Profesorii mocnesc E-mail
Profesorii mocnesc Profesorii sibieni au ajuns la limita. Profund nemultumite de noul pachet de legi promovat de Ministerul Educatiei, cadrele didactice se gandesc deja la boicotarea inceperii noului an scolar. Spun ca salariile lor sunt mizere, iar guvernantii ii mint in fata.

Noul Cod al Educatiei, elaborat de ministrul Ecaterina Andronescu, este "un material incomplet", in opinia sindicalistilor. "Citim foiletoane. Sunt atatea lucruri care lipsesc, atatea incertitudini! In plus, nici domeniile care sunt puse la punct nu ne avantajeaza deloc. Statutul figureaza cu multe semne de intrebare si ni s-a spus ca va fi facut public pe site-ul ministerului, dar in forma aceasta este imposibil", spune Teodor Fartonea, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Sibiu.
"Valoarea nu mai are, in fond, nicio valoare", Teodor Fartonea.

Li s-a promis un nou pachet de legi, favorabil atat statului, cat si angajatului. Mai ales, angajatului. Numai ca vorbele guvernantilor nu au nicio legatura cu realitatea din invatamantul romanesc. Cel mai mare salariu al unui profesor trebuia situat intre categoriile 12-15, dar guvernantii l-au coborat la scara 9, conform cifrelor oferite de Teodor Fartonea, liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP), filiala Sibiu. C

ea mai mare dezamagire a cadrelor didactice este relationata, insa, cu modul in care Ministerul Educatiei lucreaza la noul pachet de legi din invatamant. Ecaterina Andronescu a promis ca va elabora, impreuna cu liderii de sindicat, o documentatie laborioasa, care sa faca referire la toate categoriile de profesori si la statutul fiecaruia in parte. Numai ca atunci cand a prezentat liderilor de sindicat documentatia, acestia au ramas neplacut impresionati.
Actele erau incomplete, iar subcategoriile detaliate erau in defavoarea cadrelor didactice. „Nu mai intelegem ce doreste Andronescu. De abia astazi (ieri - n.red.) ne-a trimis materialul cu pachetele de legi, respectiv legea invatamantului si a statutului didactic. Nemultumirea noastra este ca am primit un material incomplet. Citim foiletoane. Sunt atatea lucruri care lipsesc, atatea incertitudini! In plus, nici domeniile care sunt puse la punct nu ne avantajeaza deloc. Statutul figureaza cu multe semne de intrebare si ni s-a spus ca va facut public pe site-ul ministerului, dar in forma aceasta este imposibil", se plange Teodor Fartonea.

Debutantii, pusi la zid

Presedintele SIP Sibiu a tinut sa sublinieze discrepanta dintre realitatea dascalilor si realitatea guvernantilor. Unii pretind incadrarea intre categoriile 12-15, altii ofera categoria 9, in cel mai bun caz. In plus, profesorii debutanti par a fi persoane non grata pentru autoritati, care au decis sa le scada salariile cu 8% in conditiile in care cuantumul remunerarii acestora era deja prea mic. De o ierarhizare obiectiva nici nu mai poate fi vorba, din moment ce un profesor universitar, de plida, va fi coborat, din punct de vedere al salarizarii, cu cateva puncte procentuale. Profesorii din mediul preuniversitar sperau la o categorie de incadrare cu numarul 9, dar au primit, deocamdata, doar un numar 4. In aceste conditii, sistemul de invatamant completeaza cu brio lista sistemelor „periferice". „In Uniunea Europeana, sistemul de invatamant este situat undeva la mijloc, ca ierarhizare. La noi, in Romania, guvernantii se straduiesc sa ne situeze sub media economica a tarii, cu cel putin 10%. Valoarea nu mai are, in fond, nicio valoare", a conchis Fartonea.

Pregatiti de protest

Liderul SIP Sibiu crede ca situatia actuala nu poate avea decat o finalitate: greva. Cadrele didactice sibiene, alaturi de cele din alte judete ale tarii, sunt hotarate sa nu mai intre la clase daca noul pachet de legi nu va fi pe placul lor. La parerea lui Fartonea subscrie, desigur, si Aurel Cornea, presedintele F.S.L.I. „Graba cu care Guvernul Boc vrea sa isi asume raspunderea pe pachetul de legi privind educatia poate fi justificata numai de interese meschine, politicianiste si ambitii personale. Doar un guvern rupt de realitate poate sustine ca in 2 septembrie isi asuma raspunderea pe pachetul de legi privind educatia si, din 15 septembrie, il implementeaza", a declarat, ieri, Aurel Cornea.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav