Primarii dau in judecata Guvernul E-mail
Trei spitale vor fi comasate si doua reprofilatePreşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), primarul oraşului Sălişte, Teodor Dumitru Banciu, a declarat, miercuri, că primarii din ţară se declară îngrijoraţi şi nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, început deja de Ministerul Sănătăţii. AOR va înainta un protest scris ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, şi îi va cere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală. Deja, unii primari din ţară şi-au angajat avocaţi şi intenţionează să dea în judecată Guvernul, în contencios administrativ. Printre aceştia este şi primarul oraşului Cisnădie, Johann Krech.

"Avem numeroase semnale de la primari din ţară, nemulţumiţi de ordinul de ministru, prin care se desfiinţează spitalele. Cetăţenii vor avea de suferit. Şi aşa ne pleacă medicii din ţară, iar în multe zone, unde sunt oraşe mai mici sau sate şi comune, tinerii medici nu sunt atraşi să vină să muncească. Nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor atât de necesare cetăţenilor şi transformarea lor în cămine de bătrâni. Şi bătrânii trebuie ajutaţi şi sunt convins că se pot construi cămine sau se pot găsi soluţii pentru sprijinirea vârstnicilor, însă nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor", a precizat preşedintele AOR, Teodor Dumitru Banciu, primarul oraşului Sălişte.

La Sibiu, proiectul prevede comasarea Spitalului de Pneumoftiziologie şi cel de Psihiatrie cu cel Judeţean şi desfiinţarea spitalelor din Cisnădie şi Agnita şi transformarea lor în azile de bătrâni.

Banciu a mai declarat că Guvernul ia decizii în locul autorităţilor locale, ceea ce este o încălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată în ultimii ani.

"În următoarele zile, vom strânge doleanţele primarilor membrii AOR şi ne vom adresa ministrului Sănătăţii, care trebuie să ştie că încalcă autonomia locală, iar măsura de a restrânge numărul de spitale, va duce în timp la creşterea cheltuielilor materiale şi la haos. În cel mai fericit caz, ministrul putea să ofere criterii de performanţă, de selecţie, dar în nici un caz să desfiinţezi spitale din subordinea primăriilor", a explicat preşedintele AOR.

AOR nu crede că mitingurile vor soluţiona problema spitalelor, însă tot mai mulţi primari analizează oportunitatea de a se judeca cu Guvernul, în contencios.

"Nu putem opri desfiinţarea spitalelor, decât prin forme legale. Nu ne apucăm de mitinguri pentru că degeaba faci mitinguri, sunt căi administrative. Domnul primar de la Cisnădie intenţionează să atace în contencios hotărârea de Guvern, iar acesta nu este un caz unic, mai mulţi colegi mi-au comunicat că vor face asta, pentru că se încalcă autonomia locală", a anunţat Banciu.

Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.


Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav