Muzeul Brukenthal se descompune E-mail
Muzeul Brukental de descompune O bucată dintr-un atlant care susţine portalul intrării în curtea interioară a Muzeului Naţional Brukenthal a căzut zilele trecute. Lucrarea de restaurare a portalului costă aproximativ 300 de mii de euro, însă banii nu vin de nicăieri, din lispă de fonduri. Singura soluţie este propunerea unei intervenţii de urgenţă.

Este vorba despre braţul drept al unui atlant sculptat în piatră de la portalul dintre curtea întâi şi a doua a muzeului. Potrivit directorului instituţiei, Sabin Luca, bucata de piatră s-a desprins în timpul nopţii, probabil din cauza ploilor. Suma necesară pentru refacerea întergului portal este de aproximativ 300 de mii de euro, dar adevărata problemă o reprezintă provenienţa banilor.

Întrucât muzeul se află în administraţia Bisericii EvanghSelice, statul nu poate interveni pentru reparaţii. „Motivele, pot să spun că deja mi se par copilăreşti. Adică, acum, proprietar este Biserica Evanghelica şi statul român nu poate face restaurări la proprietatea altuia. Există, însă, Oficiul Naţional pentru Monumente Istorice (ONMI), specializat în restaurare, indiferent de proprietate. Dar nici ei nu stau de vorbă cu noi. De trei ani şi jumătate nu reuşim să purtăm o discuţie serioasă nici cu ONMI-ul, nici cu alte structuri din minister”, spune Sabin Luca. În 2006, a fost semnat un proiect pentru restaurarea primului portal al muzeului şi o parte a curţii interioare, urmând ca apoi să fie restaurat şi al doilea portal. Lucrările nu au fost, însă, începute.

„Singura soluţie este propunerea unei intervenţii de urgenţă asupra portalului, dar şi aceasta va trebui făcută din bani proprii”, mai spune Luca.

De-a lungul timpului, asupra portalului nu au avut loc lucrări capitale de restaurare, doar unele mici, de înterţinere.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav