Patru luni fara vaccin impotriva tuberculozei E-mail
fara vaccin De patru luni, medicii sibieni nu au la dispoziţie vaccinul BCG care se administrează sugarilor şi previne îmbolnăvirea cu tuberculoză.

Iar în cea mai rapidă variantă, va mai trece cel puţin o lună până când vaccinurile vor ajunge la Sibiu.

Vaccinul BCG este unul dintre cele două vaccinuri care se administrează copilului nou-născut la câteva zile după naştere. În mod normal, copilul trebuie vaccinat în primele patru, cinci zile. Vaccinul este produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Din nefericire, Institutul din capitală nu mai produce acest vaccin de anul trecut. Potrivit unor surse medicale, vaccinurile produse în România sunt făcute să fie active chiar şi la şase luni de la expirarea lor. Pe la sfârşitul anului trecut, doza de vaccinuri expirase, însă ele erau funcţionale. Însă, în urma unui scandal mediatic, vaccinarea cu vaccinul BCG a fost întreruptă, iar vaccinuri aruncate. În acest moment, în Sibiu sunt peste 1000 de sugari care nu au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei.

La fel ca şi hepatita, tuberculoza este o boală a mizeriei, în directă legătură cu nivelul de trai al ţării respective. O mare parte dintre statele Uniunii Europene, Germania, Franţa, Luxemburg, nu au mai avut de ani buni de zile cazuri de tuberculoză. Iar din acest motiv, institutele lor de cercetare nu mai produc vaccinul. Prin urmare, este inutil să îl căutaţi în străinătate. De asemenea, nici italienii şi spaniolii nu au probleme cu această boală fiind ţări sudice, cu o climă caldă. De altfel, şi Nicolae Bălcescu a petrecut luni bune la Palermo încercând să îşi trateze această afecţiune.

Pe de cealaltă parte, tuberculoza colcăie în vechiul bloc comunist. Ucraina, România, Rusia, Polonia parţial sunt ţări în care tuberculoza este încă o boală foarte periculoasă. Iar lipsa vaccinurilor nu face decât să adâncească această problemă. „În România este multă tuberculoză. Vaccinul este foarte important pentru că micuţul este într-un permanent pericol să vină în contact cu persoane bolnave sau care emit bacili de tuberculoză. Tuberculoza e o boală a mizeriei. Oricât de bine s-ar trăi, dacă standardul de viaţă e scăzut tuberculoza e foarte prezentă”, spune Călin Meteş, medic specialist în pediatrie.

Deocamdată, autorităţile medicale ale judeţului nu au nicio informaţie concretă referitoare la momentul în care producerea vaccinului va fi reluată de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. „Am primit cereri din partea spitalelor din judeţ, care se plâng că nu mai au vaccinul. Noi am discutat la Minister şi ni s-a spus că producerea vaccinului s-ar putea relua în luna aprilie. În momentul în care vom avea vaccinuri le vom distribui în cel mai scurt timp”, spune Adela Morar, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. Necesarul întregului judeţ într-un an de zile ar fi de circa 15 mii de doze. Deşi în mod normal vaccinarea se face în maternitate, exista cazuri în care este contraindicată administrarea vaccinului BCG. „Există mai multe situaţii. Uneori vaccinul e contraindicat pentru a nu apărea diferite răceli. Alteori vaccinul poate să nu se prindă iar atunci se face după o reverificare. Nu există în acest moment un risc major, mai ales la copiii care sunt alăptaţi”, mai spune Adela Morar.

Casetă
„E vital ca acest vaccin să fie făcut. La sugari, această boală este mortală şi este foarte greu de diagnosticat. Se mai poate aştepta până când copiii fac 9 sau 10 luni”, spune medicul Călin Meteş.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav