Mediasul ii asteapta pe turisti cu legende nedescifrate E-mail
Misterele din cetatea Luminii Cu toate că are aproape 750 ani de atestare documentară, urbea de pe Târnava Mare nu reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, aşa cum este, spre exemplu, “sora” de-o vârstă, Sighişoara. Se pare că tocmai absenţa unui “brand” a împiedecat până acum Mediaşul să fie asaltat de vizitatori. La asta s-au gândit şi edilii oraşului atunci când, recent, au decis că legendele străvechiului “Civitas Mediensis” trebuie să devină ţinta de atracţie a turiştilor. Însă “misterele” Mediaşului reprezintă o cvasinecunoscută chiar şi pentru localnici.

 Doar foarte puţini dintre bătrânii burgului ştiu şi vorbesc despre tunelele ce împânzesc cetatea, despre ochii tainici care privesc de pe ziduri sau din acoperişuri, despre strugurii de aur fermecaţi. Poveştile depănate de aceştia deconspiră tulburătoarea poveste a Torcătoarei, a francmasonilor care au zidit cetatea, a cultului feminin medieval, a vrăjitoarelor arse pe rug, a turnului înclinat al bisericii. Încă din vechime, localnicii au preţuit licoarea oferită cu generozitate de strugurii aurii. Iscusiţii cavaleri ai Cetăţii Mediaşului, care venerau această bogăţie au cerut breslei aurarilor şlefuirea a trei struguri din metalul preţios, păstraţi cu străşnicie, sub cheie. Ei nu puteau fi văzuţi decât la zile de mare sărbătoare şi doar de către cei care conduceau cetatea. De aceea mâna cavalerului care străjuieşte ciorchinii a devenit, peste timp, emblema oraşului.
Legenda spune că mulţi temerari su încercat să fure respectiva comoară, însă, nereuşind au cunoscut secretul bogăţiei cultivând strugurii adevăraţi care au transformat urbea într-o importantă zonă viticolă. Istoria Mediaşului relatează despre breslele zidarilor şi pietrarilor, ce au “fortificat” cetatea în perioada anilor 1490-1536. În fapt, profilul, pe hartă, al cetăţii reprezintă un chip de om privind spre Răsărit. Acesta, semnificând regenerarea, duce cu gândul la timpuri imemoriale, respectiv la legenda arhitectului antic Hiram. De la acesta se pare că ar fi deprins francmasonii care au ridicat apoi cetatea, taina construcţiilor extrem de rezistente peste timp.

Într-adevăr, simbolurile francmasonice ale cetăţii construite ca un adevărat templu unde iniţiaţii desfăşurau trasee secrete în căutarea luminii, sunt prezente la tot pasul:coloane, trandafiri, maci, octogoane, ochi încadraţi în piramide, unelte geometrice, crisalide. Tot despre construcţii impunătoare şi rezistente în timp “vorbeşte” şi Turnul Trompeţilor.

Înaltă de aproape 70 de metri, construcţia are şi o legendă care spune că breasla pietrarilor ar fi dorit să ridice un turn aşa cum nu mai era altul în oraş, pentru a ajunge să atingă…norii. Trufia construcţiei nu ar fi fost văzută cu ochi buni de divinitate care, pentru a da o lecţie acestora, într-o noapte pur şi simplu ar fi înclinat turnul. Pentru a-l pune şi mai mult în evidenţă, acesta au decis după incident să-l “împodobească “ cu statui reprezentând personaje străvechi precum Turre Pitz ori cu ceasul secular. Despre taina vrăjitoarelor se vorbeşte pe la colţuri, parcă încă cu o teamă nedisimulată.

Chiar dacă traseul vrăjitoarelor şi urmele rugului din piaţa mare, acolo unde acestea erau arse, pot fi identificate şi azi în vechea cetate, doar zidurile păstrează mute, adevăratele motive ale execuţiilor acestora. Legenda spune că începuturile vânătorii de vrăjitoare datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, ultima vrăjitoare fiind arsă pe rug la Mediaş în anul 1700. Despre legenda gemenilor identificaţi într-o frescă pe una dintre cele mai impunătoare clădiri din oraş, asemănătoare cu Templul lui Solomon, există tot felul de interpretări. Ea poate fi înţeleasă în diverse moduri, de la vechile mituri ale lui Orfeu şi Euridice, la frăţia legată de cavalerii medievali, de la legendele despre Castor şi Polux la Francmasonerie, de la constelaţia ce împodobeşte cerul la omagiul adus muzicii. Mai trebuie remarcat faptul că, dintre toate figurile umane care dăinuie în Mediaş, o majoritate covârşitoare o reprezintă imaginile de femei.

Asta duce cu gândul că Mediaşul medieval purta un mare respect pentru simbolul femeii, preţuind graţia feminină şi fiinţa care prin darul divin asigura perpetuarea cetăţii. Mitul Torcătoarei, aşezată pe o clădire din mijlocul cetăţii evocă legenda ursitoarelor care se adunau la naşterea fiecărui prunc de aici. Preţuind aceste fantastice fiinţe, oamenii burgului i-au adus astfel un omagiu celei ce toarce firul vieţii, din dorinţa de a o îndupleca să-i dea fiecăruia o viaţă cât mai lungă şi mai lipsită de “încercări”.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav