Salarizarea unica nici economie nici performanta E-mail
salarizarea unica Premierul Emil Boc a deschis o cutie imensa a Pandorei atunci cand a prezentat principiile legii sa­larizarii unice. De fapt, pe langa cele patru pe care le-a prezentat ar mai fi unul care pare ca domina intregul demers: cel al echivalarii functiilor. Odata eliberata in spatiul public aceasta chestiune, nu pot urma decat contestari dure.

Profesorii au inceput sa se simta umiliti cand au inteles ca, de pilda, cu gradul 1 si 10 ani vechime castigau cat un sublocotenent sau muzeograful cat un farmacist, in timp ce medicul primar cat un capitan care la randul lui va lua tot atatia bani cat un artist de opera.Echivalentele acestea cu siguranta ca nu pot decat sa puna intregul demers al legii unice de salarizare intr-o lumina proasta.

Aceasta chestiune a echivalentelor ar presupune acceptarea publica a rolului social al diferitelor profesii si stabilirea unei ierarhii. Din primele elemente nu rezulta decat ca militarii stau destul de bine dar ca, echivalentele pe grade militare sunt nefiresti, nepotrivite si de neacceptat intr-o societate civila. Chestiunea echivalentei insa decurge aproape firesc din principiile sistemului unic de salarizare, si mai exact din incercarea de a incorpora toti angajatii statului sub o lege de salarizare unica. Exista desi­gur, asemenea exemple si in alte tari europene, dar sofisticarea pe care aceasta lege o introduce o face aproape unica. Legea in sine parea inaintea elaborarii ei premisa de baza pentru a putea scapa de cereri de salarizare nerealiste si de a permite o prognoza bugetara realista pe termen lung. Aceste virtuti si le pastreaza, dar cealalta fata a monedei este ca stabileste repere centralizat, administrativ si cu o uniformitate care nu regularizeaza ci inhiba performanta.

Atunci cand predictibilitatea salariilor este una certa, avantajul aceasta nu se transmite spre alte niveluri. Exista desigur problemele de raportare specifice sectorului public. Cum se poate stabili salariul corect al unui profesor, dincolo de deciziile administrative in conditiile in care piata nu ofera informatiile corespunzatoare? Situatia este ca in bancul celebru de pe vremuri: de ce e bine ca in Noua Zeelanda sa ramana sistemul capitalist dupa ce in intreaga lume va triumfa comunismul? Pentru ca sa avem niste repere de pret.... Daca estimarea pretului corect al muncii profesorului este cu adevarat dificila, iar echivalari de genul “acelasi salariul pentru aceeasi pozitie la aceeasi clasificare” ar trebui, sa fie evitate. Dar nu sunt, dimpotriva. Echitatea si egalitatea par sa fie regulile acestei forme de salarizare intr-o interpretare prea populista pentru a mai permite loc performantei profesionale. Intre principiile salarizarii propuse de premier nu apare nici unul care sa faca diferenta intre performanta si prezenta, intre valoare si modestie, intre management eficient si administrare banala.

Sistemul propus nu da voie sa apara performanta in sistem, nu premiaza valoarea si nu stimuleaza diferentierea intre bun si rau. Sume pausale puse la dispozitia unei institutii ar permite unui management eficient sa premieze valoarea fara sa astepte normele salarizarii. Norme locale si nu centrale pentru institutii, de performanta si eficienta ar fi mult mai productive decat normele salariale si ar elimina nivelarea pe care o impun actualele repere. Dar inca suntem departe de o asemenea formula. Mai mult, dupa dezmatul sporurilor, limitarea lor fireasca la maximum 30% din salariu va face ca orice incercare de diferentiere sa fie inhibata. E drept, sporurile trebuiau eliminate pentru simplul motiv ca ele au aparut ca un exces sindical intr-o perioada in care statul ca patron s-a dovedit slab. Exemplele oferite - spor de computer sau spor de limba engleza in situatii in care exercitarea profesiei era imposibila fara aceste cunostinte - au compromis total sporurile ca atare. Eliminarea lor ar fi fost una din cele mai simple si mai corecte rezolvari ale crizei salarizarii dar ponderea enorma pe care o au aceas­tea in venituri face dificila rezolvarea chestiunii “dintr-o lovitura”.

La o prima vedere raportul de 1 la 15 intre salariile minime si salariile maxime pare sa fie un principiu sanatos, dupa cea acum exista diferente de 1 la 70. Pentru toti cei care sustin ca salariile mari incurajeaza valoarea si diferentele salariale pot sustine performanta, situatia de acum este o flagranta contrazicere. Nu avem nici performanta, nici valoare in sistemul public desi avem salarii mari si diferente semnificative intre maxime si minime. Tocmai aceasta situatie face extrem de dificila elaboarea sistemului. Daca la intrebarea cum se poate pleca in rezolvarea lui este greu de dat un raspuns, in schimb se poate spune ca asa cum s-a pornit, nu este un drum rezonabil. Sa nu uitam cum s-a ajuns aici. FMI a cerut guvernului sa limiteze ponderea cheltuielilor de personal in totalul cheltuielilor publice.

Ce face guvernul? Stabileste raportul de 1 la 15 intre maxim si minim si promite ca in urmatorii patru ani sa nu avem redu­ceri salariale desi acum raportul e 1 la 70. Asta inseamna ca salariile mici vor creste in acesti ani de peste 4 ori pentru a se ajunge la raportul promis, asta in conditiile in care salariile mari stau pe loc. Greu, foarte greu de crezut ca aceasta aritmetica va permite diminuarea ponderii cheltuielilor de personal. Mai mult, de vreme ce o parte din sporuri vor intra in salarii, sectorul public poate sufla usurat: salariile vor continua sa creasca. Daca la aceasta adaugam si faptul ca s-a convenit cu sindicatele sa nu avem disponibilizari, cel putin in acest an, e imposibil ca prevederea convenita cu FMI sa fie respectata.

Si atunci, la ce buna o lege a salarizarii unice facuta in regim de urgenta? Neglijand celelalte principii si accentuand chestiunea echivalentei de functii, guvernul pune in centrul atentiei intrebarile legate de rolul social al categoriilor bugetare, intrand intr-o discutie care ar trebui sa dureze ani nu saptamani, pentru ca la 30 iunie legea trebuia sa fie elaborata. In schimb, economisirea si eficienta, cele doua chestiuni care ar trebui sa guverneze cheltuirea banilor publici devin secundare. Adevarul e ca oricum va intocmi guvenul aceasta lege, tot vom avea parte de miscari sindicale. Macar atunci principiile eficientia ar fi trebuit impuse, de vreme ce cele ale echitatii sociale oricum vor fi contestate.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav