Leban cainele salvator de la ISU Sibiu E-mail
leban caine salvator Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Sibiu este singurul inspectorat din ţară ce are în dotare un câine ce va fi specializat în căutarea persoanelor aflate sub dărâmături.
Pentru a fi cel mai bun în viitoarea sa meserie, Leban, căci acesta este numele lui, se află, încă de la începutul anului, în compania unui instructor. Acesta a făcut primii paşi, în ceea ce priveşte disciplinarea câinelui şi pregătirea acestuia pentru un curs mult mai specializat, ce va avea loc peste puţin timp la Centrul Chinologic Sibiu. Cum „copilăreşte” câinele şi ce anume a învăţat până acum să facă, ne-a povestit plutonier Octavian Jecan, instructoruil câinelui salvator de la ISU Sibiu.

Leban, câinele ciobănesc german de la ISU Sibiu nu ştie ce înseamnă agresivitatea. Rolul pe care îl va avea în viitor, în echipajul celor de la ISU Sibiu, nu îi permite să fie agresiv. Potrivit instuctorului câinelui, Leban nu a urmat niciun fel de exerciţiu care să îi dezvolte această latură. Ba dimpotrivă, câinele trebuie să fie cel mai bun prieten al omului, la propriu şi la figurat. “În principiu, nu are voie să fie un câine agresiv, el trebuie să fie foarte bine socializat, atât cu oamenii, cât şi cu animanele.

El trebuie să fie prietenul omului, altfel nu am putea salva persoane”, spune instructorul. “L-am obişnuit cu mai multe mijloace de transport şi nu se sperie foarte uşor. Nu se teme nici de oameni, iar pe stradă nu am nicio problemă atunci când merg cu el. De fapt, acesta este şi scopul plimbărilor pe stradă, familiarizarea cu oamenii şi cu mulţimea”, mai spune instructorul.

Disciplina, cea mai importantă

Pentru succesul misiunilor la care acesta va participa, în calitate de pion principal în depistarea de victime omeneşti sub dărâmături, Leban nu poate fi altcumva decât disciplinat. Câinele nu ascultă decât comenzile instructorului şi nu mânâncă de la altcineva decât de la plutonierul lângă care a crescut de la patru luni. “Mănâncă la comandă, pentru a nu fi otrăvit de un rău voitor sau pentru a nu consuma hrană care ar putea să-i facă rău. De asemenea, execută doar comenzile date de instructor. Acest lucru e foarte important pentru a nu i se distrage atenţia atunci când munceşte”, mai spune plutonierul. “Deocamdată, în ceea ce priveşte disciplina lui, execută mersul la pas, rămâneri la poziţie. A exersat, până acum, treceri peste obstacole de diferite înălţimi, dar la el nu e cazul de înălţimi foarte mari pentu că este, încă, în formare, ligamentele lui sunt, încă, în formare. Mai execută aportari de diferite obiecte şi a învăţat să aducă diferite obiecte atunci când eu îi trasez urma. La fel, a învăţat să identifice, pe baza mirosului, un obiect dintr-o mulţime de obiecte”, mai spune instructorul câinelui.

Echilibru fizic şi psihic

Leban petrece opt ore pe zi în compania instructorului. Ataşamentul are un rol important între cei doi. “Timp de opt ore pe zi exersăm diferite exerciţii, ne jucăm, pentru că trebuie să fie echilibrat atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. În plus, va fi supus unor teste de aptitudini şi trebuie să fie pregătit pentru ce va urma”, mai spune instructorul.

Leban are nouă luni, face parte din rasa ciobănesc german şi se află în grija Inspectoratului de Urgenţă al Judeţului Sibiu din luna februarie. Începând cu această săptămână, câinele va urma un curs de specializare, împreuă cu instructorul, la centrul Chinologic Sibiu, pentru deprinderea aptitudinilor necesare în procesul de căutare a persoanelor aflate sub dărâmături.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav