Purcarete ~ Malaele si Galgotiu monteaza la Radu Stanca E-mail
piese la tnrs Regizori mai puţin obişnuiţi pentru publicul sibian, precum şi regizori cu multe montări de succes pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" ne fac anul teatral 2010* Propunerile lor vin din sfere diferite, fie că e vorba de adaptări după fraţii Grimm, după titluri de succes precum "Berlin Alexanderplatz" sau spectacole din dramaturgia socialistă*

Colorată cu comedii, drame sau piese socialiste va fi scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" în acest an, iar la capitolul regizori oferta se arată a fi la fel de diversificată, aşa că ne vom întâlni cu Şerban Puiu, Gabor Tompa, Silviu Purcărete, Radu Alexandru Nica sau Cristian Pepino, Horaţiu Mălăele, Yuriy Kordonskiy, Dragoş Galgoţiu. Surprinzător, poate, cele mai multe premiere ni le oferă în acest an Secţia germană a TNRS: "Trebuie să respectăm această tradiţie a Sibiului care a avut un teatru german. Apoi, Secţia germană vine cu propuneri foarte diferite, ca tematică, pentru 2010", spune Constantin Chiriac, directorul TNRS.

De la Şerban Puiu la Radu Alexandru Nica
Şerban Puiu, unul dintre obişnuiţii scenei sibiene, revine pentru două noi montări. Aşa cum ne-am obişnuit, Şerban Puiu nu se îndepărtează de comedie şi de lumea intrigilor şi ne invită în luna martie, la Secţia română, la "Puricele în ureche", o piesă scrisă de Georges Feydeau în 1907. Preferinţele lui Şerban Puiu merg şi spre unul dintre cel mai importanţi germani, Johann Nestroy, aşa că la Secţia germană regizorul amintit va monta "Talismanul". Tot din sfera literaturii germane se inspiră şi Radu Alexandru Nica şi ne propune să o cunoaştem pe "Emilia Galotti", a lui Lessing. Radu Alexandru Nica a ales un text care ascunde, în spatele poveştii de dragoste, destule comentarii cu tentă politică despre vremurile în care piesa a fost scrisă, adică despre secolul al XVIII-lea. Radu Nica păstrează reţeta cu care ne-a obişnuit de ceva timp şi după un text clasic, recurge la dramaturgia contemporană, aşa că va monta "Some Girls", de Neil LaBute. Ce ar trebui ştiut despre "Somer Girls"? Că nu lipseşte din repertoriul teatrelor de pe Broadway. Ambele spectacole vor fi puse în scenă la Secţia germană.

De la Döblin şi Garcia Lorca citire

Gabor Tompa şi Dragoş Galgoţiu vin cu două mari provocări pentru sibieni. Prima dintre ele se numeşte "Los Putrefactos" şi îi aduce pe aceeaşi scenă pe Federico Garcia Lorca, Salvador Dali şi Luis Buñuel. "Los Putrefactos a fost una dintre cele mai provocatoare reviste şi a fost interzisă la Barcelona. Spectacolul se naşte din experienţa unor mari artişti - Federico Garcia Lorca, Salvador Dali şi Luis Buñuel", spune Constantin Chiriac, directorul TNRS. Pentru acest spectacol, Gabor Tompa va lucra împreună cu scenograful Dragoş Buhagiar.

Dacă vă număraţi printre fanii seriei TV "Berlin Alexanderplatz", nu ar trebui să rataţi spectacolul omonim pe care Dragoş Galgoţiu îl montează în acest an. "De vreo 5-6 ani suntem în tatonări cu Dragoş Galgoţiu, iar de vreo trei ani gândim acest proiect. E o mare aventură: sunt în jur de 25 de roluri, un decor imens pentru a acoperi întregul roman", adaugă Constantin Chiriac. Premiera va avea loc până la Festivalul Internaţional de Teatru din luna mai. Maestrul teatrului pentru copii, Cristian Pepino, ne provoacă să pătrundem în lumea basmului, aşa că "Frumoasa din pădurea adormită" va fi montat, împreună cu echipa Secţiei germane. Basmul a fost publicat în premieră în 1697, de Charles Perrault.

Special pentru Pecs- Capitală Culturală Europeană

Prezenţa Teatrului Naţional "Radu Stanca" pe scena unei Capitale Culturale Europene nu mai este de mult timp o noutate, dar noutate este faptul că instituţia pregăteşte un spectacol special pentru Pecs - CCE 2010. Astfel, în luna mai, TNRS va fi prezent la Pecs cu "Anatomia unei crime- Prah". Spectacolul va fi montat de regizoarea Brigitte Drotloff, la Secţia germană, şi reuneşte piesele "Anatomia unei crime" şi "Prah", creaţii a doi autori maghiari. "Spectacolul va fi prezentat la Întâlnirea teatrelor de limbă germană din afara Germaniei. Ni s-a cerut un text scris în limba germană de un autor maghiar şi din acest motiv am optat pentru o asemenea combinaţie", spune Anna Neamţu, şef Secţia germană.

Surprize cu Mălăele, Purcărete, Kordonskiy şi Popescu

Când auzim numele lui Silviu Purcărete, nu ne prea aşteptăm să vedem o comedie, şi totuşi asta ne propune regizorul în acest an. Că e comedie, e sigur, declară Constantin Chiriac, ce nu e sigur este titlul asupra căruia Purcărete se va opri. Tot la capitolul necunoscute bifează şi montarea lui Yuriy Kordonskiy care va alege într-un final dintre Cehov, Shakespeare şi Gorky. Horaţiu Mălăele, prezent pe scena TNRS în calitate de regizor, ne propune tot o comedie, iar repetiţiile vor începe după festival. O altă surpriză a TNRS (deşi anunţată încă de anul trecut) se întoarce la cel mai jucat spectacol din perioada comunistă: "Opinia publică". Textul lui Aurel Baranga va fi pus în scenă ca un spectacol de cercetare şi va valorifica înregistrări TVR ale montărilor "Opinia publică" jucate până acum.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav