La Munca apar politistii ~ Primii E-mail
la munca apar politistii Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a început demersurile pentru reorganizarea instituţională.

Unul din efectele acestei reorganizări va avea ca finalitate sporirea drepturilor şi obligaţiilor inspectorilor, unele chiar foarte asemănătoare cu prerogativele unei poliţii a muncii. Pe înţelesul tuturor, sunt cazuri în care inspectorii ITM sunt legaţi la mâini. De exemplu, chiar dacă au informaţii că pe un şantier muncitorii ar lucra fără forme legale de muncă, ei se trezesc când ajung la faţa locului că li se închide poarta în nas. Este propritate privată şi nu au ce căuta acolo. Sau dacă reuşesc să intre pe şantier, niciun muncitor nu acceptă să se legitimeze, conştient de furia patronului după ce inspectorii de muncă pleacă. În cele mai multe situaţii de acest gen singura soluţie a inspectorilor ITM era organizarea de acţiuni în parteneriat cu Jandarmeria sau chiar cu Poliţia. Totul se va schimba.

Baza legală a acestei schimbări este publicarea în Monitorul Oficial nr.802/25.XI.2009 a Hotărârii Guvernului nr.1377/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice. Un prim pas este preluarea Inspecţiei Muncii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Conform legii citate mai sus, inspectorii de muncă beneficiază acum de drepturi şi obligaţii noi. Cum ar fi: “să aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă, la orice oră din zi şi din noapte, în sediul oricărui angajator, persoană fizică sau juridică, şi în orice alt loc unde au motive temeinice să efectueze controlul sau cercetarea ; să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului”. Sau: “să solicite angajatorului sau reprezentantului legal, precum şi lucrătorilor, singuri sau în prezenţa martorilor, documentele, registrele, evidenţele şi informaţiile necesare pentru realizarea controlului ; să ridice de la entitatea controlată orice document care are legătură cu controlul efectuat sau cu cercetarea evenimentului, eliberând o dovadă în acest sens”. Revenind la exemplul de mai sus cu şantierul la negru, în baza noii legi inspectorii vor putea şi să pătrundă pe şantier şi să ceară legitimarea celor găsiţi la muncă. Inclusiv pe timp de noapte.

Din punct de vedere al angajaţilor ITM Sibiu schimbările legislative şi de organizare îşi găsesc rostul, atâta timp cât există şi posibilitatea unei bune preluări a Inspecţiei Muncii.
“Se prefigurează o transformare a Inspectoratului Teritorial de Muncă într-o adevărată poliţie a muncii”, spune Sebastian Vasiu, şef serviciu în cadrul Compartimentului control relaţii de muncă.

Şeful ITM despre Inspecţia Muncii

“În ansamblu se constată o retragere a populaţiei către umbrela statului. Vorbesc aici despre pensionare, şomaj, ajutoare sociale. Altfel zis, asistăm la o socializare a ţării. 11 milioane şi jumătate de români beneficiază de asistenţă socială într-o formă sau alta, iar Sibiul are şi el partea lui destul de importantă aici”, Francisc Szombatfavi Torok, inspectorul coordinator al ITM Sibiu.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav