Parlamentarii vor chiuli din cauza alegerilor E-mail
parlamentarii vor chiuli Aceasta este previziunea Institutului pentru Politici Publice (IPP). Sesiunea parlamentară a început marţi, 1 septembrie, şi se suprapune cu campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României. În acest context, IPP estimează că numărul absenţelor în Parlament va creşte, mai ales în rândurile celor foarte implicaţi politic în organizaţiile pe care le conduc. Exemplu este Crin Antonescu, care după ce în sesiunea trecută s-a dovedit a fi cel mai chiulangiu senator, de data aceasta şi-a dat demisia din funcţia de Vicepreşedinte al Senatului, pentru a se dedica alegerilor.

IPP cere demisia lui Geoană

“Cea mai gravă problemă căreia trebuie să îi facă faţă Parlamentul României - absenteismul de la lucrări - va fi şi mai vizibilă în această sesiune, date fiind activităţile electorale în care senatorii şi deputaţii vor fi implicaţi”, se arată într-un comunicat emis de IPP.

Reprezentanţii institutului salută decizia candidatului PNL în alegerile prezidenţiale, senatorul Crin Antonescu, de a demisiona din funcţia de Vicepreşedinte al Senatului. În toate cele cinci luni ale sesiunii parlamentare trecute, Antonescu a avut 1 la sută grad de prezenţă la lucrări. “Membrii IPP îi cer lui Mircea Geoană să ia o decizie similară, cel puţin solicitând, în perioada oficială a campaniei, să i se aprobe concediu fără plată, dacă nu să demisioneze din funcţia de Preşedinte al Senatului, dovedind, astfel, că nu este legat de putere, de avantajele financiare sau de imaginea publică pe care funcţia de Preşedinte al Senatului o aduce”, continuă reprezentanţii IPP.

Parlamentarii cu cea mai slabă prezenţă la vot, în plen, la finalul sesiunii trecute, au fost, la Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (PSD+PC) - 8 la sută, Dan Ilie Morega (PSD+PC) - 8 la sută, Dragoş Iftime (PDL) - 7 la sută, Ludovic Orban (PNL) - 7 la sută, iar la Senat, Marko Bela (UDMR) - numai 8 la sută prezenţă la vot în plen pe toată sesiunea trecută, urmat de Cătălin Voicu (PSD + PC) - 6 la sută, Marian Cristinel Bîgiu (PNL) - 4 la sută, Dan Radu Ruşanu (PNL) - 2 la sută şi Crin Antonescu (PNL) cu 1 la sută prezenţă în toate cele cinci luni de sesiune.

Concediu fără plată şi pentru parlamentari

IPP solicită conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului să stabilească ca, în luna noiembrie, parlamentarii să nu mai aibă “activitate în teritoriu”, în fapt liber pentru campanie electorală, la fel ca în ceilalţi ani. Iar dacă 1.5 milioane de bugetari sunt obligaţi să îşi ia concediu fără plată, parlamentarii să dovedească solidaritate şi să facă la fel. “Astfel, nu numai că această situaţie va ţine cont de realitatea campaniei electorale, în care vor fi implicaţi activ numeroşi parlamentari, dar se va realiza o economie considerabilă la buget, parlamentarii dovedind solidaritate cu angajaţii din sectorul public dar şi cu restul ţării”, se arată în comunicatul IPP.

După modelul Parlamentului European

IPP propune reformarea programului de lucru al Parlamentului după modelul Parlamentului European, anume o săptămână să fie dedicată şedinţelor de plen, una pentru lucrul în comisii şi una în teritoriu. “Peste 100 de parlamentari nu comunicaseră adresele birourilor parlamentare din teritoriu nici măcar la finalul sesiunii trecute, ceea ce demonstrează cât de puţină consideraţie au aceştia pentru alegători”, conform institutului.

Transparenţă la vot

O altă măsură propusă de IPP este folosirea, tot timpul, a sistemului de vot electronic prin cartelă, pentru şedinţele din plen. În sesiunea trecută, peste 50 la sută dintre proiectele de lege au fost votate fără acest sistem, cei care au chiulit fiind, astfel, acoperiţi. În acelaşi timp, au fost încălcate prevederile Regulamentelor Camerelor, privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor în plen, mărturie fiind înregistrările video ale şedinţelor. “Prin atitudinea lor, cei ce conduc şedinţele la Camera Deputaţilor sau la Senat fără folosirea sistemului de vot ne arată cât de penibilă este democraţia trucată, prin care mare parte a legislaţiei după care e condusă ţara, e în fapt adoptată fraudulos, datorită lipsei de cvorum la adoptare. În acelaşi timp, IPP propune extinderea sistemului de vot la comisiile permanente astfel încât discuţiile din comisii şi modul în care a votat fiecare deputat/senator să fie date publicităţii în timp real, după cum prevăd de altfel şi Regulamentele celor două Camere, eliminând orice suspiciune legată de anumite secrete care s-ar discuta în Parlament.”

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav