Mormant dacic descoperit la Miercurea Sibiului E-mail
mormant dacic Cercetătorii au descoperit, pe şantierul şcoală de la Petriş, Miercurea Sibiului, un mormânt dacic, datând din jumătatea secoului I Î.Hr. Potrivit cercetătorilor, cadavrul este foarte bine păstrat şi oferă informaţii antropologice şi istorice valoroase. Pe acelaşi sit au fost descoperite şi obiecte folosite în agricultură şi păstorit.

Descoperirile sunt rezultatele celei de a XIII-a campanie de cercetare care a avut loc la Petriş, Miercurea Sibiului şi care a dus la recuperarea unor indicii ce folosesc la reconstituirea secvenţelor de locuire de la Miercurea. Cadavrul descoperit fost îngropat într-o groapă circulară, respectând un ritual, potrivit coordonatorului şantierului, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca. În aceeaşi groapă au fost descoperite şi două fibule de fier, alături de cinci mărgele din sticlă şi un os. „Obiectele găsite arată că a fost îngropat urmând un ritual anume, specific acelei perioade”, spune Sabin Luca.

În urma cercetărilor asupra unor coplexe arheologice aparţinând culturilor Starcevo-Criş şi Vinca, arheologii au descoperit unelte şi obiecte vechi de acum 8000 de ani. „În Transilvania, acum 8000 de ani, au existat comunităţi ale neoliticului de agricultori şi păstori, reprezentând cel mai vechi orizont cu agriculori şi păstori din Europa”, spune Sabin Luca.

Cercetările au constat în realizarea unor analize statistice ale ceramicii, ale solului, pentru determinarea surselor de lut, analize traseologice pentru coarne, oase şi scoici şi analize ale resturilor vegetale.

Lucrările pe şantierul şcoală de la Petriş, Miercurea Sibiului, au început în urmă cu 13 ani. Obiectele descoperite vor fi restaurate, după care vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naturală.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav