăria vrea să refacă pavajul pietonal şi iluminatul, în mai se termină lucrările la apă şi canal în Piaţa Huet, se lucrează la Podul Gării, se inaugurează intersecţia Calea Dumbrăvii cu Mihai Viteazu, se încheie lucrările pe Rahovei.

În 24 februarie, Forumul îşi prezintă lista de candidaţi, 29 la număr, pentru Consiliul Local Sibiu.
În martie, Consiliul Local aprobă un împrumut BERD, de 10 milioane euro, contribuţia Sibiului la programul ISPA, se aprobă lista cu terenurile gratis pentru tineri, în cartierul Tineretului, iar Marele Duce Henri şi Marea Ducesă Maria Teresa vin la Sibiu, unde li se acordă titlul de cetăţeni de onoare. În aprilie, este prezentat public proiectul de amenajare a Pieţei Mari.

În 27 mai, Sibiul este desemnat Capitală Culturală Europeană prin votul unanim al celor 25 de miniştri care formează Consiliul de miniştri de cultură ai ţărilor europene.
Iohannis anunţă că îşi doreşte să se implice în modernizarea Aeroportului, nemulţumit că până atunci nu se găsise o soluţie pentru acest lucru.

7 iunie - din nou primar. Klaus Iohannis câştigă al doilea mandat la Primăria Sibiu, cu 88,7% din voturi, acesta fiind cel mai mare scor obţinut în ţară la alegerile pentru primării.

Klaus Iohannis: "Nu vreau să se spună că noi, o minoritate, am ajuns să conducem o majoritate. De aceea vrem să aducem alături de noi încă una sau două formaţiuni. Vrem să fim foarte bine înţeleşi. Votul sibienilor ne copleşeşte. Avem o răspundere fantastică. Noi suntem în situaţia de a decide soarta Sibiului".

FDGR obţine 16 mandate de consilieri locali, adică majoritatea în CL, iar noii viceprimari sunt Ioan Banciu şi Eugen Mitea.

Odată cu strada Korsakov, în luna august, încep reabilitările străzilor din centrul istoric fără asfalt, doar cu piatră cubică.

În aceeaşi lună, cancelarul german, Gerhard Schroeder, vine la Bucureşti, Iohannis merge să-l întâlnească şi îi prezintă programul Sibiu CCE 2007.

Câteva zile mai târziu, Iohannis este din nou la Bucureşti, unde prezintă în faţa Guvernului programul Sibiu CCE , iar miniştrii promit sprijin pentru Sibiu.

Întrebat, în emisiunea lui Robert Turcescu,100%, de la Realitatea, pe cine ar vota, dacă ar fi alegeri, Iohannis declară că l-ar alege pe Stolojan.

Vicepreşedintele Parlamentului Bavariei, Barbara Stamm, Christina Weiss, ministrul culturii din Germania şi Otto Schilly vin la Sibiu.

Liderul Alianţei PNL- PD Sibiu spune că alegerea lui Iohannis ca prim ministru, în condiţiile în care alianţa ar câştiga alegerile, ar fi "benefică şi binevenită". Iohannis spune că noul candidat al Alianţei, Traian Băsescu, este la fel de bun ca Teodor Stolojan, iar în privinţa fotoliului de premier "dacă va exista o asemenea propunere, voi medita profund".

Începe proiectul pentru refacerea Pieţei Mici, estimată la 55 miliarde, iar în ultima lună din an se dă startul la pavajul şi la iluminatul din Piaţa Mare.

Bugetul pe anul următor este de 1.615 miliarde, de care Iohannis este nemulţumit: "Guvernul şi-a găsit loc de joacă în bugetele locale din România, astfel încât bugetul Sibiului pe anul viitor nu arată prea bine".

2005 - "Tipul de probleme nu se schimbă după configuraţia politică"


La începutul anului, vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner, vine la Sibiu şi promite lobby pentru viitoarea capitală culturală.

În martie, Iohannis este invitat de Băsescu să facă parte din delegaţia oficială care pleacă în Germania, la întâlniri cu preşedintele, cancelarul şi alte oficialităţi germane, iar în aprilie, face parte din delegaţia condusă de premierul Tăriceanu, la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană.

Centrul oraşului începe să semene cu ceea ce este acum, se aşterne piatra cubică în Piaţa Mare, încep lucrări ample la străzi, spre finalul anului încep şi săpăturile pe Nicolae Bălcescu, iar la Bucureşti se selectează proiectele pentru Sibiu 2007.

"Realitatea este cea care se vede în oraş. Foarte multe şantiere care merg înainte. Nu am ajuns la fundul sacului şi nici n-am de gând să aduc Sibiul în dificultăţi financiare", spune primarul în octombrie, întrebat care este situaţia bugetului local în condiţiile în care au loc atât de multe lucrări.

În aceeaşi lună, primarul Sibiului şi primarul din Marburg, Egon Vaupel, semnează documentul de înfrăţire al celor două oraşe.

La final de octombrie, declaraţiile preşedintelui PSD, Mircea Geoană, la adresa lui Iohannis, atrag demisia viceprimarului PSD, Ioan Banciu, iar noul viceprimar este Eugen Ciorugă.

La jumătatea lui noiembrie, după doi ani de lucrări, se inaugurează Podul Gării, pentru care Primăria a plătit 55 de miliarde, aproape 55 %, Consiliul Judeţean şi Guvernul câte 25 la sută.

În acelaşi an se încheie lucrările la străzile Rahovei, Semaforului şi la sensul giratoriu de pe strada Ştefan cel Mare, se lucrează în continuare în Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi Bălcescu.

Klaus Iohannis: "Tipul de probleme nu se schimbă după configuraţia politică. Cu certitudine, faptul că am acumulat câţiva ani de experienţă mă face să rezolv unele lucruri mult mai repede şi mai eficient, decât la început, şi cred că mă pune în poziţia din care pot concepe programe mai ample".
Bugetul Sibiului, estimat pentru 2006, este de 2.000 de miliarde lei.

2006 - "Funcţia de preşedinte al FDGR mi-a întărit poziţia de primar al Sibiului"

În prima lună, Primăria semnează contractele pentru modernizarea Pieţei Gării, pentru reabilitări de străzi şi pentru iluminatul public şi arhitectural în centrul istoric, iar în februarie Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 este inclus în strategia culturală de diplomaţie publică a României.

În aceeaşi lună, Iohannis îi prezintă ministrului Sănătăţii cele două locaţii propuse de Primărie pentru realizarea Spitalului de Urgenţă.

Pavajul în Piaţa Mare este gata în aprilie, se continuă lucrările în Piaţa Mică şi Piaţa Huet, se lucrează la recondiţionarea faţadelor din Piaţa Mare, Piaţa Mică şi de pe Arhivelor.

În iunie, Sibiul se prezintă în faţa Comisiei pentru Cultură din cadrul Consiliului Europei, iar Primăria Sibiu semnează noi contracte pentru lucrările de refacere a carosabilului şi de reabilitare a reţelelor de apă şi canal pentru 17 străzi din zona istorică şi centrală.

12 iunie - încă un mandat. Primarul Iohannis a fost reales preşedinte al FDGR, cu 33 de voturi pentru şi două abţineri.

Klaus Iohannis: "Funcţia de preşedinte al FDGR mi-a întărit poziţia de primar al Sibiului".

Este finalizat şi pavajul în Piaţa Mică, iar în 8 august, noul sediul al Primăriei Sibiu este inaugurat oficial, după aproape trei ani de lucrări.

În august, este semnat contractul pentru modernizarea Aeroportului, care va costa 60 de milioane de euro şi încep lucrările de refacere a pavajului din strada Cetăţii.

Klaus Iohannis şi deputatul Ovidiu Ganţ îl însoţesc, în septembrie, pe Traian Băsescu în timpul unei vizite oficiale în Germania.

La Parlamentul European de la Strasbourg are loc vernisajul expoziţiei „Sibiu. Tânăr din 1191”.
În octombrie, Campania de promovare a programului „Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007” demarează oficial sub platforma „Normal.Sibiu”.

În aceeaşi lună, Susanne Kastner, vicepreşedintele Bundestagului, susţine, în plenul Parlamentului German, un discurs de încurajare a ratificării tratatului de aderare a României la UE: "Dorinţa mea cea mai mare este ca mulţi dintre colegii mei să viziteze Sibiul anul viitor. Klaus Iohannis, primarul de origine germană al Sibiului, vă va prezenta un oraş deschis, modern şi totuşi istoric”.

Iohannis primeşte, din partea ambasadorului Germaniei în România, Roland Lohkamp, Crucea Federală de Merit a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

În noiembrie, Iohannis este invitat de premierul Călin Popescu Tăriceanu la Berlin, la întâlnirea cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu membrii guvernului. Încep lucrările la reamenajarea Parcului Astra şi a actualei arteziene.

În 9 decembrie, în Luxemburg, se lansează oficial deschiderea manifestărilor pentru Luxemburg, Capitală Culturală Europeană 2007.

În 31 decembrie, după miezul nopţii, România intră în Uniunea Europeană, iar Sibiul devine Capitala Culturală Europeană 2007.


2007: "Declar Capitala Culturală deschisă"

1 ianuarie 2007 - Capitala Culturală Europeană. În Piaţa Mare din Sibiu, cuvintele rostite de primarul Klaus Iohannis: "Declar Capitala Culturală deschisă", dau startul celui mai mare proiect în care a fost implicat vreodată un oraş românesc, de-a lungul ultimelor decenii.

"La mulţi ani, Sibiu! La mulţi ani, sibieni! Vă mulţumim mult pentru munca pe care aţi desfăşurat-o pentru ca Sibiul să fie gata să devină astăzi capitală europeană. Vă mulţumesc mult pentru ce-aţi făcut pentru România ", sunt cuvintele cu care preşedintele Traian Băsescu şi-a încheiat discursul din deschiderea aceluiaşi eveniment.
Sibiul are parte de un spectacol grandios de lumină, muzică, foc, culoare, care este începutul unui an în care au loc peste 330 de proiecte, peste 2000 de evenimente propuse de 301 operatori culturali, peste 14 milioane de euro investiţi.

La începutul anului, în centrul istoric intră în funcţiune sistemul automat cu bariere şi piloni mobili care limitează accesul auto în zona istorică, sistem care a primit o distincţie europeană, Primăria închiriază Casa de Cultură a Sindicatelor şi o renovează, semnează contracte de modernizare pentru 36 de străzi, inaugurează lucrările de modernizare la Baia Neptun.

La jumătatea lui martie, Klaus Iohannis şi Traian Băsescu pleacă într-o vizită oficială în Luxemburg, la invitaţia Marelui Duce Henri, Iohannis este premiat, în aprilie, de reprezentanţii Fundaţiei Hans Seidel pentru promovarea Sibiului şi a culturii româneşti şi se deschide sezonul de vară "Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007".
În timpul unei vizite la Sibiu, Băsescu spune, în premieră, că i-a oferit primarului Sibiului funcţia de ministru al Educaţiei, fără să spună contextul politic în care i-a făcut propunerea.

În mai, primarul Klaus Iohannis şi James van Lidth de Jeude, primarul Deventerului, semnează acordul de înfrăţire a celor două oraşe.

În iunie, directorul general al UNESCO, Koichiro Matura, spune că Sibiul are o candidatură bună pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO şi că are şanse să reuşească.

O lună mai târziu, preşedintele Germaniei, Horst Köhler, şi soţia sa, Eva Luise, vin la Sibiu, iar preşedintele promite că va sprijini popularizarea Sibiului în rândul turiştilor din Germania, dar şi din afara ţării sale.
În iulie, la Sibiu este semnat Programul Operaţional Regional, în august se inaugurează Piaţa Gării, unul dintre cele mai mari şantiere ale oraşului, se încheie lucrările pe ultimul tronson din bulevardul Mihai Viteazu, iar în septembrie are loc inaugurarea noului terminal de pasageri al aeroportului sibian.

Prinţul Moştenitor Alois de Liechtenstein şi Prinţesa Moştenitoare Sophie vin la Sibiu, în octombrie, preşedintele Parlamentului European, Hans–Gert Pöttering, Alteţa Sa, Henri, Marele Duce de Luxemburg, şi moştenitorii tronului Danemarcei, Prinţul Moştenitor Frederik al Regatului Danemarcei şi Prinţesa Moştenitoare Mary vin, pe rând, în Capitala Culturală.

Tot în octombrie, Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului Republicii Federale Germania ajunge la Sibiu, iar în noiembrie, Sibiul găzduieşte şedinţa comună a Guvernelor României şi Ungariei.
Reabilitarea Sibiului vechi a costat 115 milioane de lei şi s-a încheiat în octombrie.
Viceprimarul Mitea pleacă la Romgaz, iar următorul viceprimar va fi tot un liberal, Virgil Popa.

Sibiu CCE la final - Klaus Iohannis: "Am reuşit în 2007 să atragem atenţia întregii Europe asupra oraşului nostru şi de ce nu, asupra României, Sibiul recâştigându-şi locul pe harta turistică şi culturală a lumii şi a Europei".

În decembrie, Iohannis este premiat în Germania, pentru merite deosebite în serviciul bunei înţelegeri germane şi europene,.
În 27 decembrie Klaus Johannis primeşte, la Palatul Cotroceni, din partea preşedintelui Traian Băsescu, Ordinul Naţional "Steaua României" pentru devotamentul pus în slujba cetăţenilor şi pentru contribuţia personală la revigorarea culturală şi spirituală a municipiului Sibiu - Capitală Culturală Europeană.

2008 - "Am sperat să primesc un vot de încredere şi l-am primit"

În prima parte a anului, încep lucrările de canalizare în cartierul Guşteriţa şi în Turnişor, Primăria publică lista cu tinerii care primesc locuinţă în blocul ANL Tineret din Ştrand şi intră în lucru ultimele două pachete de străzi, din cele şapte pe care Primăria anunţa că le modernizează.

Prima surpriză a anului electoral vine în martie, când PNL Sibiu anunţă că nu va desemna candidat pentru Primăria Sibiu, ci îl susţine pe Iohannis, pentru ca, în acest fel, să primească un post de viceprimar. Apoi, în aprilie, trecerea primarului Mediaşului, Daniel Thellmann, şi a altor 10 membri ai FDGR, la PDL aruncă în aer relaţiile dintre Iohannis şi PD-L Sibiu.

În aceeaşi lună, sub sloganul "Echipa FDGR merge mai departe", Forumul îşi anunţă candidaţii pentru alegeri - Klaus Iohannis la Primăria Sibiului, Martin Bottesch la preşedinţia Consiliului Judeţean şi 117 candidaţi pentru posturile de consilieri locali în judeţ.

1 iunie - Iohannis câştigă cel de-a treilea mandat la Primăria Sibiu, cu 83,2 % şi un total de 50.207 de voturi.
Klaus Iohannis: „Este o continuare a ceea ce am avut în ultimii patru ani, o continuare atât la nivel de Primărie cât şi la nivel de Consiliu Local al municipiului Sibiu. A fost o campanie destul de grea şi pot să spun că pentru noi a meritat acest efort”. "Am sperat să primesc un vot de încredere şi l-am primit".

Câteva zile mai târziu, primarul Sibiului primeşte Steaua Solidarităţii Italiene, în cadrul unei ceremonii care are loc la Ambasada Italiei la Bucureşti.

Conducerea Primăriei este completă: Virgil Popa şi Astrid Fodor sunt viceprimarii Sibiului, fiind pentru prima dată când FDGR desemnează viceprimarul din rândul său.

În august, 101 tineri primesc locuinţele ANL din cartierele Ştrand şi Tilişca, în septembrie, Iohannis anunţă că va începe amenajarea adăpostului pentru câinii comunitari, iar pavilionul multifuncţional de la Cazarma 90, folosit la evenimentele din 2007, este mutat şi spaţiul transformat în parcare.

La finalul anului, Iohannis mărturiseşte că este dezamăgit de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a răspuns în nici un fel la invitaţia de a primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sibiu şi apoi, după ce numele său este din nou vehiculat pentru postul de premier, Iohannis spune că nu-şi doreşte nici să fie prim-ministru, nici să facă parte din viitorul Guvern.

De-a lungul lui 2008, au continuat lucrările începute pe 10 străzi, au început lucrări noi la 37 de străzi, s-au creat 1.000 de locuri de parcare şi a fost terminat Parcul Sub Zidul Cetăţii.

2009 - "Eu sunt şi rămân la Sibiu"

La începutul anului, primarul Sibiului apare pe locul 47 într-un sondaj realizat de IMAS, în ceea ce priveşte persoana în care românii au încredere, fiind singurul politician din România în prima parte a listei. Probabil în urma sondajelor, apar din nou discuţii despre o eventuală candidatură la preşedinţie. Iohannis declară că nu-şi doreşte acum acest lucru, dar că a avut o discuţie generală cu Călin Popescu Tăriceanu.
În 13 iunie, Klaus Iohannis împlineşte 50 de ani.

În aceeaşi lună are loc dezbaterea publică privind noul PUG, sibienii vin în număr mare la Primărie, iar peste câteva zile, primarul Sibiului spune că reia discuţiile pentru ca preşedintele Traian Băsescu să vină la Sibiu să-şi ridice titlul de cetăţean de onoare, care i-a fost decernat în 2007.

În septembrie, Iohannis primeşte Ordinul de Merit în grad de ofiţer, al Marelui Ducat de Luxemburg, din partea ministrului Culturii, Octavie Modert.

În octombrie, Klaus Iohannis este propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, pentru funcţia de premier independent, care să conducă un guvern de tehnocraţi, până la alegeri. Iohannis se află în Japonia, dar la întoarcerea în ţară spune că este dispus să discute cu partidele.

Guvernul Boc cade, Klaus Iohannis se întâlneşte la Senat cu liderii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor, iar Traian Băsescu îl nominalizează premier pe Lucian Croitoru.

Un sondaj Insomar arată că 50,8 la sută dintre cei chestionaţi îl vor pe Klaus Iohannis premier, 35,6 la sută pe Lucian Croitoru, iar 252 de parlamentari votează o declaraţie politică de susţinere a primarului Sibiului.
În turul doi al prezidenţialelor, Iohannis este propunerea lui Geoană pentru funcţia de prim-ministru.

"Parcursul meu de posibil premier s–a încheiat. Eu sunt şi rămân la Sibiu", spune Klaus Iohannis, după ce Traian Băsescu câştigă alegerile. "A fost o experienţă inedită şi foarte interesantă".

În 2009, Primăria investeşte 150 milioane lei în repararea a 34 de străzi, iar la finalul anului, Iohannis inaugurează lucrările pe câteva dintre aceste străzi.

În acelaşi an, primarul Sibiului primeşte decoraţia statului austriac - Ordinul de Merit „Marea Cruce de Argint” - oferită de preşedintele Republicii Austria, Heinz Fischer, la propunerea Ministrului de Externe, Michael Spindelegger, pentru servicii aduse Austriei.

La jumătatea anului, două capete încoronate, Regele Belgiei, Albert al II-lea şi soţia sa, Regina Paola, vin la Sibiu, sunt primiţi de primar, care le oferă un tablou cu centrul istoric al Sibiului iar regele îi înmânează distincţia de Ofiţer al Ordinului Coroanei Belgiene.


2010: "Nu văd niciun motiv pentru care nu aş candida"

În luna ianuarie, formaţiunea condusă de Klaus Iohannis, Forumul Democrat al Germanilor din România, împlineşte 20 de ani de activitate. O lună mai târziu, premierul Emil Boc vine la Sibiu şi îl vizitează pe Iohannis la Primărie. În aceeaşi perioadă, primarul Sibiului spune că va relua demersurile pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare lui Băsescu.

În primele zile din martie, Primăria depune, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Alba Iulia, documentaţia pentru primele trei proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, ce cuprinde şase proiecte, în valoare de 14,86 milioane euro, proiecte ce urmează să fie finanţate cu fonduri UE.
În 17 aprilie, Klaus Iohannis este reales preşedinte al FDGR, cu 27 de voturi din 28, acesta fiind cel de-al treilea mandat la conducerea Forumului.

În aceeaşi lună, Primăria inaugurează noul adăpost destinat câinilor comunitari, construit cu aproape 1 milion lei.

Câteva zile mai tîrziu, Curtea de Apel Alba Iulia îi dă câştig lui Iohannis şi dispune anularea actului prin care ANI constata că a fost incompatibil într-un mandat trecut, autorităţile de la Bucureşti anunţă că dosarul Sibiului pentru UNESCO trebuie completat, iar premierul Bavariei, Horst Seehofer, se întâlneşte în mai, cu primarul, la Sibiu.

Iunie 2010

Dacă acum, privind în urmă, ar face ceva altfel?
Crede că încă şi-a păstrat capacitatea de a învăţa şi este posibil ca anumite demersuri, pe care le-a făcut atunci, să le abordeze acum altfel. Un fapt care ţine, până la urmă, de o evoluţie firească.

Dacă se gândeşte la un nou mandat pentru Primăria Sibiu, la viitoarele alegeri din 2012?
Deocamdată nu vede niciun motiv pentru care nu ar candida şi, în ansamblu, crede că este puţin devreme pentru a lua o hotărâre definitivă în această privinţă. Însă lucrurile merg bine şi în Consiliul Local şi în Primărie şi, în mod logic, se gândeşte să continue.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav