Proiectul ASTRA incepe sa creasca E-mail
Proiectul Astra Lucrările au pornit bine la ceea ce va fi, în primăvara lui 2011, unul dintre cele mai importante proiecte ale Complexului Naţional Muzeal „ASTRA”. Constructorul lucrează, acum, la turnarea fundaţiei Centrului „ASTRA” de patrimoniu, iar patru, din cele şase gospodării incluse în proiect pentru reconstrucţie, vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Termenul de încheiere a lucrărilor este aprilie 2011.

Cel mai îndrăzneţ proiect al instituţiei sibiene începe să prindă contur. Potrivit coordonatorului de proiect, Adriana Avram, patru din cele şase gospodării prevăzute în proiect vor fi reconstruite până la sfârşitul acestui an. „Este vorba despre gospodăria-atelier de prelucrare a pietrei, Cupşeni, judeţul Maramureş, gospodăria de miner marmurar, Alun, judeţul Hunedoara, pivniţa cu conac etajat, Bălăneşti, judeţul Gorj şi casa cu atelier de găitănărie, Scheii Braşovului, judeţul Braşov”, spune Adriana Avram.

Nici construcţia clădirii nu stă pe loc. Potrivit aceleiaşi surse, până în prezent s-a lucrat la curăţarea terenului de vegetaţie, nivelarea terenului şi organizarea şantierului şi s-a început, deja, turnarea fundaţiei clădirii. „Construirea Centrului oferă şansa de a salva de la o potenţială degradare ireversibilă valorile de patrimoniu deţinute de Muzeul “ASTRA”, având în vedere că în prezent nu sunt asigurate condiţiile de depozitare şi conservare a acestora.
Astfel, va exista, într-un mediu natural relativ impropriu protejării patrimoniului, o clădire multifuncţională, construită la standarde internaţionale, cu eficienţă energetică maximă şi microclimat controlat, unde se vor regăsi depozite şi laboratoare cu dotări ultramoderne şi un centru de resurse şi pregătire pentru conservatorii şi restauratorii din România”, explică coordonatorul proiectului.

Proiect de aproape trei milioane de euro

Proiectul se numeşte „Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului” şi are o valoare totală de aproximativ trei milioane de euro, cu finanţare prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (MF SEE). Subvenţia acordată de finanţatorii din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein este de aproape 2,5 milioane de euro. Restul sumei, până la trei milioane de euro, provine din bugetul muzeului şi de la Consiliul Judeţean Sibiu (CJS). Noua construcţie va fi ridicată pe locul actualului centru administrativ din Muzeul în aer liber, prin dezafectarea grajurilor şi a magaziilor.

Proiectul prevede construirea Centrului „ASTRA” pentru patrimoniu, cu o suprafaţă de 1.878 mp (depozite, laboratoare de conservare şi restaurare, spaţii pentru pregătirea conservatorilor şi restauratorilor–CePCoR). De asemenea, e prevăzută şi restaurarea integrală a 45 de piese de mobilier pictat din colecţia muzeului, cele mai afectate de condiţiile improprii de depozitare, conservarea unui număr important de monumente etnografice şi reconstrucţia a şase monumente cuprinse în planul tematic al muzeului.

„Prin bugetul proiectului sunt finanţate şi activităţi de coordonare, implementare, promovare şi diseminare. Sunt prevăzute vizite de studiu la cel puţin trei muzee similare din statele SEE, precum şi un schimb de experienţă cu Institutul de cercetare SINTEF Building and Infrastructure din Norvegia”, spune Adriana Avram.

Site dedicat proiectului

Proiectul va avea şi un site propriu ce va fi lansat în cadrul Întâlnirii Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Romania, găzduita de CNM ASTRA, în perioada 19 - 21 noiembrie. Site-ul este www.conservareapatrimoniului.ro.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav