Razboi politic pentru Romgaz E-mail
razboi politic pentru romgaz Varianta desfiintarii Romgaz Medias si mutarii societatii la Bucuresti, in cadrul unei viitoare companii energetice nationale, a declansat un adevarat razboi politic intre PSD si PD-L. Cel mai aprig adversar al ministrului Economiei este senatorul mediesean Viorel Arcas, care il acuza pe Videanu ca vrea sa calce in picioare interesul national si sa falimenteze Mediasul.

De cealalta parte, liderii PD-L Medias garanteaza ca "atata vreme cat PD-L va conduce destinele acestei tari, Romgaz-ul nu va fi transferat la Bucuresti". "Ceea ce urmareste domnul ministru Videanu prin desfiintarea Romgaz sfideaza orice, de la bunul simt pana la gandirea manageriala", Viorel Arcas, senator PSD.

Senatorul Viorel Arcas este nemultumit de faptul ca printr-un proiect de ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri de reorganizare a sistemului energetic national, ministrul Economiei decide infiintarea a doua Companii Nationale Energetice, cu sediul in Bucuresti, care aduna la un loc complexe energetice si companii nationale de mult falimentare, cum este cea a Lignitului sau a Huilei, cu sucursale ale Hidroelectrica, cu Termoelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz.

"Sunt martor, in aceste zile, la una dintre cele mai socante si machiavelice actiuni din ultimii ani. Nu numai ca interesul national este calcat in picioare, dar ceea ce urmareste domnul ministru Videanu prin desfiintarea Romgaz sfideaza orice, de la bunul simt pana la gandirea manageriala. Nicio explicatie logica si rationala nu poate fundamenta decizia de desfiintare a unicei companii de exploatare a gazului natural din Romania, Romgaz", a declarat Arcas.

Videanu dezminte

Pe de alta parte, ministrul Economiei, Adriean Videanu, se arata dezamagit de atitudinea senatorului PSD si neaga, intr-un comunicat de presa, desfiintarea Romgaz-ului. "Ar fi mult mai productiv pentru economia romaneasca daca domnul senator Arcas, in loc sa se arunce in rafuieli electorale, bazate pe informatii false, s-ar ancora in realitate si ar cauta alaturi de colegii domniei sale, solutii viabile pentru iesirea din criza economica", arata Videanu. Ministrul Economiei sustine ca atata timp cat va fi ministru, nu se va pune problema desfiintarii SNGN Romgaz SA.

Sustinerea Senatului

Viorel Arcas este ingrijorat de soarta angajatilor de la Romgaz. Senatorul este convins ca desfiintarea acestei companii va trimite Mediasul in faliment, iar locuitorii sai vor fi someri. Arcas a facut apel la colegii lui din Parlament sa stopeze actiunea ministrului Videanu privind desfiintarea Romgaz. "Vreau sa va rog sa nu permiteti o astfel de atrocitate: sa nu lasati sa dispara o companie de o asemenea valoare si importanta cum este Romgaz-ul si sa nu lasati sa moara un oras ca Mediasul", arata Arcas. Senatorul mediesean a strans semnaturi de la colegii sai din Camera Superioara a Parlamentului. Printre cei 49 de semnatari ai demersului se regasesc Dan Voiculescu, Ecaterina Andronescu, Ilie Sarbu si Catalin Voicu. "Nu este niciun fel de rafuiala electorala, am actionat doar la rugamintile sindicatului Romgaz", sustine senatorul PSD.

Miting de protest

Sindicalistii se pregatesc, insa, de proteste. Presedintele Sindicatului Liber din cadrul Romgaz, Ioan Stoicovici, a solicitat Primariei Medias aprobarea unui miting de protest in data de 8 septembrie, incepand cu ora 10, in fata Primariei. Angajatii Romgaz vor sa-si arate, astfel, nemultumirea si opozitia fata de intentia Ministerului Economiei de desfiintare a societatii cu sediul in Medias.

"Interpretare diversionista"

La randul sau, Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz SA, a dezmintit, ieri, afirmatiile senatorului Viorel Arcas, calificandu-le drept "speculatii politice ale adversarilor din PSD". Acesta a explicat ca exista, pana in 15 septembrie, o dezbatere publica legata de constituirea unor complexe energetice din care sa faca parte si Romgaz Medias. "Dar aici e vorba de o interpretare tendentioasa, diversionista, a posibilitatii ca o entitate din cadrul companiei, centrala termoelectrica de la Iernut, sa faca parte din acel complex. Lucrurile stau, insa, cu totul altfel. SNGN Romgaz Medias are de recuperat, in urma unui titlu executoriu, din anul 2005, suma de 1.800 miliarde de lei vechi de la Termoelectrica. Pentru ca aceasta nu dispune de lichiditati, in vederea recuperarii debitului, am incheiat un protocol cu Ministerul Economiei, de evaluare si de transfer a respectivei centrale", a precizat Piteiu, care a tinut sa sublinieze ca "atata vreme cat PD-L va conduce destinele acestei tari, Romgaz-ul sau Transgaz-ul nu va fi transferat la Bucuresti".

Preia termocentrala de la Iernut

Ministerul Economiei a anuntat, ieri, printr-un comunicat de presa, ca Romgaz va participa la reorganizarea sectorului de producere a energiei prin termocentrala de la Iernut. "Ca urmare a semnalelor primite in perioada dezbaterii publice a proiectului privind restructurarea sectorului de producere a energiei, am constatat ca persista confuzia creata in privinta implicarii SNGN Romgaz SA in constituirea uneia dintre cele doua companii energetice. Asa cum se stie, SNGN Romgaz SA va prelua de la SC Termoelectrica SA termocentrala de la Iernut in contul datoriilor pe care Termoelectrica le are la Romgaz. In acest fel, Romgaz va deveni si producator de energie, creandu-se astfel posibilitatea ca aceasta companie sa intre in componenta noii entitati energetice", se anunta in comunicat.

PD-L ameninta

Presedintele PD-L Medias, Florin Muntean, a acuzat, la randul sau, PSD-ul de speculatii menite sa atraga capital politic pentru Mircea Geoana. "Atata vreme cat eu voi fi presedintele acestei formatiuni politice si om al urbei de pe Tarnava Mare, nu se vor materializa astfel de speculatii. Ca om care a condus Transgaz-ul, stiu ca specialistii din domeniul gazifer nu sunt nici la Bucuresti sau la Sibiu, ci doar la Medias, printre cei 6.000 de angajati. Acest lucru sper sa-l inteleaga si domnii Videanu si Boc, altfel intreaga conducere a PD-L Medias isi va da instantaneu demisia", a avertizat Muntean.

Societate strategica

Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA Medias este cel mai mare producator de gaze naturale din Romania. Obiectul de activitate principal al societatii este extractia hidrocarburilor. Romgaz este detinut de statul roman - 85,01% si Fondul Proprietatea - 14,99%. Printre obiectele secundare de activitate ale Romgaz se numara: depozitarea subterana a gazelor naturale, cercetarea geologica pentru descoperirea rezervelor de petrol (gaze naturale, titei si condensat) si punerea in productie, interventii, reparatii capitale la sondele ce echipeaza depozitele, precum si la sondele de extractie a zacamintelor de gaze naturale, pentru activitatea proprie si pentru terti. Romgaz are o capacitate de inmagazinare disponibila de 2,76 miliarde metri cubi de gaze.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav