Razboi la Psihiatrie E-mail
Razboi la psihiatrie In Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gh. Preda" Sibiu se dau lupte interne nebanuite. Conducerea spitalului versus conducerea segmentata pe sectii. Mai exact, Radu Moldovan si Ghiorghe Talau. Cei doi medici cu state vechi se razboiesc prin tribunale, inca din anul 2003, cand dr. Talau a fost demis fara temeiuri legale. Prof. univ. dr. Ghiorghe Talau si-a recastigat postul de sef al Clinicii de Psihiatrie in instanta.

Spitalul de Psihiatrie din Sibiu functioneaza, conform personalului din interior, in ilegalitate. Desi spitalul este obligat, conform Legii 95/2006, sa isi obtina titulatura de spital clinic, din moment ce are in incinta sa o clinica autorizata, acest lucru nu s-a intamplat. Angajatii clinicii sufera de lipsa de comunicare directa cu reprezentantii conducerii spitalului. In plus, atunci cand se fac noi angajari, nu se respecta criteriile de incadrare profesionala si sunt pusi la lucru diletanti. Conexiune la internet nu exista, iar oamenii de baza sunt pusi pe liber, fara un motiv intemeiat. Acesta a fost si cazul sefului de clinica, prof. univ. dr. Ghiorghe Talau, care a fost demis in anul 2003, de catre directorul din acea vreme, si de astazi, Radu Moldovan. Se pare ca responsabilul de clinica devenise incomod pentru conducere, motiv pentru care a fost demis din functia pe care o detinea.

Procese castigate

In urma hotararii pripite a conducerii, au avut de suferit si 200 de studenti, care nu au mai putut sustine orele de practica pe perioada demiterii profesorului Talau, respectiv 1 septembrie 2003 - 16 ianuarie 2004. Dupa cum a explicat acesta, legea a fost de partea sa, dr. Ghiorghe Talau fiind repus in functie, dupa cateva luni de pauza. Nici atunci nu si-ar fi putut ocupa postul meritat, daca nu ar fi castigat toate procesele intentate directorului Radu Moldovan. „Am castigat procesele si asa am reusit sa ma intorc in spital, cu dorinta de a duce mai departe numele psihiatriei sibiene. Radu Moldovan nu a inteles niciodata care este rolul unui cadru didactic in sectorul medical si, din pacate, nici rolul de manager pe care il detine, atunci cand solicita, in scris, delimitarea activitatii didactice de cea de spital. Calitatea de medic nu ti-o dau numai orele de studiu, ci si munca langa patul pacientului, practica in relatie nemijlocita cu pacientul", explica dr. Ghiorghe Talau.

Barmanita pe post de registrator

Angajatii spitalului ne-au oferit dezvaluiri de senzatie privind modul in care directorul Moldovan isi exercita functia. In 2008, a preferat sa refuze un candidat bine pregatit pentru postul de registrator medical, pentru a angaja o fosta barmanita, dupa cum reiese din documentele prezentate de prof. univ. dr. Talau. Absolventa a Facultatii de Asistenta Sociala, Iulia Pascal a depus contestatie, atunci cand si-a dat seama ca a pierdut postul in favoarea unei tinere fara calificare profesionala. In cele din urma, i s-a facut dreptate si a primit postul respectiv, insa nici contracandidata sa nu a fost data afara, ci angajata pe un alt post administrativ. „Dupa depunerea contestatiei, am fost rugata in mod insistent sa-mi retrag contestatia pentru ca totul se va rezolva in favoarea mea. Am refuzat insistent sa fac acest lucru pentru ca n-am mai avut niciun fel de incredere in domnul Moldovan si mi-am dat seama ca se teme sa nu aiba probleme. In final, am fost angajata", precizeaza Iulia Pascal.

Dotari insuficiente

Radu Moldovan este acuzat si de faptul ca, in cei noua ani in care a condus spitalul, a periclitat serios imaginea Clinicii de Psihiatrie. Practic, clinica nu are vizibilitate pe niciun site de specialitate, nici macar pe cel al Ministerului. Pe langa aceasta, strangularea administrativa este mult mai extinsa, in sensul ca directorul nu a acordat niciun sprijin financiar dotarii clinicii cu aparatura electronica suficienta. Despre obtinerea statutului de spital clinic nici nu se mai poate pune problema, din moment ce directorul nici macar nu a demarat actiunea de recunoastere legala. „El nu respecta legea, deoarece orice spital de specialitate care are o clinica in incinta este obligat sa devina clinic. Aceasta nu s-a intamplat la noi, desi este evident ca legea este incalcata flagrant", subliniaza dr. Talau.

Prof dr. Ghiorghe Talau

„Consider ca diferentele notabile dintre noi au condus nu numai la o lipsa de dialog, dar si la mutarea problemelor noastre in salile de tribunal. Personal, nu o sa uit niciodata ca ceea ce era de neconceput pentru mine poate deveni realitate in mana unor impostori, punand siguranta identitatii psihiatriei sibiene in pericol. Indiferent cat ar uri activitatea didactica din acest spital, eu nutresc speranta ca viitorul si numele Spitalului de Psihiatrie din Sibiu va fi dus mai departe de Clinica de Psihiatrie. Psihiatria din Sibiu are nevoie de un om de reconciliere si reconstructie durabila pentru a putea sa-si onoreze trecutul si sa-si mentina un loc de frunte in plan profesional".

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav