Parintii buni de plata 5000 lei amenda pentru chiulul elevilor E-mail
parintii buni de plata Părinţii elevilor chiulangii vor plăti Consiliului Local până la 5000 lei amendă sau vor face muncă în folosul comunităţii, dacă nu vor reuşi să îşi convingă copiii să meargă regulat la şcoală. Măsura este prevăzută în noul text al legii educaţiei care se află, în aceste zile, în dezbatere publică. De asemenea, textul legi prevede ca viitorii studenţi să se îndrepte spre facultăţi care fac parte din acelaşi domeniu studiat în liceu, teoretic sau tehnic. Legea se va aplica din anul şcolar 2012-2013, însă vor exista prevederi ce vor fi aplicate din anul şcolar viitor, potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Sibiu, Constantin Gorun.

Părinţii vor fi obligaţi, prin prevederile noii legi a educaţiei, să asigure frecvenţa copiilor în cazul învăţământului obligatoriu. Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu (ISJS), în caz contrar, părinţii vor trebui să achite amenzi de la 500 lei la 5000 lei sau să execute muncă în folosul comunităţii. “Amenzile vor fi acordate de reprezentanţii Consiliului Local.

Banii strânşi de pe urma sancţiunilor vor intra în contul unităţii şcolare din care elevul face parte. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu a finalizat, încă, o metedologie în acest sens”, a declarat Constantin Gorun, reprezentantul ISJ Sibiu. Inspectorul general este de părere că această măsură va ajuta la controlarea situaţiei abandonului şi a absenţelor din învăţământ. “Cred că va avea rezultate. Dacă suntem riguroşi în aplicarea legislaţiei, vom reuşi”, a declarat Gorun, care a adăugat că va trebui să existe un efort susţinut şi din partea profesorilor. “Comportamentul profesorului de la clasă poate să determine elevul să renunţe la şcoală sau, dimpotrivă, îl poate face să rămână”, a declarat acesta. Inspectorul general nu exclude nici implicarea poliţiei şi a jandarmeriei în aplicarea măsurii. “În alte ţări, elevii care sunt găsiţi pe stradă în timpul orelor de curs de către agenţii de poliţie sunt duşi la şcoală”, a explicat Gorun.

199 elevi exmatriculaţi pentru absenţe, în semestrul I

Un raport al inspectoratului pentru primul semestru al acestui an şcolar arată că fenomenul absenteismului nu este deloc străin unităţilor şcolare din judeţul Sibiu. Potrivit datelor prezentate în raport, 928 elevi din unităţile de învăţământ ale judeţului au avut nota căzută la purtare sub 7 din cauza numărului mare de absenţe înregistrate după primul semestru şi alţi 199 elevi din judeţ au fot exmatriculaţi din cauza absenţelor.

Printre cauzele absenteismului este programa şcolară prea încărcată, cu volum mare de informaţii specializate, teme laborioase la multe discipline, exigenţa maximă a unor profesori, potrivit documentului. Realizatorii raportului iau în considerare şi mediul în care elevul trăieşte sau situaţia familială a acestora.

Studii tehnice doar pentru profilul tehnologic

Potrivit noii legi, elevii absolvenţi ai unul profil teoretic, în liceu, nu se vor putea îndrepta decât spre o facultate care are acelaşi profil. Potrivit inspectorului general, Constantin Gorun, facultăţile vor organiza examene de admitere prin care îşi vor putea selecta viitorii studenţi. “Nu existî încă o metodologie în acest sens, dar este probal ca studentul să se poată transfera la o specializare tehnică, dacă a terminat un profil teoretic şi va dori să urmeze o facultate în domeniul tehnic”, a declarat Gorun.

Aceeaşi lege reglementează durata de patru ani, pentru unităţile cu specializare tehnologică şi de trei ani, pentru unităţile şcolare cu profil teoretic şi vocaţional. De asemenea, clasa a IX-a va trece la învăţământul gimnazial, alături de grupa pregătitoare, care se va numi clasa pregătitoare.

Legea “Funeriu” a fost prezentată de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, luni, 29 martie, membrilor Parlamentului şi primului ministru, Emil Boc, urmând ca, după dezbaterea publică, să fie înaintată Parlamentului spre adoptare.

Dezbateri locale

Legea va fi supusă dezbaterii şi pe plan local. Porivit programului prezentat de reprezentanţii inspectoratului, prima întâlnire va fi marţi, 30 martie, cu directorii liceelor, grupurilor şcolare şi colegiilor din judeţ. Va urma întâlnirea cu reprezentanţii învăţământului gimnazial şi apoi a Consiliului reprezentativ al elevilor, respectiv părinţilor. Pentru miercuri, 31 martie, este programată întâlnirea pe marginea noii legi cu reprezentanţii grădiniţelor din judeţ. Întâlnirile vor avea loc la sediul Inspectoratului Şcolar Sibiu.

Profesorii “amendează” legea

Sindicaliştii din educaţie, din judeţ, au început, deja, de săptămâna trecută, să strâmgă amendamente din partea profesorilor. Potrivit preşedinteului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu (SIPS), Teodor Fârţonea, acestea vor continua să vine la adresa sindicatului până marţi, 30 martie, când se va face o contabilizare a lor şi vor fi prezentate reprezentanţilor Ministerului, Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor (MECTS). De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, reprezentanţii SIP Sibiu vor cere o întrevedere cu prefectul judeţului, Constantin Trihenea. “Ulterior, în funcţie de reacţia Guvernului, care continuă să fie arogantă, vom hotârî ce se va întâmpla mai departe”, a declarat Fîrţonea.

În calendarul protestelor stabilit de Cartel Alfa, la care este afiliat şi SIP Sibiu, pe 22 aprilie este programată o grevă generală în învăţământ.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav