Marginimea Sibiului isi selecteaza gunoaiele E-mail
selectare gunoaie 20 de localităţi din Mărginimea Sibiului îşi colectează selectiv, începând de marţi, deşeurile. După o investiţie de un milion de euro, prin fonduri PHARE, între dealurile de la Amnaş, unde înainte doar ciobanii îşi plimbau oile, acum s-a înălţat o staţie de sortare a deşeurilor, care va deservi 18.000 de sibieni.

Staţia de sortare de la Amnaş a costat aproape un milion de euro, la acoperirea cofinanţării participând şapte localităţi din Mărginimea Sibiului şi Consiliul Judeţean Sibiu. Aici se vor aduce deşeurile presortate din cele 81 de locuri de colectare amenajate în localităţi, unde au fost instalate câte trei containere speciale, pentru sticlă, carton şi plastic. „După ce se aduc deşeurile în staţia de sortare, acestea se vor sorta, se vor balota, iar baloţii respectivi vor fi valorificaţi. Această nouă societate comercială care a luat fiinţă la staţia de sortare are ca venit taxele de salubritate încasate de primărie de la populaţie şi de la societăţile comerciale. Deşeurile menajere, care nu se balotează se vor duce în depozitul de la Cristian", a explicat Teodor Banciu, primarul oraşului Sălişte.

Deşeurile colectate în staţia de la Amnaş au început deja să fie valorificate. Prima livrare de baloţi de deşeuri din plastic a fost făcută, cu preţuri cuprinse între 0,80 de bani/kg până la 1,40 ron/kg, în funcţie de culori. Deocamdată, societatea colaborează cu firme din Sibiu, dar e posibilă o colaborare şi cu firmă din Ungaria. Containerele speciale au fost deja instalate în Sălişte, iar de luni vor ajunge şi în Tilişca, Poiana, Jina şi satele din Mărginime. În 8.000 de gospodării vor fi instalate europubele, cu o capacitate de 120 de litri. În staţie vor lucra, în prima fază, 26 de persoane, urmând să mai fie angajate şi altele. Pentru 2011, planul este de a extinde staţia şi pentru deşeuri din construcţii şi electronice.

„Noua colectare selectivă a deşeurilor nu a dus la scumpirea taxei de salubrizare, care a rămas la 1,5 ron pentru fiecare ridicare de gunoi. Principala problemă rămâne însă prelucrarea deşeurilor în România, altfel le vom vinde deşeurile altora care ştiu să scoată banii", a declarat Banciu. La inaugurarea staţiei au participat prefectul prefectul Constantin Trihenea, vicepreşdintele CJ Ioan Banciu, directorul ADR Centru Simion Creţu şi alţi directori de instituţii şi primari din Mărginime.

Salubrizarea Mărginimii este realizată de Eco Mărginime SRL, societate comercială aparţinând oraşului Sălişte, în proporţie de 94 la sută. Restul acţiunilor sunt deţinute de comunele participante la proiect. „Tot planul face parte din programul judeţean de gestionare a deşeurilor. Vom funcţiona cinci ani independenţi, pentru că aceasta e cerinţa programului PHARE, dar aplicând regulile de la nivel judeţean, urmând ca după cinci ani şi unitatea aceasta să fie integrată în planul judeţean", a declarat primarul.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav