Porci cu trichineloza E-mail
trichineloza Trichineloza "loveste" in Sibiu. Trei porci au fost depistati cu aceasta boala, in urma unui control efectuat de insepectorii sanitar-veterinari. In pragul sarbatorilor, sibienii sunt sfatuiti sa cumpere doar carne etichetata

Cazurile de trichineloza au fost confirmate ieri, in gospodaria unui barbat din Hoghilag, care tocmai sacrificase trei porci. Din fericire omul a dus carnea pentru analize inainte de a o consuma, iar in urma probelor de laborator efectuate a fost descoperit parazitul. Imediat dupa constatare, medicul oficial, responsabil cu zona respectiva, a confiscat intreaga cantitate de carne si organe rezultate, respectiv 230 kilograme.

Carnea cu trichineloza urmeaza sa fie data mai departe catre unitatea specializata, pentru distrugere. Conform declaratiilor oficiale, din fericire, nu exista persoane care sa fi consumat carnea provenita de la animalele sacrificate. Medicul veterinar va intocmi documentatia specifica pentru despagubirea contravalorii de piata a animalelor in cauza, conform H.G. 1.214 / 2009, care se efectueaza prin DSVSA Sibiu. „Cazurile recente sunt datorate in principal faptului ca nu s-au efectuat actiuni de deratizare in gospodaria in cauza, pentru distrugerea principalilor vectori de transmitere a bolii, sobolani sau soareci", a explicat dr. Ioan Peneta, purtatorul de cuvant la Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (DSVSA).
Incepe cu febra

Dr. Pentea a mai tinut sa le aminteasca sibienilor ca, pentru a evita imbolnavirea populatiei consumatoare de astfel de alimente, dupa sacrificarea traditionala a porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei. Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un vierme numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane, precum sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) si porcii infestati.

Omul capata boala consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret, urs, care este neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta sau preparata cruda, sarata sau afumata. Boala, la om se manifesta prin: febra ridicata (38-40 grade), tulburari digestive, dureri in masele musculare, insotite de edeme ale fetei, fiind supranumita „boala capetelor umflate". La om, afectiunea poate fi tratata, insa numai atunci cand este descoperita in faza incipienta.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav