S~a scumpit centura E-mail
S-a scumpit centura Centura ocolitoare a Sibiului va încheia, în câteva zile, al şaptelea an de când se află în lucru.

Normal în România, costurile s-au modificat, iar guvernul Boc tocmai a aprobat noii indicatori tehnico-economici. Care presupun, evident, sume mai mari cu mai bine de 24 de milioane de euro, pentru început.

În 2003, preţul variantei de ocolire a fost stabilit la 52,7 milioane de euro, fără TVA (toate sumele la care vom face referire nu includ această taxă pe valoare adăugată). Din aceşti bani, urmau construiţi 14,86 km de autostradă, care să se continue cu alţi 8,74 de drum cu profil naţional, adică o singură bandă pe sens, până dincolo de Cristian. Nebunia ce a urmat a dus şi la modificarea planului, astfel încât centura să fie prelungită cu profil de autostradă până la kilometrul 17,5 de unde traficul să fie deviat pe DJ106B (drumul Sibiu - Ocna Sibiului), drum existent, iar traficul greu să nu mai ocolească şi comuna Cristian. Noul proiect, a dus la noi calcule financiare. Astfel, potrivit unei recente hotărâri de guvern, centura ocolitoare a Sibiului va costa 76,98 de milioane de euro. Cu specificarea că în aceşti bani nu intră şi costurile reabilitării DJ106B. Dar intră sumele necesare pentru realizarea unui sens giratoriu care să facă legătura dintre DJ106B şi cei 17,5 km de autostradă.

Pe traseul autostrăzii ce ocupă 170,81 de hectare de teren există 47 de podeţe cu deschideri de la 0,5 până la cinci metri. La opt podeţe, lucrările nu au fost începute deloc, la 23 lucrările sunt terminate, iar la restul de 16 stadiile de execuţie sunt diferite. Lucrările de pod sunt făcute în 17 locuri, cel mai lung fiind de 360 de metri - este vorba de pasajul care traversează calea ferată înspre Copşa Mică şi pârâul Rosbav. Defalcat, valoarea lucrărilor la poduri este de 18,9 milioane de euro (24,54 % din costurile totale).

Restul de 3,6 km de centură, care se suprapun peste DJ106B, vor rămâne de reabilitat la actualul profil, de nouă metri acum. Reintrarea traficului greu în DN1 se va face tot printr-un sens giratoriu, numit de specialişti de tip "turbo". Pentru a proteja sibienii de zgomotul traficului pe noua centură, constructorii vor fi obligaţi să monteze panouri împotriva zgomotului pe o lungime de 1.000 de metri.
În altă ordine de idei, semnarea contractului pentru secţiunea a doua a centurii ocolitoare a Sibiului tot nu s-a produs. În acest context, reabilitarea celor 3,6 km de drum cu profil naţional şi construirea celor 2,64 km de autostradă vor trebui terminate într-un timp record pentru România, adică undeva între lunile martie şi noiembrie. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea solicita recuperarea finanţării de 75% acordată pentru construcţia centurii prin intermediul programul ISPA.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav