Peste 10 mii de sibieni la TIFF 2010 E-mail

„Mănuşi Roşii”, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” şi „Eu când vreau să fluier, fluier” au primit ropote de aplauze din partea sibienilor veniţi în număr extrem de mare în Piaţa Mică pentru TIFF 2010.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania tocmai ce a încheiat cea de-a patra ediţie la Sibiu. Început iniţial ca un proiect legat de Cluj, TIFF s-a extins spre Sibiu cu ocazia programului Capitală Culturală Europeană. Iar mulţumiţi de condiţiile de proiecţie precum şi de spectaculozitatea cadrului natural din zona centrală a oraşului, organizatorii Festivalului au decis să îl transforme într-un eveniment permanent.


În acest an, TIFF a adus la Sibiu o parte dintre cele mai bune filme româneşti ale acestui an. Festivalul a debutat cu „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. Un film greu, lung, pe urma căruia ai plecat spre casă cu mintea plină de întrebări. Filmul lui Andrei Ujică a încercat şi parţial a reuşit să răspundă câtor mai multe întrebări. Documentarul se bucură de imagini de excepţie, văzute în premieră în România. Arhiva Naţională de Filme şi Arhiva Televiziunii Române au fost îndelung puricate de echipa regizorală. Din cele peste 1000 de ore de filmări au fost alese imagini pentru un documentar de trei ore ce prezintă atât o imagine inedită a lui Ceauşescu în politica externă cât şi detalii necunoscute despre viaţa sa privată, despre îndelungile partide de table sau de volei.


Fără îndoială, cel mai aşteptat film al TIFF 2010 a fost „Eu când vreau să fluier, fluier”. Filmul lui Andrei Şerban a strâns de departe cea mai mare audienţă. Peste 1500 de sibieni au ocupat de-a dreptul întreaga Piaţă Mică. Cele 600 de scaune erau ocupate cu aproape o oră înaintea proiecţiei, asta şi datorită extraordinarului concert al Tarafului Haiducilor din Clejani. Timp de o oră, aşii muzicii lăutăreşti au smuls ropote de aplauze la finalul fiecărei melodii. Ca apoi, următoarea oră şi jumătate să se desfăşoare în linişte totală, spectatorii urmărind cu sufletul la gură rolul excepţional făcut de George Piştereanu.


Deşi nu în faţa unui public la fel de numeros, filmele străine şi-au găsit un loc potrivit în programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În Centrul Cultural Habitus au rulat o parte din cele mai bune filme străine din ultimul an printre care „Luni de miere”, „Aviatoarea din Kazbek” sau „În ziua de Crăciun”. „Aviatoarea din Kazbek” a rulat şi la Teatrul de Vară, ales în fiecare seară de sibienii care căutau şi puţină răcoare. Decorul verde al Teatrului de Vară a adunat în fiecare seară peste o sută de sibieni, „The Shukar Collective Project” fiind cel mai urmărit film al proiecţiilor din Teatrul de Vară.


Sâmbătă seară a fost rândul filmului „Mânuşi roşii” realizat de regizorul Radu Gabrea . Strâns legat de Sibiu, atât prin scriitorul Eginald Schlattner dar şi prin faptul că o mare parte a peliculei a fost filmată în Sibiu şi în apropieri, „Mânuşi roşii” a fost capul de afiş al acestui Festival. Deşi prima vizionare a fost făcută la Cluj, se poate spune că filmul a fost lansat, de fapt, la Sibiu, pentru că o mare parte a echipei ce a stat în spatele acestui film a fost prezentă la Sibiu pentru o vizionare la care Radu Gabrea a ţinut foarte mult să fie legată de oraşul de pe Cibin.


TIFF 2010 s-a încheiat cu o animaţie spectaculoasă, Fantastic Mr. Fox, cel mai recent film semnat Wes Anderson. Filmul a fost proiectat în premieră absolută în România, ieri seară. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2010 şi Premiile BAFTA 2010 pentru Cel mai film de animaţie şi Cea mai bună muzică. Fantastic Mr. Fox a cucerit atât publicul, cât şi critica de film, care l-a nominalizat şi premiat la un număr impresionant de Premii ale criticilor, precum New York Film Critics Circle Awards, National Society of Film Critics Awards (USA), Online Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle şi multe altele. George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray şi Jason Schwartzman sunt doar câţiva din actorii celebri ale căror voci dau viaţă personajelor lui Anderson.Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav