Ne~am cutremurat de numa numa E-mail
exercitiu cutremur Ce face omul când se plictiseşte? Simulează un cutremur.

Pâine şi circ pentru întreg poporul. La ceas de sărbătoare se acceptă.

Ziua Protecţiei Civile a fost sărbătorită azi cu mult fast. În prezenţa mai multor oficialităţi de rang înalt, printre care prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, şeful Poliţiei sibiene, Lucian Muntean, directorul Direcţiei Finanţelor Publice, Grigore Popescu, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Protecţiei Civile, Poliţiei Rutiere şi Salvamontului au dat o reprezentaţie de zile mari, simulând un cutremur în centrul Sibiului. Cam aşa ar suna ştirea despre evenimentul de vineri.

Dar cum s-a văzut întreg tămbălăul prin ochii sutelor de gură cască adunaţi în faţa magazinului Dumbrava pentru spectacol? Cu câteva zeci de minute înaintea primei alarme, centrul era deja plin. Pe partea cu Dumbrava, zeci de pierde-vară. Pe cealaltă parte, numai uniforme albastre. Pompierii aşteptau semnalul la o ţigară, evident, discutând politică. PSD-ul în prim plan. Prin pasajul unde trebuia să aibă loc cutremurul doar doi-trei trecători. Şi plin de cutii de carton. „Uite tu, aicea dorm ăştia”, conversează două doamne de abia intrate în vârsta a treia. Şi necititoare de presă, habar n-aveau de ce se întâmplă. Ar fi pariat că, dintr-o dată, cartierul general al persoanelor fără adăpost din Sibiu s-a mutat în pasajul subteran.

Dintr-o dată, începe gălăgia. Sirena de pe Ibis dă tonul hărmălaiei. Maestrul de ceremonii încearcă să explice oamenilor ce urmează să se întâmple. Cam târziu, pentru că toată lumea era deja atentă la convoiul de maşini ce venea cu girofarele pornite. Cu poliţia în faţă, pompierii au parcat vis-a-vis de hotel şi a început nebunia. Simulau un accident cu o maşină ce transporta substanţe chimice şi în care era şi o persoană rănită. O fumigenă a acoperit rapid întreg trotuarul iar pompierii s-au pus pe lucru. Imediat au apărut furtune iar echipajele SMURD au început să decupeze un biet Ford uitat de lume prin vreun Remat. În interior, „rănitul” simula foarte bine. Gemea, se zvârcolea, iar nici medicii nu glumeau.

„Cât are tensiunea?” întreabă unul dintre ei. „10 cu 5” răspunde altul, cu un zâmbet în colţul gurii. „De parcă nu-mi dau seama că e fake”, pare să zică. Pe margine, copiii sunt îngroziţi. „Mami, mami, uite, l-au omorât pe nenea ăla” se impacientează o pruncă ce n-are mai mult de 7 ani. Mama o trage mai deoparte şi încearcă să o liniştească. Fumul împrăştie lumea de pe margini, stropită şi de jeturile de apă duse de vânt. La 12 şi 15 ia foc magazinul Dumbrava. Între timp, cutremurul din pasaj se şi produsese. De pe scări, pompierii încep să stropească acoperişul magazinului. Stau şi mă întreb dacă apa dusă de vânt la ultimul etaj al magazinului ar fi reuşit să stingă nişte flăcări adevărate. Sper să n-avem ocazia să verificăm.

Punctul culminant mută privirile curioşilor peste drum. Salvamontiştii şi pompierii fără rău de înălţime coboară unul câte unul de pe hotelul Ibis. „Salvează” persoane surprinse de incendiu la etajele superioare ale hotelului. Unii pe tiroliană, alţii în coborâre liberă. Coboară chiar şi cu o targă de la ultimul etaj. Pe pământ în aşteaptă nişte jerbe de sărbătoare pornite din timp. Înainte să înceapă întreaga simulare, corzile legate în vârful hotelului erau prinse jos de o bancă de ciment. Între timp, vreo minte mai luminată şi-a dat seama că banca se poate răsturna foarte uşor de la asemenea greutate. Prin urmare, corzile groase cât degetul au fost legate de o maşină de pompieri. Totul sub privirile prefectului de Sibiu, îmbrăcat de gală în uniforma albastră a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Şi-am încălecat pe-o şa/Şi v-am spus povestea-aşa.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav