Lucrari de mantuiala la Aeroport E-mail
lucruri de mantuiala Geamuri securizate care se sparg "fara sa fie atinse", pereti crapati, infiltratii de apa, usi insuficiente pentru interventia autospecialelor de pompieri, geamuri fara sticla antireflex la turnul de control. Acestea sunt doar cateva din zecile de deficiente constatate de comisia de receptie finala a lucrarilor executate la Aeroportul International Sibiu.

Inceput in 2007, proiectul de extindere si modernizare a aeroportului au costat peste 83 de milioane de euro. Din pacate, banii s-au dus pe lucrari facute de mantuiala. Din cauza "viciilor cu o relevanta majora care pericliteaza functionalitatea unor cladiri", arhitectul Dan Ciudin si managerul adjunct de proiect Thomas Beihlau decis: "nu putem propune eliberarea scrisorii de garantie".
Comisia de receptie a lucrarilor de la Aeroport a constatat "vicii majore care pericliteaza functionalitatea unor cladiri".

Modul in care au fost cheltuite peste 83 de milioane de euro a fost analizat, saptamana trecuta, de comisia de receptie finala a lucrarilor efectuate la Aeroportul International Sibiu. Reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu, ai firmei de consultanta Dornier Consulting si ai Aeroportului International Sibiu au constatat nenumarate vicii la lucrarile executate de consortiul Dafora - Lindler - Con-A. Viciile trebuiau remediate pana in 15 septembrie, insa foarte multe nu s-au remediat.

Geamurile nu sunt antireflex

Geamurile din Turnul de control nu au sticla antireflex, astfel ca la anumite ore ale zilei, cand razele soarelui bat in geam, cei responsabili de coordonarea traficului aerian din Aeroport nu mai au vizibilitate. „Datorita montarii de geamuri care nu poseda calitatea de antireflexie, exista probleme de vizibilitate, la anumite pozitii ale soarelui. Viciile trebuie remediate pana la data care va fi stabilita de catre Comisia de receptie", se arata Raportul Tehnic Constructii civile din data de 15.09.2009. Montarea acestor geamuri intra in proiectul incredintat firmei Con-A, insa lucrarea a fost subcontractata societatii Safa SA. Inca din 2007 au existat probleme de vizibilitate la geamurile de la vigie, de la Turnul de control. Intr-un proces verbal din 20.12.2007, privind stadiul remedierii viciilor la lucrarile de modernizare si extindere a aeroportului, se arata ca „geamurile de la vigie sunt prea des separate, iar balustrada care inconjoara turnul obstacoleaza vizibilitatea". Lucia Vatafu, reprezentanta firmei Con-A, explica, in raport, ca „daca montajul s-ar fi executat spre exterior, spatiul de circulatie intre balustrada si vigie s-ar fi redus, devenind astfel impracticabil. Refacerea in totalitate a lucrarii implica demontarea in totalitate a vigiei si oprirea activitatii aeroportului".

Probleme la cladirea de pompieri

In caz de incediu la Aeroport, accesul pompierilor este ingradit. Doar doua autospeciale pot interveni simultan deoarece la cladirea de pompieri s-au modificat numai doua usi, din sapte. Responsabila de deficienta semnalata de comisia de receptie este firma Con-A. La rezervorul de apa incendii persista infiltratii cu apa din exterior in camera pompelor, iar acesta functioneaza necorespunzator pentru reteaua de hidranti. „Datorita scurgerilor de apa manifestate si a necesitatii umplerii permanente a rezervorului, apar costuri suplimentare care trebuie suportate de catre Aeroport. Exista, de asemenea, pericolul ca peretele despartitor intre rezervorul de apa si casa pompelor sa devina, pe parcurs, din ce in ce mai neetans, periclitand astfel functionalitatea cladirii. O remediere care sa aiba loc in timpul utilizarii aeroportului este dificila", se arata in raportul tehnic de constructii civile.

Pereti cu mucegai

La terminalul de pasageri, la parter, in zona sosiri externe si intrene, la grupurile sociale, peretii de rigips s-au degradat, tavanele prezinta infiltratii, iar pe pereti s-a dezvoltat mucegai. Pardoseala prezinta flauri si se exfoliaza, la parter, in cala de bagaje sosiri interne. Responsabila pentru aceste deficiente este SC Dafora SA Medias.

Geamuri fara proiect

In zona plecarii externe si camera VIP, s-au spart doua geamuri securizate „fara ca acestea sa fie lovite", conform raportului. Principalul responsabil pentru montarea geamurilor a fost SC Con-A, care a subcontractat lucrarea unei firme din Tirgu-Mures, MarianTherm. Reprezentantii acesteia sustin ca „acele geamuri securizate, din zona plecari externe si camera VIP, s-au spart pentru ca inainte au suferit un soc puternic". „Nu se puteau sparge asa din senin, este imposibil. Orice expert poate spune ca sticla se putea sparge in urma oricarui soc mecanic", sustine directorul firmei, Marian Mihaescu. Se pare ca geamul care a cazut, saptamana trecuta, peste un copil aflat in carucior, nici macar nu era trecut in proiect.

Garantie amanata

„Exista inca vicii cu o relevanta majora care pericliteaza functionalitatea unor cladiri, cum ar fi, geamurile de la Turnul de Control si neetanseitatea rezervorului de apa. Consortiul trebuie sa remedieze aceste vicii in cel mai scurt timp posibil. Deocamdata, nu putem propune eliberarea scrisorii de garantie", se arata in Raportul Tehnic de Constructii Civile, din data de 15 septembrie, semnat de arhitectul Dan Ciudin si de managerul de proiect adjunct Thomas Beihl.

„Nu e treaba mea"

Directorul Aeroportului International Sibiu se fereste sa traga concluzii privind calitatea lucrarilor de la Aeroport. „Sunt nereguli, dar sunt pe documente. Nu am cum sa vorbesc de documente pentru ca nu e treaba mea sa le gestionez. Eu sunt doar tertiar de credite si nu fac parte din comisie. Nu este deontologic acum sa spun de toate neregulile care sunt la Aeroport", a spus Augustin Sava.

Nereguli constatate

SC Con-A SRL Sibiu

• usa de la cala de bagaje care nu s-a reparat la terminalul de pasageri,

• geamurile de la Turnul de control nu sunt antireflexe

• geamurile securizate din zona plecari externe si camera VIP care s-au spart „fara sa fie atinse", la terminalul de pasageri

• usile de la cladirea de pompieri sunt insuficiente, autospecialeile neavand loc sa intre pentru stingerea incendilor

SC Dafora SA Medias

• pardoseala se exfoliaza, iar suporturile pentru cablurile electrice s-au deformat.

• unii pereti de rigips sunt degradati, tavanele prezinta infiltratii, iar pe pereti s-a dezvoltat mucegai

• usa de la cabinetul fito-sanitar parter este exfoliata

• geamurile de la Terminalul Pasageri au fost stropite cu tencuiala decorativa si nu au fost curatate

• senzorii de la robinetii pisoar nu functioneaza

• au aparut mai multe fisuri in toate zonele terminalului, atat la pereti de rigips, cat si la peretii ziditi.

• la Terminalul Pasageri, toata zona trotuarului este nefinalizata. In vecinatatea terminalului, unde se afla apometrele, apa se infiltreaza si balteste.

• la parterul constructiei au aparut mai multe fisuri in placile de granit. Zonele in care au aparut fisurile sunt la sosiri externe si in zona publica.

• la turnul de control nu s-au finalizat lucrarile de amenajare exterioara, cablurile pentru curenti slabi nu sunt pozate in suporti, iar finisajul balcoanelor este incomplet.

• la cladirea pompieri sunt crapaturi in zid la hala 2 in jurul stalpilor de rezistenta, precum si in camera 13 spalator, camera tehnica, centrala termica, iar grupurile sanitare nu au fost prevazute cu perii, suport de perii si cos de gunoi

• la terminalul pasageri persista infiltratii de apa din exterior in camera pompelor, iar la rezervorul de apa incendii nu este realizat trotuarul

• grupul de pompare pentru reteaua de hidranti functioneaza necorespunzator.

SC Lindner AG

• lipsesc documentele de provenienta de conformitate pentru calibrarea si avizarea cantarelor de la check-in si cantarul aferent fluxului bagaje agabaritice.

• lipsesc documentele privind inlocuirea pieselor componente defectate in perioada de garantie (generatoare raze X) si prelungirea corespunzatoare a sistemelor din motive tehnice.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav