Sanatate mai scumpa E-mail
sanatate mai scumpa Luna septembrie va aduce schimbari importante in sistemnul sanitar din Romania. Prima, care ii vizeaza pe medici, prelungeste programul de lucru al acestora in spitalele publice, la 8 ore. Cea de-a doua insa, aflata inca in dezbatere publica, ii afecteaza pe pacienti si prevede ca fiecare consultatie sa fie platita. O consultatie la medicul specialist va costa, de la 1 septembrie, 10 lei.

De la 1 septembrie, medicii vor intra in randul salariatilor de rand. Ministerul Sanatatii a decis ca programul medicilor care lucreaza in spitalele publice sa fie de 8 ore pe zi, cu pauza de masa, conform sistemului european, fata de 4 ore, cat era pana acum. Aceasta decizie a Ministerului Sanatatii ii afecteaza direct pe medicii care vor pierde din orele pe care le presteaza in clinicile private si care ii ajuta sa isi rotunjeasca considerabil veniturile.

Principalul motiv pentru care Ministerul Sanatatii a impus aceasta masura este faptul ca Romania este singura tara din Europa, alaturi de Albania, in care doctorii au progam la spital pana la pranz. Apoi, prin aceasta masura se vor scurta perioadele de internare si vor fi economisite resurse financiare importante. Deocamdata, medicii privesc cu scepticism solutia propusa de minister, fiind de parere ca va avea drept consecinta plecarea profesionistilor din Sanatate in strainatate, pentru salarii mult mai motivante.

Tacere la Sibiu

Desi, la nivel national, alinierea programului medicilor romani la cel al medicilor din Europa a starnit o multime de discutii, in Sibiu, majoritatea cadrelor medicale se abtin sa isi spuna parerea. Altii sunt de acord cu aceasta hotarare a reprezentantilor Ministerului Sanatatii, doar daca acesta va respecta normele europene. „Sunt de acord cu programul de opt ore de lucru al medicilor din spitalele publice, atat timp cat decizia respecta normele europene", spune Gabriel Budescu, managerul Spitalului Judetean Sibiu. De aceeasi parere este si dr. Mihai Sava, sef-serviciu ATI. „Sunt de acord cu decizia Ministerului Sanatatii, dar e o problema cu orarul". Acesta spune ca „odata cu hotararea ca medicii din spitalele publice sa lucreze opt ore si programul medicilor sa fie schimbat, urmand ca acesta sa inceapa la 7.00-7.30", spune dr. Sava.

Consultatii platite

Inceputul lunii viitoare aduce si alte schimbari in sistemul sanitar. In Romania se va introduce sistemul de „Tichete pentru sanatate". Materializarea acestui tichet pentru sanatate consta in participarea asiguratului cu o contributie personala la plata serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale in momentul in care beneficiaza efectiv de acestea, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Cu alte cuvinte, vom plati consultatiile, desi suntem asigurati. Astfel, de la 1 septembrie, vom scoate din buzunar cate 5 lei pentru orice consultatie la medicul de familie. Sibienii spun ca, odata aceasta masura aplicata, oamenii nu vor mai merge la medic, desi au probleme de sanatate. Si mai grava este situatia pacientilor care nu sunt in stare sa mearga la medic pe propriile picioare. In acest caz, il vor plati pe medicul care ii viziteaza la domiciliu cu 15 lei.

In dezbatere

Acest proiect de lege este inca in dezbatere publica, insa reprezentantii institutiilor sibiene subordonate Ministerului Sanatatii se abtin sa comenteze, tocmai din acest motiv. Altii spun ca este un lucru bun, acest sistem fiind introdus in majoritatea tarilor europene, iar scopul este de a imbunatati sistemul medical si de a reduce numarul de vizite la medic. „Tichetele de sanatate sunt o chestiune care se practica in UE. In momentul in care se va introduce coplata, omul se va duce la medic doar daca are nevoie. Scopul lui este de a imbunatati sistemul sanitar si de a reduce numarul de vizite", spune Dan Pirnoiu, presedintele Uniunii Sindicale Judetene Sanitas Sibiu.

Servicii platite

Pe langa platile la cabinetul medical si ale consultatiilor in afara programului medicului, vom mai plati 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist din ambulatoriu sau 20 de lei pentru o consultatie la medicul specialist in afara programului. Aceeasi suma vor trebui sa achite si pentru un consult efectuat de serviciul de ambulanta. Spitalizarea unui pacient, pentru o zi, va costa 10 lei, iar cea continua, 20 de lei, conform proiectului pachetului general de servicii medicale din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si introducerea tichetelor pentru sanatate, postat pe site-ul Ministerului Sanatatii. Odata cu intrarea in vigoare a noului proiect, programul normal de activitate a medicului la cabinet va fi de 7 ore pe zi si se vor elimina vizitele la domiciliu, in timpul orelor de program normal. Conform aceluiasi proiect, exista si categorii de persoane scutite de plata. Acestia sunt pensionarii cu venituri sub 700 de lei, somerii, minorii, persoanele cu handicap si gravidele. Gratuite sunt consultatiile in timpul programului de 7 ore al medicului de familie, asistenta medicala pentru urgente reale si interventiile chirurgicale.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav