Primul caine pentru cautarea victimelor la ISU Sibiu E-mail
primul caine Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu este primul din ţară care are un câine special pentru identificarea persoanelor îngropate sub dărâmături sau avalanşe, primit de la Centrul Chinologic Sibiu. Acesta va începe cursul de predresaj, săptămâna viitoare. În România, şcoala de dresaj sibiană este singura instituţie de stat care are câini cu o aşa specializare.

Centrul Chinologic Sibiu a încheiat un protocol oficial cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în baza căruia, 11 câini vor fi dresaţi special pentru a detecta persoanele sub dărâmături şi avalanşe. Primul câine a ajuns deja la un inspectorat judeţean - la cel din Sibiu. “Primul câine care a fost repartizat a fost la ISU Sibiu, deja de trei luni.

Am făcut aceasta înainte de a exista un protocol oficial între Inspectoratul General şi Centrul Chinologic, pentru că am considerat că dacă se va întâmpla un dezastru, nu putem justifica prin faptul că nu a existat o hârtie, că a fost o problemă birocratică. Încercăm să ne mişcăm mai repede decât hârtiile”, a declarat comisarul şef de poliţie Mucenic Lăzureanu, directorul centrului. Acesta a declarat că inspectorul şef, maior Cosmin Balcu, şeful ISU Sibiu, a fost foarte entuziasmat şi a creat deja padocul pentru căţel şi a desemnat persoana care se va ocupa de dresajul acestuia.

Cei 11 căţei, în vârstă de 3-4 luni, alături de instructorii lor, vor începe cursul de predresaj în data de 17 august. Acesta va dura două săptămâni, după care vor pleca la inspectoratele judeţene unde au fost repartizaţi. Anul viitor, în aceeaşi perioadă, se vor întoarce pentru cursul propriu zis. “Acum îi învăţăm să copilărească frumos”, a explicat comisarul şef.

“Începem să ne pregătim pentru a avea o forţă de reacţie în cazul unui cutremur. Se vorbeşte foarte mult în presă, iar specialiştii spun că o mişcare telurică este iminentă. Astfel, încercăm să adaptăm organele de reacţie ale statului pentru a fi pregătiţi să acţionăm. Ştiinţa încă nu este atât de avansată. Din câte ştiu eu, cutremurele se pot anunţa numai cu 5 sau 10 secunde înainte, asta cunosc eu despre sistemul informatic şi de alarmare care este pus la punct în Vrancea. Vom pregăti mai multe grupe de câini în viitor, aceasta este doar prima. Când situaţia o va impune, aceşti câini vor fi reuniţi şi trimişi să îşi facă treaba”, a explicat Lăzureanu. Cei zece câini, cinci rasa ciobănesc german, cinci ciobănesc belgian malinois, sunt primii care intră vreodată în dotarea inspectoratelor de urgenţă.

În acest moment, în ţară, doar Centrul Chinologic din Sibiu are patru câini specializaţi în descoperirea victimelor sub dărâmături, restul aparţinând ONG-urilor.

Aceştia au şi participat, de altfel, la începutul lunii, la o tabără internaţională pentru câini de salvare, organizată de Asociaţia Română a Câinilor de Salvare, la Alba Iulia. Timp de o săptămână au avut parte, câte 12-14 ore pe zi, de antrenamente dure, într-o fabrică dezafectată, alături de echipaje ale ONG-urilor din România, Ungaria şi Austria. “Pe lângă antrenamentele care au mimat foarte bine situaţiile reale de dezastru, instructorii noştri au avut ocazia să realizeze schimburi de experienţă cu colegii din Austria şi Ungaria. Aceştia chiar dacă lucrau în unităţi guvernamentale, gen inspectorate de urgenţă sau pompieri, au venit cu câinii proprii, demonstrând că jobul este pentru ei şi un hobby”, a adăugat Lăzureanu.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav