Reduceri in invatamantul sibian E-mail
reduceri in invatamant Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Sibiu, in frunte cu Inspectorul Scolar General, a aprobat noua retea de scolarizare in judet. Pentru a face economii, Inspectoratul a comasat mai multe institutii de invatamant. Acest proces a facut insa si victime colaterale. Este vorba despre personalul auxiliar din institutiile care nu vor mai functiona, si care a ramas fara locuri de munca. Din toamna, elevii de la mai multe scoli din Sibiu vor fi obligati sa mearga la alte unitati de invatamant

In plina criza economica, Inspectoratul Scolar Judetean este nevoit sa ia masuri extreme. Astfel, in Municipiul Sibiu s-a decis comasarea scolilor fara eficienta, scoli spre care tinerii nu isi mai indreapta atentia si nu isi exprima dorinta de a le frecventa. Este cazul mai multor institutii de invatamant care odinioara erau renumite in Sibiu. De exemplu „Grupul Scolar Industrial Constructii Masini" Sibiu nu a avut anul acesta nici o clasa, iar „Grupul Scolar Cai Ferate" Sibiu are un numar redus de clase. Cazuri precum acestea, au necesitat masuri imediate. Astfel, de la 1 septembrie, 2010, „Liceul Teoretic Constantin Noica" se va muta la „Scoala Generala Mihai Eminescu", Colegiul Pedagogic „Andrei Saguna" se va muta la Scoala Generala numarul 19, iar Grupul Scolar Cai Ferate Sibiu care se va muta la Grupul Scolar Industrial Constructii Masini Sibiu (fosta IPAS).

Schimbari de ordin administrativ

Nici alte institutii din judet nu au fost ferite de aceste schimbari. Astfel, Gradinita Cristian va deveni Scoala Generala Cristian, pentru efective reduse. Scoala Talmacel se va subordona celei din Talmaciu, iar Scoala Generala Apoldu de Sus se va subordona Grupului Scolar „Ilie Macelaru" din Miercurea Sibiului. Copiii si efectivul nu vor fi transportati, si nu vor avea de suferit in urma acestor decizii, schimbarile fiind doar de ordin administrativ.

Cheltuieli eficiente

Inspectorul scolar general, Constantin Gorun, a explicat si motivele din care au fost luate aceste decizii. „Aceste schimbari sunt datorate faptului ca spatiile au fost retrocedate, efectivele sunt mici si s-a avut la baza rationalizarea retelei scolare in Municipiul Sibiu, pentru eficientizarea cheltuielii banilor publici cu avizul Primariei Municipiului Sibiu" a spus inspectorul general. In urma acestor decizii, nici personalul didactic si nici elevii nu vor avea de suferit, ramanand acelasi numar de cadre didactice. Cu toate acestea, personalul nedidactic auxiliar va ramane fara loc de munca in urma acestei decizii. Din aceasta categorie fac parte portarii, femeile de serviciu, secretarele, si personalul ingrijitor al acestor institutii. Inspectorul Scolar General, Constantin Gorun a precizat ca, in cazul in care la institutiile la care se vor face transferurile va fi nevoie de personal, acesta va fi transferat si nu se vor face angajari din afara sistemului.

Cale spre decizii

Potrivit prevederilor Legii Invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza reteaua invatamantului preuniversitar de stat si propune Guvernului, spre aprobare, cifrele de scolarizare. Pentru anul scolar 2010-2011, propunerile pentru proiectul planului de scolarizare si al retelei unitatilor de invatamant preuniversitar s-au elaborat de inspectoratele scolare. Fiecare inspectorat scolar a realizat un studiu de specialitate prin care va fundamenta planul de scolarizare din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice si economice.

Simulare digitala

Din acest an, la examenul de absolvire a liceului, tinerii trebuie sa treaca de un test prin care sunt obligati sa demonstreze ca stiu sa foloseasca Internetul si computerul. Pentru aceasta, pe 20 ianuarie a avut loc simularea digitala a Bacalaureatului. Liceenii au avut la dipozitie o ora si jumatate pentru a demonstra ca stiu sa se conecteze la internet, ca pot crea un document, ca stiu cum se face un link si ca pot folosi editorul de texte. In Sibiu rezulatele au fost satisfacatoare. Astfel, aceasta simulare a avut un procent de participare de 60.95% si evaluarea a fost facuta pe patru nivele, in functie de gradul de pregatire al elevilor. Astfel, la incepatori a fost un procent de 11.34% din totalul participantilor, la nivelul mediu s-au incadrat 37.36% dintre elevi, la avansati 31.4 % iar la experimentati 19.88%. Cei care au sustinut simularea la avansati si vor sustine si examenul de bacalaureat, au facut dovada dobandirii a minimum unui nivel de calificare din cele sase impuse.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav