Ploile au facut ravagii E-mail
Ploile au facut ravagii Operatiune spectaculoasa de salvare a salvamontistilor sibieni care au coborat turistii de pe munte cu elicopterul dupa ce caile de acces au fost inundate sau avariate de ape. In tot judetul furia apelor a distrus podete si poduri, a inundat sute de gospodarii si a lasat in bezna mii de oameni.
Turistii blocati la cabana Negoiu au fost adusi de un elicopter MAI pe aeroportul sibian.

Salvamontistii si pompierii sibieni s-au mobilizat ieri pentru a cobori de pe munte cativa turisti care au ramas blocati la cabanele Negoiu si Barcaciu. La cabana Negoiu existau turisti care nu aveau cum sa coboare din cauza ploilor abundente care au inundat si avariat traseele. Orice tentativa de a cobori de pe munte putea deveni letala. In aceasta situatie, in cursul serii de duminica, cei 39 de turisti au cerut ajutorul salvamontistilor sibieni. „Am solicitat un elicopter al Ministerului de Interne pentru a-i cobori pe turisti. 30 dintre ei vor sa coboare astazi, iar restul, probabil ca isi vor continua vacanta acolo. Printre ei sunt si copii. Cabana se afla la o altitudine de 1.550 de metri in muntii Fagaras. Majoritatea au urcat numai pentru week-end si au ramas blocati acolo. O alta situatie dificila este si la Barcaciu, unde vom merge pentru a-i insoti pe cei 14 turisti care vor sa coboare", declara, ieri, Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu.

Operatiune reusita

Ieri, in jurul pranzului, un elicopter al Ministerului de Interne a decolat de pe Aeroportul din Sibiu cu directia Negoiu, de unde urma sa-i coboare pe cei 30 de turisti. Elicopterul a facut trei drumuri spre Aeroportul Sibiu si unul spre Porumbacu, unde a aterizat pe terenul de fotbal. Oamenii nu erau speriati, desi pe munte a fost o vreme cumplita. Erau doar ingrijorati ca nu vor putea cobori curand. La cabana aveau apa si provizii suficiente, singura problema fiind lipsa curentului electric.

Cale ferata avariata

Ploile le-au creat probleme si angajatilor CFR. Datorita debitului mare al paraului Balea, un pilon din beton de sustinere a podului de cale ferata care trece prin comuna Carta s-a deplasat, fapt care a dus la contorsionarea sinelor de cale ferata pe o portiune de aproximativ opt metri, facand imposibila trecerea trenului. Linia a fost avariata tocmai intre haltele Arpasu si Porumbacu, de pe Magistrala Brasov - Sibiu. Din cauza avarierii acestei magistrale, trenurile au fost deviate pe Magistrala Sibiu - Copsa Mica - Sighisoara - Brasov. In zona se afla echipe din cadrul Regionalei CF Brasov, care actioneaza pentru terminarea lucrarilor de reparatie si reluarea circulatiei feroviare.

Inundatii in judet

Caderile abundente de precipitatii de duminica au facut ravagii in localitatile Racovita si Colun. Afluentii paraurilor Valea Lupului si Valea Moasei au inregistrat debite foarte mari si au fost scurgeri de apa de pe versanti. Sute de gospodarii si terenuri agricole au fost inundate. La fata locului au ajuns imediat pompierii, care au incercat sa scoata apa din gospodarii. "Echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu au intervenit, impreuna cu membrii S.V.S.U Racovita pentru evacuarea apelor din subsoluri, case inundate si curti. S-a actionat cu sapte motopompe, doua autospeciale si efective de servanti care actioneaza si in continuare pentru eliminarea apei din case si subsoluri. Impreuna cu Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta s-a actionat cu masinile si utilajele Santierului Racovita - SC Hidroconstructia SA, la lucrari de prevenire a ruperii malurilor si inundarea unor zone", precizeaza sublocotenentul Diana Lazar, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Sibiu.

Bilant dezastruos

In ciuda eforturilor sustinute ale pompierilor, dezastrul nu a putut fi evitat. Apa a afectat 84 de gospodarii, au fost distruse patru podete si alte patru au fost avariate. De asemenea au fost afectati 3,5 kilometri de carosabil si 9 kilometri de drum forestier, au fost inundate aproximativ sapte hectare de teren agricol. 450 de fantani in care a intrat apa au fost colmatate, iar 560 de animale, in special pasari, au pierit inecate. De asemenea, dispeceratul ISU Sibiu a fost informat ca podetele de pe paraul Cartisoara, din localitatea Cartisoara, au fost inundate. La fata locului s-a deplasat grupa operativa, impreuna cu lucratorii S.V.S.U Cartisoara, zona fiind supravegheata in continuare si de proprietarii pensiunilor din satul de vacanta. Pompierii au fost alarmati si de posibilitatea acoperirii de viitura a unui pod de cale ferata, din zona localitatii Turnu Rosu si cresterea cotelor la barajele de pe raul Olt, in dreptul localitatilor Avrig, Scoreiu si Arpasu de Jos.

Judetul fara curent

Ploile de la sfarsitul saptamanii trecute le-au dat serioase batai de cap si angajatilor SC Electrica. Compania sibiana si-a mobilizat absolut toti muncitorii pentru a face fata numeroaselor probleme de alimenatre care au aparut in judet. Sambata, de la ora 0.56, doua defectiuni simultane pe linia electrica Sibiu Nord - Ocna au afectat 46 de posturi de transformare din 10 localitati: Mandra, Loamnes, Alamor, Bogatu, Brosteni, Pauca, Presaca, Ocna, Sadinca, Hasag. Consumatorii au fost alimentati treptat, incepand cu ora 2.35. Avaria a fost cauzata de caderea unor crengi de copaci pe linia electrica de 20 kV Bogatu - Brosteni. Duminica, din cauza alunecarilor de teren provocate de ploile din zona Balea, mai multe conductoare electrice s-au atins, astfel incat la ora 6.55 linia electrica 20 kV Cartisoara - Balea a declansat. Consumatorii din zona Balea au fost alimentati la ora 10.45. Linia electrica aeriana 20 kV Cartisoara a fost afectata de ruperea unui stalp de lemn din derivatia 20 kV Arpasu de Sus. Au ramas fara energie electrica consumatorii din localitatile Cartisoara si Arpasu de Sus, incepand cu ora 10.04, pana la ora 11.47, cand majoritatea consumatorilor au fost alimentati.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav