Recalificare cu risc E-mail
Recalificare cu risc Putini sunt sibienii care stiu ca, desi cursurile de initiere, recalificare sau specializare profesionala, organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Sibiu, sunt gratuite, acestea se platesc. Daca cei care le urmeaza nu reusesc sa se angajeze in decurs de un an. Reprezentantii AJOFM au de recuperat de la cursantii chiulangii 17.500 de lei.
Somerii care chiulesc la cursurile de recalificare risca sa plateasca scolarizarea.

La prima vedere, cursurile de initiere, recalificare, perfectionare si specializare profesionala organizate gratuit de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu sunt solutii salvatoare pentru someri. Insa exista si un risc. Somerii care au urmat un astfel de curs, dar nu reusesc sa se angajeze in domeniu dupa cel mult un an de la absolvire trebuie sa achite contravaloarea cursului. Astfel, cei care au urmat cursul de designer pagini web vor avea de platit 70 de lei, contravaloarea celor 80 ore de curs sustinute. Putin mai mult vor avea de platit cei care au urmat cursul de operator calculator. Pentru cele 120 de ore de instruire, acestia trebuie sa plateasca 100 de lei. Sibienii care au urmat cursul de instalator instalatii sanitare si de gaze sau de bucatar beneficiaza de 720 de ore de scolarizare. Daca nu se vor angaja intr-un an de la terminarea cursului, ei vor trebui sa restituie AJOFM-ului, suma de 360 de lei. 120 de lei vor plati, pentru 360 de ore de scolarizare, lucratorii in comert, in timp ce sibienii care au urmat cursul de frizer - coafor - manichiurist - pedichiurist vor trebui sa achite 300 de lei pentru cele 720 de ore.

In temeiul legii

„Potrivit H.G. 174/2002 privind normele de aplicare a Legii 76/2002, persoanele care urmeaza programe de formare profesionala sunt obligate sa restituie cheltuielile efectuate pentru aceste servicii, daca dupa absolvire refuza, nejustificat, un loc de munca identificat de AJOFM", se arata in lege. Insa, pana in prezent, la Sibiu nu exista astfel de cazuri. In cazul in care somerul recalificat nu are bani sa-si plateasca datoria catre AJOFM, suma va fi esalonata, precizeaza Ovidiu Ogrean, responsabil relatii cu presa in cadrul AJOFM Sibiu. Inca de la inscrierea la curs, somerul este obligat sa semneze un angajament prin care se obliga sa faca dovada angajarii in termen de 365 de zile de la absolvirea cursului.

Si chiulul se plateste

Legea prevede "sanctiuni" si pentru cursantii care chiulesc mult sau abandoneaza cursul de initiere, recalificare, perfectionare si specializare profesionala. In cazul in care numarul absentelor depaseste 10 la suta din numarul total al orelor de scolarizare, cursantul este exmatriculat. „Cei care au un numar foarte mare de absente sau care renunta la orele de curs dintr-un motiv sau altul trebuie sa plateasca integral cursul la care s-au inscris", spune Ogrean. In aceasta situatie se afla 39 de sibieni care trebuie sa restituie, impreuna, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu, 17.500 de lei. „In cazul acestor persoane se va recurge la executarea silita. In primul rand le vom trimite instiintari de plata, punandu-le in vedere ca in termen de 5 zile trebuie sa efectueze plata. Daca nu o vor face, le vom trimite somatii si odata cu aceasta vom incepe si procedura de executare silita", a conchis Ovidiu Ogrean.

Somajul, in crestere

Rata somajului in judetul Sibiu a depasit, in iulie, 6 la suta. Numarul somerilor a crescut cu 706 persoane, fata de luna anterioara. Potrivit reprezentantilor AJOFM Sibiu, la sfarsitul lunii iunie in tot judetul erau inregistrati 11.271 de someri, dintre care 4.898 femei. Cei mai multi someri aflati in evidenta AJOFM sunt din Sibiu. Numarul acestora se apropie de 5.000. In Medias sunt inregistrati 3.360 de someri, la Agnita 1.120, iar in Avrig peste 750. Aproape 8.000 dintre somerii judetului fara sunt muncitori, aproximativ 2.400 au studii medii, iar mai bine de 700 sunt absolventi de facultate.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav