Licitatia lui Carabulea anulata E-mail
licitatie Prima licitaţie lansată pentru finalizarea celor două turnuri de vizavi de Sala Transilvania a fost anulată.

Motivul anunţat este destul de ambiguu: "abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului". Proiectul iniţiat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea este derulat prin intermediul SC Transcar International, la care unic asociat este un colaborator al lui Carabulea: Octavian Dican. Transcar Internaţional a fost nevoită să organizeze această licitaţie publică având în vedere că finalizarea "Centrului de afaceri" este un proiect ce a primit finanţare europeană.

Valoarea mare a lucrării, aproximată înainte de licitaţie la aproape 60 de milioane de lei, fără TVA, a stârnit interes în rândul constructorilor, care au asaltat organizatorii licitaţiei cu o serie de întrebări. Majoritatea fac solicită clarificări referitoare la chestiunile tehnice, cum ar fi lifturile interioare şi exterioare, detaliile copertinei din sticlă securizată sau consolidarea subsolului.

În timpul perioadei de depunere a ofertelor, Direcţia Generală a Finanţelor Publice sibiene a solicitat mai multe modificări ale documentaţiei de licitaţie, în special referitoare la detaliile financiare. Astfel, Finanţele au solicitat diminuarea capacităţii financiare de susţinere a lucrării de la şapte la trei milioane şi eliminarea mai multor criterii de eligibilitate, cum ar fi lichiditatea generală sau rata profitului.
Deschiderea ofertelor ar fi trebuit să aibă loc pe 19 octombrie, însă, în loc de un câştigător a rezultat o nouă licitaţie. Deşi solicitaţi în scris, reprezentanţii Transcar International nu au oferit niciun răspuns legat de motivele anulării primei licitaţii.

Noua procedură de achiziţie publică a fost lansată săptămâna trecută, iar termenul de deschidere a ofertelor a fost stabilit pentru 8 ianuarie 2010. Timpul pierdut cu această nouă licitaţie va fi recuperat din durata de execuţie a lucrărilor. În noul caiet de sarcini care însoţeşte documentaţia de licitaţie, durata lucrărilor a fost redusă de la 18 la 16 luni. Mai precis, clădirea de 15 etaje, cu parter şi două niveluri subterane ar trebui finalizată pe 24 iunie 2011. Costurile maxime rămân aceleaşi - maxim 59,42 de milioane de lei, fără TVA, respectiv 13,82 milioane de euro. În această sumă trebuie incluse şi costurile organizării de şantier.
Reluarea licitaţiei amână începerea lucrărilor cu cel puţin trei luni, dar noul caiet de sarcini a fost astfel modificat încât să capete o greutate mai mare constructorii care se angajează să termine lucrarea în 12 luni.

Iniţial, angajaţii lui Carabulea au redactat documentaţia de licitaţie în aşa fel încât să elimine din start orice preţ de "dumping" şi au anunţat că vor respinge din start orice ofertă care "prezintă un preţ neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi realizat". Acest pasaj a fost modificat acum, iar preţul cel mai mic ce poate fi prezentat în cadrul licitaţiei "se stabileşte ca fiind 85% din valoarea estimată a contractului de lucrări, adică 50.513.220 lei fără TVA. Pentru acesta, autoritatea contractantă va solicita operatorului economic orice informaţii pe care le consideră necesare prin care acesta din urmă poate justifica atât preţul, cât şi celelalte elemente ofertate şi care stau la baza desemnării ofertantului câştigător", se arată în documentaţia de licitaţie.

Totodată a fost introdusă şi o grilă de evaluare, în care preţul ofertei financiare contează în proporţie de 50%. Cealaltă jumătate, rezervată pentru propunerea tehnică, alocă 10% duratei de execuţie, 30% programului calităţii şi 10% pentru perioada de garanţie acordată.
În momentul de faţă, în locul viitorului Centru de afaceri se află scheletul turnurilor începute de Ilie Carabulea. Beneficiarii iniţiali ai investiţiei au fost SC Păltiniş Leasing IFN şi W.K. Group. După cum dezvăluia Turnul Sfatului în ediţiile trecute, Ilie Carabulea s-a retras din cadrul acţionariatului SC Păltiniş Leasing, iar terenul şi scheletul clădirii de vizavi de Sala Transilvania au intrat în patrimoniul SC Transcar Internaţional. Între timp, datoriile la stat ale Păltiniş Leasing, redevenită SRL, au depăşit 2,5 milioane de euro. W.K. Group este firma deţinută de omul de afaceri Werner Keul.

Centrul de afaceri ce urmează a fi ridicat a primit finanţare europeană pentru oferirea de facilităţi pentru întreprinderile mici şi mijlocii din zonă, în scopul dezvoltării afacerilor. Acest facilităţi ar trebui să însemne "sprijinirea agenţilor privaţi şi publici şi a persoanelor fizice în activităţi economice, organizarea activităţilor de expoziţii, conferinţe şi evenimente ale mediului economic şi furnizarea de servicii de consultanţă, organizarea de cursuri de formare şi pregătire profesională", se arată în documentaţia de licitaţie.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav