Mere pentru elevi E-mail
mere pentru elevi Din noiembrie, elevii claselor I - VIII vor primi, la scoala, cate un mar pe zi. Impreuna cu laptele si cornul deja traditionale. Statul roman incearca, prin acest program, sa promoveze in scoli consumul de fructe proaspete. De distribuirea produselor se vor ocupa primariile din fiecare comuna sau oras al judetului Sibiu. Programul ?Fructe in scoli" beneficiaza si de finantare europeana.

Din toamna aceasta, mai precis din luna noiembrie, elevii din clasele I-VIII vor primi nu numai lapte si corn, ci si un mar, prin programul guvernamental european „Fructe in scoli". Merele pe care le vor primi copiii provin de la producatori autohtoni. In acest program, statul roman va investi circa 7 milioane de euro, iar prin finantare europeana vor mai fi obtinute inca 5 milioane de euro, pentru ca niciunul dintre cei aproape 1.800.000 de scolari sa nu fie lipsit de fructul zilnic.

Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli se va derula pe o perioada de maximum 100 de zile scolare, incepand din luna noiembrie 2009 si pana in anul 2013. Potrivit proiectului de act normativ, elaborat de Ministerul Agriculturii, valoarea totala pentru 87 de zile este de 47,9 milioane de lei, calculandu-se cate 0,30 de lei pe zi pentru fiecare elev.

Fructe autohtone

Deocamdata, la nivelul judetului Sibiu, primariile asteapta directive concrete de la Guvern. Inca nu s-au gandit la furnizorii care vor oferi merele, dar vor face acest lucru de indata ce legea le va cere direct acest lucru. Primarul orasului Miercurea Sibiului, Ioan Troanca, de pilda, spune ca aproba ideea promovarii consumului de fructe in scoli si ca s-a gandit deja la cel putin doi producatori care ar putea furniza mere proaspete. „Este foarte bine ca statul ofera bani pentru hrana sanatoasa a elevilor. De indata ce ni se vor trasa obligatiile, noi ne vom ocupa de proceduri pentru a incepe distribuirea fructelor in scoli. Stiu ca va fi nevoie de licitatie, iar noi ne putem considera norocosi. In Miercurea si in Dobarca avem doi dintre cei mai mari producatori ai judetului, care pot furniza merele. Este vorba despre SC Agricola Bergameli din Dobarca si de SC Deko Rame din Miercurea Sibiului, care, pe langa activitatea de baza, se ocupa si de producerea acestor fructe", explica primarul Ioan Troanca.

Licitatii la primarii

Tot edilul-sef din Miercurea a venit si cu ideea salvatoare pentru toate scolile din judet. Acesta a precizat ca cele doua firme producatoare ar putea deveni furnizoare unice la nivel de judet, in cazul in care ceilalti primari nu opteaza pentru o varianta mai convenabila. „Firmele din Miercurea Sibiului ar putea asigura fara probleme produsele pentru toate scolile sibiene. Merele produse la noi sunt foarte sanatoase si sunt renumite chiar la nivel de tara. Normal, nu este nimic impus, iar de licitatii se va ocupa fiecare Consiliu Local in parte, urmand sa decida firma castigatoare. Noi am venit doar cu o sugestie cat se poate de convenabila", a conchis primarul.

Sansa pentru producatori

Initiatorii proiectului explica faptul ca implementarea acestui program de incurajare a consumului de fructe in scoli reprezinta o oportunitate acordata sectorului romanesc de fructe si legume in diversificarea si dezvoltarea activitatilor de productie si comercializare. Derularea programului poate contribui la stimularea competitiei intre producatorii si comerciantii de fructe si legume si la asigurarea unui venit satisfacator de pe urma activitatilor desfasurate.

Aliment miraculos

Marul este un aliment miraculos. Contine o importanta cantitate de vitamina C (7-12 mg la 100 grame) si are 80 de calorii. Un mar asigura 20% din necesarul zilnic de fibra al organismului. Dietele pe baza de mere scad riscul bolilor de inima. Pe langa acest beneficiu, marul contine antioxidanti care scad sansele de a face diabet si astm. De asemenea, este o importanta sursa de zahar. Se recomanda a fi consumat inaintea mesei, pentru ca zaharul sa fie digerat complet si organismul sa obtina energie maxima. Consumul merelor garanteaza o respiratie proaspata si dantura sanatoasa.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav