Legea casei de marcat in piete nemultumeste taranii sibieni E-mail
case de marcat in piete Noua lege prin care fiecare comerciant din pieţele sibiene trebuie să elibereze bon fiscal pentru fiecare produs vândut nu este deloc pe placul ţăranilor din pieţe. Aceştia spun că legea, “făcută de oameni care stau pe scaun şi fac legi”, este proastă şi se plâng că noile prevederi le vor alunga clienţii. Conform documentului, comercianţii din pieţe trebuie să se înregistreze la registrul comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprinzator titular al unei întreprinderi individuale sau ca membru al unei întreprinderi familiale.

Ţăranii din Piaţa Cibin nu vor să accepte, în niciun chip, prevederile noii legi prin care fiecare produs care va pleca de la taraba lor va trebui să fie însoţit de un bon fiscal, bătut la o casă de marcat. Deşi duminică, 25 aprilie, a fost data limită până la care comercianţii trebuiau să îşi achiziţioneze o casă de marcat, luni, 26 aprilie, vânzătorii îşi desfăşurau activitatea ca şi până acum. Aceştia spun că nu sunt de acord cu noua lege.

“Să vină să ne ia pielea de pe noi că altceva nu are ce. Lăsăm pământurile aşa cum sunt, să vedem de unde mai mănâncă lumea. Eu nu am serviciu. Soţul meu este bolnav, pensionat, pe caz de boală. Ce să facem? Să murim de foame? Altceva nu au ce să ne mai facă, domnul Băsescu şi cu domnul Boc. Curge sângele din mâinile cu care muncim pământul. Nu-i plătimim destul? Pământul îl plătim, prin impozit, solarele le ia la metru pătrat. De unde să le mai dăm bani? Să ne ia pielea de pe noi, să ne omoare pe toţi. Nu avem cu ce ne încălzi, nu avem cu ce plăti dările la stat”, spune nemulţumit unul dintre comercianţi.

Nu vor case de marcat

Vânzătorii spun că nu o să îşi cumpere casă de marcat şi consideră că noile prevederi le vor alunga clienţii. “Ce să facem cu casa aia de marcat că nici măcar nu ştim să o folosim. Eu nu mă descurc cu aşa ceva, nu ştiu ce e aia, când să învăţ? Aşa a fost, de atâţia ani, să vindem în piaţă fără casă de marcat, de ce să se schimbe acum?”, a spus un bărbat de 52 de ani, din Craiova. “E o lege proastă. Nu am casă de marcat şi nici nu o să imi cumpăr. Cine mai vine să cumpere din piaţă dacă o sa trebuiască să mai scumpim produsele? Rămânem fără clienţi. I-am votat şi acum trebuie să suportăm”, spune foarte nemulţumit un alt bărbat din Ploieşti.

Primarul nu crede că e o idee bună

Primarul Klaus Iohannis a declarat că iniţiativa guvernului nu este o idee prea bună. „Într-adevar, în pieţe nu poata să vândă oricine orice doreşte. Trebuie să fie autorizat, în sensul că trebuie să facă dovada că e producător. Dacă mergeţi în pieţe şi cumpăraţi, probabil vă vine greu să credeţi că unii sunt chiar producători chiar dacă au acel certificat. Mă gandesc că aici vrea să vină guvernul cu o îmbunătăţire. Însă să îi obligi pe ţărani să se înscrie ca şi asociaţie familială, nu ştiu dacă e o măsură chiar bună”, a spus primarul.

Pieţe arhipline

Până acum, pieţele sibiene erau ocupate 100 la sută de către ţărani. Rămâne de văzut ce efecte va avea măsura luată de guvern. În administrarea primăriei sibiene, ntrau 433 de mese, 52 de standuri pentru comercializarea fructelor şi a florilor şi 363 de spaţii comerciale, toate ocupate în proporţie de 100 la sută, până acum. „Lucrurile merg foarte bine, sunt cereri multe pentru locurile în pieţe. Acestea sunt ocupate în proporţie de 100 la sută, o situaţie rar întâlnită până acum. În afara sezonului, gradul de ocupare a fost de 75 la sută, ceea ce e foarte mult”, a spus Iohannis.

En-gros-iştii se mută în Piaţa Obor

De la începutul acestei săptămâni, primăria a luat hotărârea de a muta comercianţii în regim en-gros în Piaţa Obor, într-o zonă special amenajată, unde vor avea mai mult spaţiu şi mai multe locuri de parcare decât într-o piaţă de cartier. În acelaşi timp, va rămâne mai mult loc în cartiere pentru producătorii de sezon care provin din zonele limitrofe Sibiului.

Municipalitatea a distribuit pliante, cu ceva timp înainte, pentru a-i înştiinţa atât pe comercianţi, cât şi pe cumpărători, de noua măsură. Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, împreună cu Poliţia Comunitară, vor verifica parcările, respectiv pieţele, pentru a se asigura că toţi cei care comercializează produse en-gros vor fi mutaţi în noua locaţie.

Investiţii în Piaţa Rahovei

Administraţia Pieţelor a demarat, deja, investiţiile în Piaţa Rahovei. Aici vor fi modernizate platourile pentru comercializarea răsadurilor, pepenilor şi verzei. În celelalte pieţe au avut loc lucrări de întreţinere, au fost reparate copertinele şi acoperişurile. „Pentru anul acesta, aşteptăm încasări bune din comerţul în pieţele sibiene, mai mari decât din cele de anul trecut datorită cererilor mari de ocupare, dar şi datorită contractelor în derulare care merg bine. În acest context municipalitatea va demara şi lucrările de refacere a chioşcurilor arse din Piaţa Obor, la standarde moderne şi corespunzătoare”, a declarat primarul.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav