Prefectura calculeaza concedierile din primarii E-mail
prefectura calculeaza concedierileAdministraţiilor locale li se va comunica, săptămâna viitoare, numărul maxim de posturi impuse de Guvern printr–o Ordonanţă de Urgenţă. La nivelul întregii ţări se reduc câteva zeci de mii de posturi din administraţiile locale. Mare parte a primăriilor din judeţ vor fi afectate de restructurări. 

Potrivit ordonanţei, Primăria Sibiu, cu toate serviciile pe care le are în subordine, va putea avea maxim 699 de angajaţi, la care se vor adăuga câteva posturi pentru poliţia comunitară, evidenţa persoanei şi pentru cei care lucrează la proiectele europene. Dacă nu fac disponibilizările cerute de Guvern, primăriile nu vor mai primi cotele defalcate din impozitul pe venit.


Odată ce Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care modifică legea finanţelor publice locale şi impune reducerea numărului bugetarilor, primăriile din întreaga ţară pregătesc sute de concedieri şi încearcă să găsească soluţii pentru ca unele servicii afectate de aceste reduceri să poată funcţiona în continuare. Cel mai probabil, unele dintre acestea vor fi externalizate.

Constantin Trihenea, prefectul judeţului Sibiu, ne-a declarat că, în acest moment, se fac calcule privind numărul maxim de angajaţi pe care îi poate avea fiecare administraţie locală, iar în cursul săptămânii viitoare, aceste cifre vor fi comunicate consiliilor locale. Termenul pentru stabilirea numărului maxim de angajaţi pentru fiecare unitate administrativă este de 5 zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

La rândul lor, consiliile locale vor trebui să aprobe, în termen de 30 de zile, hotărârile prin care se aprobă reducerile de personal.Trihenea spune că algoritmul de calcul al numărului maxim de angajaţi ţine cont de populaţia fiecărei localităţi în parte, iar în plus se pot adăuga posturi pentru serviciile de poliţie comunitară, pentru serviciile de evidenţa persoanei şi pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană.Practic, până la începutul lunii august, vor fi concediaţi sute de bugetari din primăriile din judeţ, în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 63 din 30 iunie, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare,

Sute la Sibiu

Ordonanţa de Urgenţă impune pentru Primăria Sibiu, municipiu cu 155.000 de locuitori, un maxim de 699 de angajaţi, cu tot cu primar şi viceprimari, cu excepţia posturilor din cadrul capitolelor "Învăţământ", "Asigurări şi asistenţă socială", finanţate din bugetul local, dar şi din capitolul bugetar "Sănătate", indiferent de sursa de finanţare, spune legea.

Peste acest număr maxim, vor putea păstra, în plus, câte un post în cadrul Serviciului public local de evidenţă a persoanei, pentru fiecare 6.500 de locuitori, adică, la Sibiu, 24 de angajaţi şi câte un post la Poliţia Comunitară, pentru fiecare 1.000 de locuitori, adică 155 de posturi. În funcţie de valoarea proiectelor europene care se află în implementare, se mai pot păstra câţiva angajaţi pe durata implementării proiectelor.

La începutul anului, la Sibiu, în Primărie şi în serviciile sale, inclusiv Teatrul Radu Stanca, Poliţia Comunitară, Grădina Zoologică, etc, figurau 1.600 de posturi, din care aproximativ 200 erau vacante. Dintre acestea, în aparatul propriu al primarului figurează aproximativ 270 de angajaţi, din care peste 80 de posturi erau vacante. În unele servicii erau vacante toate, sau aproape toate posturile - 4 posturi pentru Cabinetul primarului, toate vacante, 8 posturi la Serviciul Disciplina în Construcţii, toate vacante, 10 posturi neocupate la Autorizare construcţii, 7 vacante la Urbanism şi lista continuă.Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a anunţat de vineri, în şedinţa Consiliului Local, că la Sibiu va trebui să dea afară sute de angajaţi.La un prim calcul, potrivit schemei din Ordonanţa de Urgenţă, calcul care poate fi diferit de ceea ce va stabili Instituţia Prefectului, administraţia locală din Sibiu va mai putea păstra sub 900 de angajaţi, din cei aproximativ 1.600.

Bani mai puţini

Aceeaşi lege modifică procentul din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat, care va reveni fiecărei primării. Dacă până acum, acesta era de 47%, acum a scăzut la 44%. Bugetele locale vor fi reduse şi de scăderea numărului de angajaţi, care plăteau impozitul pe venit. Dacă nu vor pune în aplicare această lege şi nu vor face concedieri, şi dacă nu se vor încadra în numărul maxim de cheltuieli de personal, primările nu vor mai primi cotele defalcate din impozitul pe venit şi nici sume defalcate din unele venituri din bugetul de stat, până în momentul în care fac dovada că au pus în practică prevederile O.U. G. nr. 63.

Prefecturile vor urmări dacă autorităţile locale pun în aplicare aceste modificări.În plus, primăriile nu vor mai putea contracta împrumuturi, dacă în ultima zi a anului anterior aveau plăţi restante, pe care nu le-au achitat până în momentul în care au cerut avizul comisiei pentru acordarea împrumuturilor.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav